Είχε το θράσος να θέλει και σύνταξη – Χανιώτης αγρότης περιμένει τον ΕΦΚΑ και μαζί του περιμένουν άλλοι 1.300

είχε-το-θράσος-να-θέλει-και-σύνταξη-χ-1185527

Μια ντροπιαστική κατάσταση βιώνει, για περισσότερο από ένα χρόνο, ένας 68χρονος Χανιώτης, ο οποίος είχε την ατυχία να φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης και θέλησε να λάβει τη σύνταξη που δικαιούται από τον ΟΓΑ.

Την καταγγελία κάνει επώνυμα η κα Ιωάννα Κτιστάκη, της οποίας ο πατέρας υπόκειται στην ταλαιπωρία.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, όντας ασφαλισμένος στον ΟΓΑ από το 1988, ο 68χρονος κ. Κτιστάκης έκανε την αίτηση συνταξιοδότησης τον Νοέμβριο του 2019. Όλος του ο ασφαλιστικός βίος ήταν σε ένα ταμείο, οπότε δεν αναμενόταν να υπάρξουν οι καθυστερήσεις που συμβαίνουν όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση.

Ο φάκελος κατατέθηκε στο Ηράκλειο και αργότερα μετακινήθηκε στα Χανιά, καθώς το αρμόδιο τμήμα στο Ηράκλειο έπαψε να λειτουργεί.

Ο χρόνος περνούσε όμως και δεν συνέβαινε τίποτα. Στο μεταξύ, ο πατέρας της κυρίας Κτιστάκη δεν είχε τη δυνατότητα να λαμβάνει ούτε προσωρινή σύνταξη, καθώς τέτοιες δεν απονέμονταν σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ.

Τελικά, και αφού πέρασε πάνω από ένας χρόνος και τρεις μήνες, η κα Κτιστάκη πήγε στον ΕΦΚΑ Χανίων τη Δευτέρα, όπου την ενημέρωσαν ότι ο φάκελος του πατέρα της δεν έχει καν ανοιχθεί, επειδή στην υπηρεσία δεν υπάρχει εξειδικευμένος υπάλληλος για συντάξεις του ΟΓΑ, ούτε και έχει γίνει μετεκπαίδευση κάποιου υφιστάμενου υπαλλήλου.

Δηλαδή πέρασε πάνω από ένας χρόνος και δεν έγινε τίποτα. Σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Η κα Κτιστάκη υποστηρίζει ακόμα, πως στη συζήτηση που έγινε με υπάλληλο και στη συνέχεια με τον διευθυντή του υποκαταστήματος, αποκαλύφθηκε πως περίπου 1300 φάκελοι συνταξιούχων του ΟΓΑ εκκρεμούν στον ΕΦΚΑ Χανίων και ούτε καν έχουν ανοιχθεί, αλλά περιμένουν σε κούτες να… εκπαιδευτεί, να μεταταγεί ή να προσληφθεί κάποιος υπάλληλος που θα ξέρει να τους χειριστεί.

Όλως τυχαίως, λέει η κα Κτιστάκη, στο γραφείο του ΕΦΚΑ όπου βρισκόταν, εμφανίστηκε και άλλος ένας ηλικιωμένος με το ίδιο ακριβώς πρόβλημα και έφτασε στο σημείο να κλαίει, όταν κατάλαβε ότι δεν πρόκειται να δει σύνταξη σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Γεννάται το ερώτημα, πώς είναι δυνατόν ολόκληρος οργανισμός κοινωνικής ασφάλισης, ο οποίος ενοποιεί υπό τη σκέπη του τα παλιά ασφαλιστικά ταμεία για λόγους – υποτίθεται – αποτελεσματικότητας και καλύτερης διαχείρισης, να κρατάει μια ολόκληρη κατηγορία ανθρώπων στον αέρα, σαν να μην υπάρχουν, επειδή δεν βρίσκει υπάλληλο για διεκπεραιώσει τους φακέλους.

Και ναι, οι αγρότες θα μπορούν πλέον να κάνουν αίτηση για προσωρινή σύνταξη, με την σχετική πλατφόρμα να ανοίγει τον Μάρτιο, αλλά αυτό δεν είναι λύση και δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία, για ανθρώπους που πλήρωναν για να έχουν σύνταξη και αποδεικνύεται ότι πλήρωναν για να εισπράξουν περιφρόνηση και αδιαφορία.

Το zarpanews.gr έχει επικοινωνήσει με το γραφείο Τύπου του ΕΦΚΑ στην Αθήνα και αναμένει ενημέρωση για το περιστατικό αλλά ιδιαίτερα για την κατάσταση που επικρατεί με την διεκπεραίωση των φακέλων συνταξιοδότησης ασφαλισμένων του ΟΓΑ.

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

One thought on “Είχε το θράσος να θέλει και σύνταξη – Χανιώτης αγρότης περιμένει τον ΕΦΚΑ και μαζί του περιμένουν άλλοι 1.300

  1. Ντροπή. Αλλά και η Διεύθυνση του ΕΦΚΑ Χανίων στην κοσμάρα της…Δεν μπορούσε – με έκτακτες και ταχείες διαδικασίες – να βρει έναν υπάλληλο που να ξέρει το αντικείμενο ; Με απόσπαση ή μετάθεση. π.χ. από κείνους χειρίζονταν το θέμα στον κατηργημένο ΟΓΑ Ηρακλείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook