Εγκυμοσύνη μετά τα 35: Η σοβαρή επιπλοκή που απειλεί τις γυναίκες

εγκυμοσύνη-μετά-τα-35-η-σοβαρή-επιπλοκή-1070755

Νέα έρευνα βρήκε ότι οι γυναίκες που μπαίνουν στη διαδικασία εγκυμοσύνης μετά την ηλικία των 35 ετών ή που δεν έχουν σύντροφο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μιας σοβαρής, απειλητικής για τη ζωή κατάστασης, σε σχέση με τις νεότερες γυναίκες.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen βρήκαν ότι οι εγκυμονούσες άνω των 35 ετών είχαν κατά 1/3 μεγαλύτερο κίνδυνο αποκόλλησης του πλακούντα –μια σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή της εγκυμοσύνης, όπου ο πλακούντας διαχωρίζεται πρόωρα από την θέση εμφύτευσής του πριν από τον τοκετό- και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αιμορραγία, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο κίνδυνος της κατάστασης αυτής αυξανόταν, επίσης, και στην περίπτωση των εγκύων γυναικών που δεν είχαν κάποιο σύντροφο και σε εγκυμοσύνες που είχαν παρουσιάσει επιπλοκές όπως η ανεξήγητη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της κύησης, ο προδρομικός πλακούντας και η προεκλαμψία.

Η Δρ. Sohinee Bhattacharya, που ηγήθηκε της μελέτης, εξηγεί: «Στη μελέτη αυτή παρατηρήσαμε δύο διαφορετικές εγκυμοσύνες στην ίδια γυναίκα – μία με και μία χωρίς αποκόλληση του πλακούντα. Αυτό σημαίνει ότι μπορέσαμε να εξετάσουμε τις διαφορές ανάμεσα στις δύο εγκυμοσύνες, υπό το πρίσμα κάποιων άγνωστων παραγόντων κινδύνου για την αποκόλληση του πλακούντα», αναφέρει η ειδικός και συμπληρώνει:

«Χρησιμοποιώντας αυτόν τον τύπο σχεδιασμού, μπορέσαμε να εξετάσουμε τις επιδράσεις κάποιων τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου, όπως η ηλικία και το βάρος της μητέρας, το κάπνισμα και η κοινωνική τάξη στον κίνδυνο αποκόλλησης του πλακούντα, παράλληλα με τη διατήρηση κάποιων άλλων παραγόντων όπως η γενετική ευαισθησία».

Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση, ο συσχετισμός της προχωρημένης ηλικίας της μητέρας -ειδικότερα μετά τα 35 χρόνια- με τον αυξημένο κίνδυνο αποκόλλησης του πλακούντα ήταν ένα νέο εύρημα, τη σύνδεση του οποίου δεν είχε περιγράψει κανείς μέχρι τώρα.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτόν τον συσχετισμό, είναι, επομένως, σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας να συμβουλεύουν τις γυναίκες άνω των 35 ετών σχετικά με τους κινδύνους ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων όχι μόνο πριν τη σύλληψη στην πρώτη εγκυμοσύνη αλλά και στις επόμενες.

ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook