Έφτασε στις ΗΠΑ η ασιατική «σφήκα-δολοφόνος» – Ξεκληρίζουν τα μελίσσα, απειλούν ανθρώπους και τροφική αλυσίδα

έφτασε-στις-ηπα-η-ασιατική-σφήκα-δολο-1037313

Ανησυχία προκαλεί στις ΗΠΑ η εμφάνιση για πρώτη φορά της ασιατικής γιγάντιας σφήκας, που ονομάζεται «σφήκα δολοφόνος», που απειλεί όχι μόνο την εξολόθρευση των μελισσιών αλλά όλης της τροφικής αλυσίδας καθώς και την ανθρώπινη ζωή. Οι σφήκες αυτές εντοπίστηκαν στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον, όπου μελισσοκόμοι ανέφεραν πως βρήκαν μέλισσες με κομμένα κεφάλια, κάτι που υποδεικνύει την επιδρομή των συγκεκριμένων σφηκών.

Αυτές οι σφήκες έρχονται από την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν οπότε οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πώς έφθασαν στην Ουάσινγκτον πέρυσι, γύρω στο τέλος του έτους, σύμφωνα με Μέσα Ενημέρωσς. Παίρνουν το παρατσούκλι τους από τις φονικές τους ικανότητες. Αυτό που χρειάζεται είναι μία σφήκα να εντοπίσει ένα μελίσσι και να το σημαδέψει με φερομόνη, προτού καταφθάσει ολόκληρο το σμήνος, έως και 50, και κομματιάσει τις μέλισσες, φέρνοντας κάποια απομεινάρια στα μικρά τους για δείπνο, όπως δημοσιεύουν οι New York Times. Κάθε σφήκα, που έχει μήκος περίπου 5 εκατοστών, μπορεί να σκοτώσει μία μέλισσα σε 14 δευτερόλεπτα και έτσι τα σμήνη εξολοθρεύουν αμεσότατα ολόκληρα μελίσσια. Μέθοδος «δολοφονίας» είναι ο αποκεφαλισμός της μέλισσας με τις φονικές δαγκάνες που μοιάζουν με μεταλλικά πτερύγια καρχαρία, ενώ οι σφήκες παίρνουν τον θώρακα της μέλισσας και τον φέρνουν στα μικρά τους. Καταστρέφοντας τα μελίσσια, επηρεάζεται ολόκληρη η τροφική αλυσίδα. Η σφήκα αυτή έχει τόσο φονικό κεντρί που μπορεί να διαπεράσει τη στολή του μελισσοκόμου και να σκοτώσει και άνθρωπο.

Στην Ιαπωνία, οι γιγαντιαίες ασιατικές σφήκες σκοτώνουν έως και 50 ανθρώπους τον χρόνο ενώ τώρα για πρώτη φορά έφθασαν στις ΗΠΑ. Για πρώτ φορά εντοπίστηκαν δύο από αυτές το περασμένο φθινόπωρο στη βορειοδυτική πλευρά της Ουάσινγκτον. Οι επιστήμονες από τότε έχουν ξεκινήσει κυνήγι ευρείας κλιμακας για τις σφήκες καθώς ανησυχούν ότι οι εισβολείς θα αποδεκατίσουν τους πληθυσμούς μελισσών στις ΗΠΑ και θα κάνουν τόσο αισθητή ην απρυσία τους που μετά θα είναι αδύνατο να εξαλειφθούν. Σημειώνεται πως το κεντρί και το δηλητήριο μία σφίγγας δημιουργούν έναν βασανιστικό συνδυασμό που τα θύματα έχουν παρομοιάσει με καυτό μέταλλο που χύνεται στο δέρμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook