ΕΦΚΑ: Πώς θα αποπληρώνουν τις οφειλές οι συνταξιούχοι αναπηρίας

εφκα-πώς-θα-αποπληρώνουν-τις-οφειλές-ο-873467

Στο ευνοϊκό καθεστώς των 60 δόσεων αντί των 40 που ισχύει  σήμερα θα υπαχθούν οι ασφαλισμένοι οφειλέτες που θα δεν κάνουν χρήση της ρύθμισης των 120 δόσεων αλλά θα υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας μετά την 1η Οκτωβρίου 2019.

Με σημερινή εγκύκλιό του, ο ΕΦΚΑ διευκρινίζει ότι η ευνοϊκή μεταχείριση δε θα ισχύει αν η υγειονομική επιτροπή πιστοποιήσει ότι δεν υπάρχει πλέον αναπηρία και κόψει τη σύνταξη.

Υπενθυμίζουμε ότι η υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης επιτρέπεται εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις ορίων ηλικίας – χρόνου ασφάλισης και η οφειλή ανέρχεται έως 20.000€ για τους προερχόμενους από ΟΑΕΕ, έως 15.000€ για πρ. ΕΤΑΑ. Ειδικότερα για τον ΟΓΑ, σύνταξη γήρατος δικαιούνται όσοι έχουν ήδη συμπληρώσει ή πρόκειται να συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους μέχρι την 31.12.2019 και η οφειλή τους δεν ξεπερνά το ποσό των 6.000€. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης είναι τα 50€ (30€ για τους αγρότες).

Όσοι οφειλέτες δεν υπαχθούν στις 120 δόσεις έως 30.09.2019 αλλά υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1η Οκτωβρίου 2019 θα έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση από το παρελθόν. Θα αποπληρώσουν την οφειλή τους με παρακράτηση από την σύνταξή τους σε 60 δόσεις (αντί για 40 που ισχύει σήμερα). για όλες τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου). Η πρώτη δόση παρακρατείται από τον πρώτο μήνα απονομής της σύνταξης.

Ειδικότερα για τους συνταξιούχους αναπηρίας, σημερινή εγκύκλιος του ΕΦΚΑ ορίζει τα εξής:

α) Για τις συντάξεις αναπηρίας ορισμένου χρόνου ανεξαρτήτως διάρκειας, το ποσό της μηνιαίας δόσης προκύπτει από τη διαίρεση του ποσού που δύναται να παρακρατηθεί, όπως αναλυτικά αναφέρεται παραπάνω με το μέγιστο αριθμό δόσεων εξήντα (60).

β) Εάν μετά από νέα κρίση της υγειονομικής επιτροπής η σύνταξη παραταθεί εκ νέου αλλά με συντάξιμο ποσοστό μικρότερο από την προηγούμενη κρίση, το ποσό της μηνιαίας δόσης επανυπολογίζεται με τον ίδιο ως άνω τρόπο.

γ) Εάν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν παραταθεί το υπόλοιπο της οφειλής (κεφάλαιο και τόκοι), όπως αυτή είχε προσδιοριστεί κατά την ημερομηνία αίτησης συνταξιοδότησης, γνωστοποιείται στο συνταξιούχο με σχετικό έγγραφο οφειλής και αναζητείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook