Έγκυος στα 50: Φάρμακο αναστρέφει τη γήρανση των ωαρίων κατά 20 χρόνια

έγκυος-στα-50-φάρμακο-αναστρέφει-τη-γήρ-1108629

Ένα αντιικό φάρμακο ίσως να είναι το μυστικό της γονιμότητας, σύμφωνα με επιστήμονες από το Ισραήλ, οι οποίοι ισχυρίζονται πως με την χορήγησή του κατάφεραν να «αντιστρέψουν» τη διαδικασία γήρανσης των ωαρίων των γυναικών που συμμετείχαν σε σχετικό πείραμα.

Τα ευρήματα της μελέτης που δημοσίευσαν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Anatomical Society», αναφέρουν ότι το εν λόγω φάρμακο μπορεί να «επισκευάσει» το DNA των ωαρίων και να αντιστρέψει τη διαδικασία γήρανσης κατά 20 ολόκληρα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ωάρια μιας 40χρονης γυναίκας που συμμετείχε στην έρευνα ήταν παρόμοια με αυτά μιας 20χρονης, μετά τη χορήγηση του αντιικού φαρμάκου, το οποίο μέχρι τώρα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των ιών HIV και HPV.

Μια τέτοια ανακάλυψη θα αλλάξει τη ζωή εκατομμύρια γυναίκες άνω των 40 ετών που θέλουν να γίνουν μητέρες, αν και οι ερευνητές σχεδιάζουν να διεξάγουν περεταίρω μελέτες (αυτή τη φορά σε ζώα), προκειμένου να εκτεθούν τα ωάρια των πειραματόζωων σε σπέρμα και να εκτιμηθεί η πιθανή αύξηση της γονιμότητας.

Εάν το πείραμα πετύχει, τότε οι Ισραηλινοί επιστήμονες σκοπεύουν να επαναλάβουν τη διαδικασία και σε ανθρώπους. Σύμφωνα με τους ίδιους, το να γίνονται οι γυναίκες μητέρες στην ηλικία των 50 ετών θα μπορούσε να είναι ο «κανόνας», μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Μολονότι η ηλικία που τα ζευγάρια επιλέγουν να κάνουν το πρώτο τους παιδί έχει σημειώσει σημαντική άνοδο τις τελευταίες δεκαετίες, η γονιμότητα του ανθρώπου μειώνεται με το πέρασμα των χρόνων, καθώς η ποιότητα των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων φθίνει.

«Πολλές γυναίκες άνω των 40 προσπαθούν να συλλάβουν και νομίζουμε ότι αυτό το φάρμακο θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα γονιμότητας. Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο φάρμακο για να αυξήσουμε τη γονιμότητα των γυναικών μεταξύ 40 και 50 ετών. Μετά τα 50, οι γυναίκες τυπικά μπαίνουν σε κλιμακτήριο και έτσι το φάρμακο δε μπορεί να τις βοηθήσει πια», είπε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Michael Klustein, στους Times του Ισραήλ.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook