Εφορία: Ξεπέρασαν ξανά τα 4.000.000 οι οφειλέτες – «Άλμα» τον Ιούλιο

εφορία-ξεπέρασαν-ξανά-τα-4-000-000-οι-οφειλέτ-868863

Μπορεί τα έσοδα τόσο τον Ιούλιο, όσο και τον Αύγουστο να πήγαν αρκετά καλά, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ανταποκρίθηκαν όλοι οι φορολογούμενοι στις υποχρεώσεις τους. Ειδικά τον Ιούλιο, μήνα για τον οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι άγγιξαν τα 300 εκατ.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες έχει υποχωρήσει αισθητά ο ρυθμός των φόρων που μένουν απλήρωτοι. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, να αυξηθεί δηλαδή η εισπραξιμότητα, έτσι ώστε να υπάρξει περαιτέρω δημοσιονομικός χώρος, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για νέα μείωση της φορολογίας.

Το πλέον ανησυχητικό όμως στοιχείο είναι και το γεγονός ότι ο αριθμός αυτών που δεν πλήρωσαν τους φόρους τους, έκαναν ένα πραγματικό άλμα. Πιο συγκεκριμένα τον Ιούλιο στις μαύρες λίστες της Εφορίας προστέθηκαν ακόμα 269.155 νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Μετά από αυτή την δυσμενή εξέλιξη οι συνολικοί οφειλέτες της Εφορίας, από 3.750.195 που ήταν στο τέλος Ιουνίου εκτοξεύθηκαν στο τέλος Ιουλίου σε πάνω από τα 4 εκατ. και συγκεκριμένα ανήλθαν σε 4.019.350.

Από τους οφειλέτες αυτούς ανοιχτοί σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται οι 1.819.142 όταν στο τέλος Ιουνίου ο αριθμός τους είχε διαμορφωθεί σε 1.764.551 ενώ 1.222.306 φορολογούμενοι έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα. Οι οφειλέτες αυτοί έχουν πλέον τη δυνατότητα να παγώσουν τις κατασχέσεις εφόσον υπαχθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου στην νέα ρύθμιση των 120 δόσεων και είναι συνεπείς στην πληρωμή των δόσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν στο 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου ανήλθαν στα 3,929 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,642 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι. Τον Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 320 εκατ. ευρώ και οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι κατά 284 εκατ. ευρώ.

Τους τελευταίους μήνες, ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει κατεβάσει ταχύτητες. Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει μεγάλο καθώς παλαιά και φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος ανέρχεται σε 104,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 18,9 δισ. είναι ανεπίδεκτα είσπραξης και μένουν 85,5 δισ. ευρώ τα οποία χαρακτηρίζονται ως πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο.

Στο μέτωπο των εισπράξεων, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ΑΑΔΕ εισέπραξε στο επτάμηνο σχεδόν 1,9 δισ. ευρώ από παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές και επιπλέον 911 εκατ. από φρέσκα χρέη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook