Εφορία: Προσοχή στις δαπάνες – Τι ποσό πρέπει να καλύψετε μέχρι το Δεκέμβριο για να μην πληρώσετε «χαράτσι» 22%

εφορία-προσοχή-στις-δαπάνες-τι-ποσό-1121439

Πότε ενεργοποιείται η πρόσθετη φορολόγηση με 22% και ποιες κατηγορίες φορολογουμένων εξαιρούνται

Εάν αποκτάτε φέτος εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις ή ακίνητα πρέπει έως το τέλος του τρέχοντος έτους να έχετε εξοφλήσει, με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας έως καί 30% των ετησίων πραγματικών εισοδημάτων σας.

Εάν κατά την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, που θα υποβάλετε το 2021, διαπιστωθεί ότι δεν καλύψατε το απαιτούμενο ποσοστό επί του εισοδήματός σας, τότε για το ακάλυπτο ποσό θα φορολογηθείτε με επιπλέον φόρο 22%.

Εφόσον αποκτάτε φέτος και εισοδήματα προερχόμενα από τόκους καταθέσεων, εντόκων γραμματίων, ομολόγων και ρέπος ή από κέρδη λόγω επενδύσεων σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα δεν έχετε την παραπάνω υποχρέωση για τα εισοδήματά σας αυτά.

Εάν ανήκετε σε ορισμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, οι ανάπηροι και οι μακροχρονίως νοσηλευόμενοι, ή σε ορισμένες άλλες ομάδες πολιτών, που παραθέτουμε παρακάτω αναλυτικά, εξαιρείστε πλήρως από την υποχρέωση εξόφλησης δαπανών έως 30% του ετησίου εισοδήματός σας με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Για τις περιπτώσεις αυτές δεν ισχύει καν η υποχρέωση συλλογής και διακράτησης αποδείξεων λιανικών συναλλαγών αξίας έως 30% του ετησίου εισοδήματος.

Όσοι διαθέτετε τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) έχετε τη δυνατότητα να ελέγξετε εάν έχετε εξαντλήσει ή όχι το απαιτούμενο ποσό e-δαπανών, καθώς οι τράπεζες παρέχουν εφαρμογές που έχουν καταγράψει τις δαπάνες που πραγματοποιήσατε μέχρι στιγμής εντός του 2020 μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω της ίδιας της ηλεκτρονικής τραπεζικής και μάλιστα με αναλύσεις των συνολικών ποσών σε επιμέρους κατηγορίες δαπανών.

Εάν έχετε κάρτες και e-banking σε περισσότερες της μιας τράπεζες δεν έχετε παρά να προσθέσετε τα ποσά που έχει καταγράψει η εφαρμογή κάθε τράπεζας και να συγκρίνετε το άθροισμα των ποσών με το συνολικό φορολογητέο εισόδημα που εκτιμάτε ότι θα αποκτήσετε φέτος. Αν διαπιστώσετε ότι το άθροισμα των e-δαπανών σας υπερβαίνει κατά πολύ το 30% του εκτιμώμενου εισοδήματός σας, τότε είναι βέβαιο ότι έχετε εξαντλήσει το απαιτούμενο ποσό. 100% βέβαιος μπορεί να είστε πάντως μόνο εάν το συνολικό ποσό των e-δαπανών σας είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ, που εἰναι το ανώτατο όριο που αναγνωρίζεται ή εάν είναι υψηλότερο του 50% του εκτιμώμενου εισοδήματός σας.

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook