Ειδικό Δικαστήριο: «Δεν είδα, δεν άκουσα» – Απαλλακτικός για Νίκο Παππά ο πρώτος μάρτυρας

ειδικό-δικαστήριο-δεν-είδα-δεν-άκουσ-1170830

Απαλλακτικός, με όσα είπε στην κατάθεση του στο Ειδικό Δικαστήριο, ήταν ο πρώτος μάρτυρας, που κατέθεσε στη δίκη με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016.

Ο μάρτυρας Κυριάκος Τόμπρας, οικονομολόγος, που όπως είπε έφερε σε επαφή τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, με Άραβα επιχειρηματία, που επιθυμούσε να μπει στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο, όταν γινόταν ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016, ήταν προκλητικός στην κατάθεση του και δεν ήταν λίγες οι φορές, που προκάλεσε με τη συμπεριφορά και τις απαντήσεις του την έδρα του Ειδικού Δικαστηρίου, ενώ τον επέπληξαν τόσο η Πρόεδρος Ιωάννα Κλάπα, όσο και ο αναπληρωτής Εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας.

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι, η σύμβαση των 3 εκατ. ευρώ μεταξύ του λιβανέζικου κολοσσού CCC και της πλευράς Καλογρίτσα ήταν «εικονική» προκειμένου να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Όπως ανέφερε ο κ. Τόμπρας είχε πάρει εντολή από μέλος της οικογένειας Χούρι, να βρει καναλάρχη στην Ελλάδα προκειμένου να συνεργαστεί. Αρχικά έκανε επαφές με τον Γιώργο Κουρή και στη συνέχεια με τον επιχειρηματία Φίλλιπο Βρυώνη αλλά οι επαφές αυτές δεν ευοδώθηκαν.

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι, με τα χρήματα Σάμερ Χούρι CCC χρηματοδοτήθηκε ο Τοξότης προκειμένου να πάρει μέρος στον διαγωνισμό.

Ερωτώμενος από τον αναπληρωτή Εισαγγελέα κ. Ασπρογέρακα ο μάρτυρας παραδέχτηκε ότι, δεν υπάρχει παράβαση καθήκοντος από τον πρώην υπουργό Νίκο Παπά.

Εισαγγελέας (αναπληρωτής): Δεν παρενέβην πριν γιατί θεωρούσα ότι μέχρι το τέλος της κατάθεσής σας θα έχετε συμμορφωθεί. Πώς ο υπουργός παρέβη τα καθήκοντα του όταν έχει χρησιμοποιήσει ένα διαγωνισμό για να εισπράξει χρήματα για το ελληνικό δημόσιο;

Τόμπρας: Μα δεν ξέρω αν τα παρέβη.

Εισαγγελέας: Γνωρίζετε κάποιο περιστατικό, από το οποίο να προκύπτει παράβαση καθήκοντος υπουργού;

Τόμπρας: Όχι.

Εισαγγελέας: Ποιος παρότρυνε τον υπουργό να παραβεί τα καθήκοντά του;

Τόμπρας: Ο Σάμερ Χούρι. Σας είπα αυτά μου είπε ο Καλογρίτσας.

Ο μάρτυρας είπε μεταξύ άλλων:

«O κ. Καλογρίτσας είχε αντικειμενική δυσκολία να χρηματίσει το επιχείρημα καθώς του είχαν δεσμευτεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί από το Κεφομεπ. Το πρώτο ψέμα που είπαν τα κανάλια ήταν ότι τα χρήματα της εγγυητικής επιστολής του Καλογρίτσα ήταν με δάνειο από την Attica Bank. Το δεύτερο ψέμα ήταν αυτό των βοσκοτοπίων.

Μα η συμφωνία που έχει κάνει με τους Χούρι είναι να βάλουν οι Χούρι τα πρώτα 25 εκατομμύρια. Δεν υπάρχουν βοσκοτόπια στην εξίσωση, μόνο μετρητά. Ξεκινά πόλεμος λάσπης κατά της οικογένειας Καλογρίτσα. Αυτό του δημιουργεί πρόβλημα σε ολόκληρη την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Η πλευρά Καλογρίτσα βρέθηκε σε έναν πόλεμο επικοινωνιακό λάσπης. Το παράπονο Καλογρίτσα δεν είχε καμία επικοινωνιακή στήριξη από τη κυβέρνηση».

Σε άλλο σημείο ο μάρτυρας είπε:

«Είχαμε ζητήσει μια τροπολογία από την κυβέρνηση αλλά δεν έγινε. Η CCC δεν είδε στο πρόσωπο του Καλογρίτσα κυβερνητική στήριξη. Ο Καλογρίτσας καταστράφηκε και οικογενειακά αλλά και η υγεία των δύο του παιδιών. Ειδικά ο Γιάννης Καλογρίτσας πηγαίνει συνεχώς στα νοσοκομεία.

Στο διάστημα που η CCC υπαναχωρεί η πλευρά Καλογρίτσα με προτροπή Παππά, όπως λέει επισκέφτηκε και άλλους καναλάρχες το Μαρινάκη και τον Κοντομηνά να τον βοηθήσουν. Τα ραντεβού δεν τελεσφόρησαν διότι η απαίτηση της κυβέρνησης ήταν πως η πλευρά Μαρινάκη και Κοντομηνά θα έβαζε τα χρήματα και η πλευρά Καλογρίτσα θα κρατούσε το 51%».

H συμπεριφορά του μάρτυρα προκάλεσε, πολλές φορές, την αντίδραση της προέδρου της έδρας Ιωάννας Κλάπα.

Τόμπρας: Γιατί δεν φέρνετε εδώ ως μάρτυρα η κατηγορούμενο το Χούρι;

Πρόεδρος: Σας παρακαλώ. Περιοριστείτε σε αυτά που ξέρετε δεν είναι τηλεοπτική εκπομπή το Δικαστήριο. Δεν έχετε καμία δυνατότητα να τεστάρετε την αντίληψή μας

Στη συνέχεια ο μάρτυρας σε έντονο ύφος υποστήριξε ότι ο Καλογρίτσας είχε πέσει θύμα εκβιασμού.

Τόμπρας: Εκβιάστηκε ο Καλογρίτσας μέσα σε αυτό το κτίριο κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.

Πρόεδρος Δικαστηρίου: Δεν θα υψώνετε τον τόνο της φωνής σας εδώ μέσα.

Τόμπρας: Και τι να κάνω

Πρόεδρος: Θα είστε ήσυχος αλλιώς να φύγετε

Μαντζουράνης: Είναι πολύ σημαντικό αυτό που λέει ο μάρτυρας. Κι αφού επικαλείται την πηγή του θα πρέπει να μας απαντήσει.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας υποστήριξε πως ο Καλογρίτσας εκβιάστηκε ώστε να μην καταστεί κατηγορούμενους ο Σάμερ Χούρι, γιατί όπως είπε θα μετατρέπονταν σε κατηγορούμενο και ο γιος Καλογρίτσα ο οποιος αντιμετωπίζει προβλήματα Υγείας.

Πρόεδρος: Ποιος ήταν ο εκβιασμός;

Τόμπρας: Ο Καλογρίτσας είχε ετοιμάσει ένα υπόμνημα για να καταστήσει κατηγορούμενο το Σάμερ Χούρι γιατί θα πάει κατηγορούμενος ο γιος σου.

Πρόεδρος: Θεωρείται ότι ο ανακριτής δεν μπορούσε να καταλάβει ποιος θα ταν κατηγορούμενος ή φοβάται κάποιον;

Τόμπρας: Αυτό που λέω εγώ δεν έχει καμία σημασία Ας με διαψεύσει ο Καλογρίτσας. Αυτός μπορεί να σας πει ποιος τον εκβίασε

Οι διαρκείς αναφορές από τον μάρτυρα Τόμπρα στην οικογένεια Χούρι προκάλεσαν εντύπωση στην έδρα. Η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή ρώτησε τον Κυριάκο Τόμπρα γιατί «κρατά αυτή τη στάση απέναντι στους Χούρι για να πάρει την απάντηση «είμαι ένας τρίτος που δεν πληρώθηκε.

Εισαγγελέας: Είπατε ότι παρότι είχατε εντολή διαμεσολάβησης ποτέ δεν πληρωθήκατε;

Τόμπρας: Όχι ποτέ. Έχουν βρει το εφεύρημα και με βαφτίζουν συνεργάτη του Καλογρίτσα, Ουδέποτε συνεργάστηκα με τον Καλογρίτσα.

Ο μάρτυρας Τόμπρας είχε πει προηγουμένως ότι ο ίδιος είχε αναλάβει για λογαριασμό των Χούρι να βρει υποψήφιο καναλάρχη στην Ελλάδα με υποτιθέμενη αμοιβή που θα έφτανε στις 300.000 ευρώ.

Η δίκη συνεχίζεται.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook