Εφορία: Έρχεται τσουνάμι 44.000 φορο-ελέγχων σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις

εφορία-έρχεται-τσουνάμι-44-000-φορο-ελέγχω-1504862

«Κύμα» με πάνω από 44.000 ελέγχους για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής και διακίνησης «μαύρου χρήματος» με τη συνδρομή νέων ηλεκτρονικών εργαλείων θα εξαπολύσει μέσα στο 2023 η ΑΑΔΕ σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης. Στο επίκεντρο θα βρεθούν υποθέσεις που παραγράφονται, επαγγέλματα στη ζώνη υψηλού κινδύνου για απόκρυψη εισοδημάτων, ύποπτες μεταβιβάσεις ακινήτων και υποθέσεις με σοβαρές ενδείξεις για έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, απάτες και κλοπή ΦΠΑ.

Ειδικότερα έχουν προγραμματιστεί 5.500 πλήρεις και μερικοί έλεγχοι, 15.500 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι, 2.500 έλεγχοι για την εκπλήρωση μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου και 900 έρευνες φοροδιαφυγής.

Με βάση τις οδηγίες της ΑΑΔΕ τουλάχιστον το 70% από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας ενώ επιμέρους ποσοστό 75% θα αφορά ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Ψηλά στη λίστα βρίσκονται υποθέσεις του 2017 οι οποίες παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2023 και αφορούν ακίνητα που δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας, δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση προσωρινής αξία της Δ.Ο.Υ. και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης υπερβαίνει το 30% ή η αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ. Για τις περιπτώσεις θα ελεγχθούν οι προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, το εμβαδόν των ακινήτων και η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο, τιμή τού ακινήτου. Επίσης θα ζητείται από τις υπηρεσίες η προσκόμιση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ και θα ελέγχεται εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από το φόρο γονικής παροχής, λόγω πρώτης κατοικίας.

Παράλληλα θα τρέξουν ειδικές έρευνες για μεγάλη φοροδιαφυγή με την ατζέντα να περιλαμβάνει 170 υποθέσεις οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών, 100 υποθέσεις αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων, 50 υποθέσεις στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου και 580 υποθέσεις φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων.

Σημαντική συμβολή στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής με επιτόπιους ελέγχους αναμένεται να έχει η ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος «ElenxisLive» μέσω του οποίου οι ελεγκτές θα έχουν άμεση πρόσβαση στο φορολογικό προφίλ των επιχειρήσεων ή των ελευθέρων επαγγελματιών καθώς θα μπορούν να βλέπουν αν έχουν ιστορικό παραβατικότητας, αν έχουν υποβάλει δηλώσεις φόρου εισοδήματος και περιοδικές ΦΠΑ, αν έχουν βεβαιωμένα χρέη προς την εφορία και αν έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην πλατφόρμα myDATA. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές καθώς θα είναι εφοδιασμένες και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners).

Με το νέο ηλεκτρονικό εργαλείο οι φορολογικές αρχές θα εκδίδουν επιτόπου αναφορά για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλουν κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook