Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο Astrazeneca που προλαμβάνει τον κορονοϊό

εγκρίθηκε-το-πρώτο-φάρμακο-astrazeneca-που-προλ-1171048

Μία πρώτη έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε το σκεύασμα αντισωμάτων της Astrazeneca, Evusheld το οποίο πιστεύεται ότι θα βοηθήσει σημαντικό αριθμό ανοσοκαταστελμένων ατόμων που δεν έχουν αναπτύξει ισχυρή προστασία από τον εμβολιασμό τους.

Σύμφωνα με κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος, το Evusheld φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωματικής Covid κατά περίπου 77% για έως και έξι μήνες.

Ο Ρυθμιστικός Οργανισμός Φαρμάκων και Προϊόντων Υγειονομικής Περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA) δήλωσε ότι το Evusheld παρέχει «μακροχρόνια προστασία».

Η Βρετανία παρήγγειλε ένα εκατομμύριο δόσεις του φαρμάκου έως τώρα από το σκεύασμα το οποίο χρησιμοποιείται σε ευάλωτους ανθρώπους στις ΗΠΑ ήδη από τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, το MHRA δεν είναι σαφές πόσο καλά λειτουργεί απέναντι στις παραλλαγές Όμικρον και Όμικρον 2, με αξιωματούχους να αναφέρουν ότι μια υψηλότερη δόση από το κοκτέιλ μπορεί να είναι «πιο κατάλληλη» για αυτές τις παραλλαγές.

Πώς γίνεται η χορήγησή του

Το Evusheld χορηγείται μέσω δύο ενέσεων και χρησιμοποιεί αντισώματα και ανοσολογικές πρωτεΐνες που έχουν τροποποιηθεί σε εργαστήριο για να διαρκούν περισσότερο.

Ενώ τα εμβόλια εκπαιδεύουν τον οργανισμό να φτιάξει τη δική του προσυασία ενάντια στον κορονοϊό, το φάρμακο παραλείπει αυτή τη διαδικασία και καθιστά τα αντισώματα άμεσα διαθέσιμα, σύμφωνα με τις δοκιμές.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 500.000 ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το συγκεκριμένο φάρμακο.

Ο Δρ June Raine, διευθύνων σύμβουλος της MHRA, δήλωσε: «Μετά από προσεκτική μελέτη των δεδομένων, είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι έχουμε εγκρίνει ένα άλλο φάρμακο για να βοηθήσουμε στην προστασία από τις επιπτώσεις του COVID-19.

Πώς λειτουργεί η θεραπεία Evusheld;

Το Evusheld, που ονομάζεται επίσης AZD7442, περιέχει δύο τύπους εργαστηριακών αντισωμάτων γνωστών ως tixagevimab and cilgavimab.

Αυτά τα αντισώματα έχουν αναπτυχθεί από πλάσμα που δώρισαν ασθενείς που ανάρρωσαν από λοίμωξη Covid.

Συνδέονται με την πρωτεΐνη ακίδας του ιού — την οποία χρησιμοποιεί για να εισέλθει στα κύτταρα — για να σταματήσει μια μόλυνση ή για να αποτρέψει τον πολλαπλασιασμό του ιού όταν μολύνει.

Η τελευταία θεραπεία παραλείπει αυτή τη διαδικασία, καθιστώντας τα αντισώματα άμεσα διαθέσιμα.

«Το Evusheld είναι μια θεραπεία προφύλαξης «πριν από την έκθεση», που σημαίνει ότι λαμβάνεται για την πρόληψη της COVID-19 πριν από τον κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης.

Παντως, ο Δρ June Raine, επέμεινε ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι η «άμυνα πρώτης γραμμής» του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να μην ανταποκριθούν επαρκώς σε αυτά τα εμβόλια.

«Για αυτούς τους ανθρώπους, το Evusheld θα μπορούσε να παρέχει αποτελεσματική προστασία από τον COVID-19», κατέληξε.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook