Εφορία: Τι αλλάζει στις δηλώσεις ΦΠΑ για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

εφορία-τι-αλλάζει-στις-δηλώσεις-φπα-γι-1536740

Ένα νέο τοπίο δημιουργείται στη συμπλήρωση και υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ανοίξουν το δρόμο για τις αυτόματες επιστροφές ΦΠΑ. Η προσυμπλήρωση των δηλώσεων θα γίνεται με βάση τα στοιχεία που καταχωρούνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MyDATA.

Πρόκειται για ένα σύνθετο έργο όπως έχει δηλώσει ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, με την φορολογική διοίκηση να επιδιώκει πιλοτικά φέτος να λειτουργήσει το myDATA με τις δηλώσεις του ΦΠΑ «χωρίς οι εγγραφές αυτές να είναι δεσμευτικές σε πρώτη φάση».

Αυτό σημαίνει ότι αρχικά τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ θα μπορούν  να υπολογίζουν με ακρίβεια τον οφειλόμενο ΦΠΑ των επιχειρήσεων,  βασιζόμενες στα στοιχεία που βρίσκονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή myDATA.

Στη συνέχεια οι  επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να τροποποιούν την προσυμπληρωμένη δήλωση εφόσον δεν συμφωνούν με τα στοιχεία.

Όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ μειώνεται το κόστος για τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα η Εφορία θα γνωρίζει τα έσοδα που θα πρέπει να εισπράξει από ΦΠΑ κάθε μήνα. Την ίδια ώρα θα περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή και οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των τιμολογίων από πολλές επιχειρήσεις.

Ηλεκτρονικά βιβλία

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία περισσότερες από 1,07 εκατ. επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία, ενώ ο τζίρος από την αρχή της χρήσης των MyDΑΤΑ ανέρχεται σε 758 δισ. ευρώ. Επίσης έχουν εκδοθεί  1,273 δις. παραστατικά.

Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί 209.573 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες στην εφαρμογή timologio εκδίδοντας ηλεκτρονικά τα τιμολόγια τους, τα οποία ταυτόχρονα καταχωρούνται στα MyDΑΤΑ. Σημειώνεται ότι η εφαρμογή απευθύνεται σε όσους εξέδωσαν πέρυσι και πρόπερσι μέχρι 50 τιμολόγια παροχής ή πώλησης ετησίως, ή είχαν τζίρο έως 50.000 ευρώ, και τηρούν απλογραφικά βιβλία. Αυτό που πρέπει να κάνουν όσοι ανήκουν στην κατηγορία είναι μέσω της εφαρμογής να συμπληρώνουν τα στοιχεία κάθε τιμολογίου που εκδίδουν. Με την έκδοση των παραστατικών μέσα από το «timologio», η εφαρμογή αποστέλλει ταυτόχρονα και αυτόματα τη σύνοψη κάθε συναλλαγής στο  myDATA  (έσοδα) του επαγγελματία και στο  myDATA  της επιχείρησης – πελάτη  (έξοδα).

Αποκλειστικά  υπεύθυνος  για  την  αλήθεια  και  την  ακρίβεια  των  εκδιδόμενων  παραστατικών  παραμένει  ο  χρήστης  της εφαρμογής.  Η  εφαρμογή timologio δεν αποστέλλει τα εκδιδόμενα παραστατικά στον λήπτη τους. Η αποστολή τους παραμένει ευθύνη του χρήστη της εφαρμογής.

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook