Εγκρίθηκε η δόση του ενός δισ. και η αποπληρωμή τμήματος των δανείων του ΔΝΤ

εγκρίθηκε-η-δόση-του-ενός-δισ-και-η-απο-853979

Παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση στον ESM και στο EuroWorking Group η πρόταση που είχε αποσταλεί την προηγούμενη εβδομάδα για πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των δανείων του ΔΝΤ, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, κανένα από τα κράτη – μέλη δεν εξέφρασε αντιρρήσεις, παρότι τους δόθηκε αυτή η δυνατότητα.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι θα αρχίσει η διαδικασία, όπως έγινε και με τις περιπτώσεις της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου, ώστε να προσχωρήσει η αποπληρωμή.

Σημειώνεται ότι η πρόωρη αποπληρωμή αφορά σε περίπου 3,7 δισ. ευρώ, που είναι το «ακριβό» κομμάτι του συνολικού δανείου από το ΔΝΤ, καθώς έχει επιτόκιο 5,13% (είναι δάνεια που λήγουν το 2019 και το 2020). Από την κίνηση αυτή, το όφελος ανέρχεται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Εγκρίθηκε από τον ESM η εκταμίευση προς την Ελλάδα της δόσης των 973 εκατ. ευρώ που ενέκρινε το Eurogroup του Απριλίου.

Σύμφωνα με την απόφαση του ESM η δόση αποτελείται από τα 644,42 εκ ευρώ που είναι κέρδη του κεντρικών τραπεζών από την διακράτηση ελληνικών ομολόγων ( ANFA SNP’s), 103 εκ ευρώ επιστροφής τόκων που πλήρωσε η Ελλάδα από την 1/1 έως και την 17/6 του από το επιτοκιακό «πέναλτι» του 2% με το οποίο επιφορτίστηκε για δάνεια 11,2 δισ. ευρώ το 2012 από τον EFSF για την επαναγορά χρέους και 226 εκ ευρώ από κέρδος του ίδιου πέναλτι που θα πλήρωνε η Ελλάδα από τις 17 Ιουνίου του 2018 έως και 17 Ιουνίου του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το συμβούλιο των διευθυντών του EFSF έδωσε το «πράσινο φως» για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αποφασίστηκε να επιστραφούν στην Ελλάδα 103 εκατ. ευρώ που πλήρωσε η χώρα την περίοδο 1 Ιανουαρίου-17 Ιουνίου 2018 για την «επιτάχυνση» του επιτοκίου δανείων που έλαβε.

Πηγή: altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook