Εφιάλτης πίσω από κλειστές πόρτες – Πληθαίνουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Κρήτη

εφιάλτης-πίσω-από-κλειστές-πόρτες-πλ-1424651

Ολοένα και πυκνώνουν τα περιστατικά σωματικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής κακοποίησης που εκτυλίσσονται πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών, στην Κρήτη.

Δυστυχώς, σε – σχεδόν – καθημερινή βάση, ουκ ολίγες υποθέσεις που έρχονται στο «φως» από το αστυνομικό και το δικαστικό ρεπορτάζ και στους τέσσερις νομούς του νησιού σχετίζονται με κρούσματα είτε ωμής σωματικής βίας, είτε σεξουαλικής κακοποίησης, τα οποία φέρονται να λαμβάνουν χώρα εντός… οικογενειακής εστίας.

«Η βία είναι είτε λεκτική, είτε σωματική, είτε ψυχολογική, είτε σεξουαλική, ενώ μπορεί να εκφραστεί και μέσω της παραμέλησης. Και η παραμέληση ενέχει βία», λέει αρχικά ο κ. Παπανικολάου. Όπως επισημαίνει ο ψυχολόγος, κατά τη διάρκεια της καραντίνας παρατηρήθηκε έξαρση στην ενδοοικογενειακή βία, ενώ μετά το τέλος του lockdown φαίνεται ότι σημειώθηκε έξαρση στις γυναικοκτονίες.

Ο Νίκος Παπανικολάου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις γυναικοκτονίες, τονίζοντας ότι το 2021 υπήρξε αύξηση – και – στην Κρήτη. Εξηγώντας το εν λόγω φαινόμενο, ο ψυχολόγος ανέφερε ότι όσο – κατά την περίοδο της καραντίνας – θύτης και θύμα βρίσκονταν στο ίδιο περιβάλλον, το θύμα ελεγχόταν εύκολα κι έτσι ο θύτης δεν ανησυχούσε ότι αυτό θα φύγει. Μετά το τέλος της καραντίνας, ωστόσο, που ο έλεγχος αυτός χάθηκε, ο θύτης αντιδρά ακόμη πιο οργισμένα, θολώνει και, στην ακραία περίπτωση, σκοτώνει.

Γενικότερα, ο Νίκος Παπανικολάου επισήμανε πως όντως υπάρχει βία. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι φαίνεται να προκύπτει μια ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της βίας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, μετά τον κορονοϊό όντως φαίνεται ότι υπάρχει μια αύξηση στα κρούσματα βίας, ωστόσο δε φαίνεται να είναι τόσο μεγάλη όσο νομίζουμε. «Απλώς θεωρώ ότι πλέον μιλάμε πιο εύκολα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ψυχολόγος.

Αναφορικά με την ενδοοικογενειακή βία, ο κ. Παπανικολάου μίλησε για την αύξηση των κρουσμάτων εν μέσω καραντίνας. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο, κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού λόγω των μέτρων προστασίας ενάντια στην εξάπλωση της COVID-19, σχέσεις που ήταν ήδη προβληματικές, έγιναν ακόμη πιο προβληματικές. «Υπήρξε έξαρση της βίας, η οποία στις πιο ακραίες της εκφάνσεις οδηγεί στον φόνο, όπως εν προκειμένω με τις γυναικοκτονίες».

«Βία υπήρχε, υπάρχει και δυστυχώς θα υπάρχει», ξεκαθαρίζει ο κ. Παπανικολάου, ο οποίος, ερωτηθείς για το τι μπορεί να γίνει ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας-κακοποίησης, αναφέρθηκε στο τρίπτυχο της βίας. «Σε οποιαδήποτε μορφή βίας, έχουμε το θύμα, το θύτη και τους “παρατηρητές”. Οι τελευταίοι είτε προέρχονται από το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον του θύτη και του θύματος, είτε πρόκειται για άτομα εκτός του άμεσου τους περιβάλλοντος», λέει ο ψυχολόγος. Αυτά τα άτομα, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, φαίνεται ότι είναι εκείνα που ευαισθητοποιούνται πιο εύκολα σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Είναι αυτοί που, εάν υποπέσει στην αντίληψή τους η άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας, ενδεχομένως προβούν σε κάποια κίνηση, με λίγα λόγια να μιλήσουν. Σύμφωνα, εξάλλου, με τον ψυχολόγο, είναι πιο εύκολο για αυτούς να ευαισθητοποιηθούν και να μιλήσουν. Από αυτούς τους ανθρώπους, λοιπόν, φαίνεται να ξεκινάει πολύ συχνά η “έξοδος από το τούνελ” ακόμη κι αν στην αρχή αυτό φαντάζει πάρα πολύ δύσκολο. «Ο παρατηρητής είναι αυτός που θα κινητοποιήσει πιθανώς και το θύμα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που υφίσταται», εξηγεί ο κ. Παπανικολάου.

Απανωτά τα περιστατικά – Γεμάτο το δελτίο της Αστυνομίας

Πριν από μερικές ημέρες, ένας 53χρονος άνδρας φέρεται να ξυλοκόπησε, σε περιοχή του Λασιθίου, τόσο τη σύζυγό του, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά κινητικά προβλήματα, όσο και την ηλικιωμένη πεθερά του. Μάνα και κόρη μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ ο 53χρονος συνελήφθη και μετά την απολογία του στον ανακριτή Λασιθίου κρίθηκε προφυλακιστέος.

Πριν από λίγες εβδομάδες, έπεσε στο «δόκανο» της ΕΛ.ΑΣ. ένας 62χρονος άνδρας, ο οποίος φέρεται να επιχείρησε να σκοτώσει – αλλά και να βασάνιζε – την 56χρονη σύζυγό του, στο σπίτι όπου διέμεναν τα τελευταία χρόνια σε χωριό της Μεσαράς. Μετά την απολογία του, ο 62χρονος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος.

Τον περασμένο Φεβρουάριο συνελήφθη ένας 58χρονος Κρητικός, ο οποίος φέρεται να είχε ξυλοκοπήσει, αλλά και να είχε προβεί σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της 11χρονης ανιψιάς του, με την οποία διέμεναν στο ίδιο σπίτι, σε περιοχή του Λασιθίου. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε σθεναρά τις κατηγορίες περί ασελγών πράξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 58χρονος άνδρας φέρεται να παραδέχτηκε κάποιες περιπτώσεις βιαιοπραγίας. Μετά την απολογία του στον ανακριτή Λασιθίου, ο κατηγορούμενος είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος.

Στην φυλακή 52χρονος πατέρας που φέρεται να ασελγούσε σε βάρος της ανήλικης κόρης του

Την Τετάρτη 13 Απριλίου, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης έκρινε ομόφωνα ένοχο – και σε δεύτερο βαθμό – έναν 52χρονο Κρητικό, ο οποίος φέρεται να ασελγούσε, επί πενταετία, σε βάρος της – τότε – ανήλικης κόρης του. Η υπόθεση είχε έρθει στο «φως» το 2010, αφού η ανήλικη είχε συμπληρώσει τα 17 της έτη.

Ο 52χρονος – σήμερα – άνδρας είχε καταδικαστεί το 2018 σε κάθειρξη 17 ετών, ωστόσο παρέμενε εκτός φυλακής, καθώς είχε χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του. Μετά τη καταδίκη που του επιβλήθηκε την Τετάρτη 13 Απριλίου, από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο σε κάθειρξη 8 ετών, ο 52χρονος παίρνει τον δρόμο για τη φυλακή, προκειμένου να εκτίσει την ποινή που του επιβλήθηκε για τα όσα φέρεται να έκανε στην κόρη του πριν από περισσότερα από 12 χρόνια.

Ο 52χρονος δικάστηκε και καταδικάστηκε την Τετάρτη 13 Απριλίου, από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε στην απολογία του τις κατηγορίες και έκανε λόγο για «σκευωρία» σε βάρος του. Ωστόσο, δεν έπεισε την Έδρα, που τον έκρινε ομόφωνα ένοχο.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν την Τετάρτη 13 Απριλίου, η παθούσα, η μητέρα της, καθώς και φίλες της παθούσας, οι οποίες ήταν τότε ανήλικες. Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν την Τετάρτη 13 Απριλίου, κατά τις μαρτυρικές καταθέσεις, ο 52χρονος φέρεται να ασκούσε σωματική βία τόσο στη σύζυγό του, όσο και στην κόρη του. Εξάλλου, ο καταδικασθείς φέρεται να είχε προβεί σε παρενοχλητική συμπεριφορά και σε βάρος ανήλικων τότε φίλων της κόρης του.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στον 52χρονο το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς επί μακρόν μετά την πράξη του. Τελικά του επιβλήθηκε ποινή έξι ετών για «αποπλάνηση ανηλίκου» και ποινή 4 ετών για «βιασμό». Η πράξη της «αιμομιξίας» για την οποία είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό έχει γίνει πλέον πλημμέλημα (γενετήσιες πράξεις μεταξύ συγγενών) και έχει παραγραφεί, καθώς έχουν παρέλθει 8 έτη από την τέλεσή της. Συνολικά του επιβλήθηκε, κατά συγχώνευση, ποινή κάθειρξης 8 ετών. Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο εισαγγελέας Εφετών είχε προτείνει την απαλλαγή του κατηγορούμενου λόγω αμφιβολιών.

Το 2018 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου είχε κρίνει ένοχο τον 52χρονο για «αιμομιξία», για βιασμό και για αποπλάνηση και του είχε επιβληθεί συνολική ποινή κάθειρξης 17 ετών. Ωστόσο, είχε δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του και έτσι παρέμενε μέχρι χθες (Τετάρτη 13 Απριλίου) ελεύθερος.

Με δηλώσεις του ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας κ. Γιώργος Καρούτσος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση, κάνοντας λόγο για δικαίωση της εντολέως του. Σύμφωνα, πάντως, με τον δικηγόρο της παθούσας, «τα σημάδια από τα ειδεχθή αυτά εγκλήματα είναι χαραγμένα στην ψυχή της».

Στο σκαμνί ο γιατρός που φέρεται να ασελγούσε σε βάρος του γιου της πρώην του

Στο μεταξύ, την Πέμπτη 14 Απριλίου, συνεχίστηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης η δίκη με κατηγορούμενο έναν γιατρό, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση ασέλγειας σε βάρος ενός ανήλικου αγοριού. Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε ξεκινήσει πριν από περίπου τρεις εβδομάδες και θα συνεχιστεί σήμερα Πέμπτη. Ο κατηγορούμενος φέρεται να ασελγούσε σε βάρος του ανήλικου γιου της πρώην συζύγου του. Ο μικρός αποκάλυψε τα όσα φέρεται να βίωνε στα χέρια του κατηγορούμενου αφότου εκείνος χώρισε με τη μητέρα του και αποχώρησε από την οικογενειακή εστία. Σημειώνεται ότι ο γιατρός έχει καταδικαστεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε ποινή κάθειρξης 16 ετών. Ωστόσο, δεν είχε οδηγηθεί στη φυλακή, καθώς η Έδρα είχε χορηγήσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του υπό όρους. Πάντως, από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα, ο κατηγορούμενος αρνείται τα όσα του αποδίδονται και διακηρύσσει πεισματικά ότι είναι αθώος. Κατά την έναρξη της δίκης, πριν από λίγες εβδομάδες, όταν η Έδρα ρώτησε τον γιατρό για το αν γνωρίζει τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται κι αν έχει να πει κάτι, εκείνος ήταν σαφής: Συγκεκριμένα είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «γνωρίζω για τι κατηγορούμαι, αλλά αρνούμαι όλες τις κατηγορίες».

Κατά την πρώτη συνεδρίαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου κατέθεσε, μεταξύ άλλων, η μητέρα του φερόμενου παθόντος. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα με καταθέσεις των μαρτύρων, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο φερόμενος παθών.

Ας σημειωθεί ότι ο γιατρός έχει καταδικαστεί και για πλημμέλημα αναφορικά με την επίμαχη υπόθεση, καθώς πριν από λίγα χρόνια το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης τον έκρινε ένοχο για «αποπλάνηση παιδιού που συμπλήρωσε τα 14 έτη», επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης 2,5 ετών.

Τον απείλησε και αυτός τη χτύπησε

Στο ακροατήριο του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου έφτασε την Τετάρτη 13 Απριλίου, μια υπόθεση με κατηγορούμενο έναν ντόπιο άνδρα, τον οποίο κατήγγειλε η σύντροφός του στις Αρχές για ενδοοικογενειακή βία. Ο άνδρας κάθισε στο εδώλιο κατηγορούμενος για απλή σωματική βλάβη, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για την Τετάρτη 20 Απριλίου. Κατόπιν, ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πάντως, ο κατηγορούμενος υποστήριξε την Τετάρτη 13 Απριλίου, ενώπιον της Έδρας ότι το μόνο που έκανε ήταν να χτυπήσει το χέρι της συζύγου του προκειμένου εκείνη να αφήσει το κινητό το οποίο – σύμφωνα με τον κατηγορούμενο – σήκωσε για να πάρει τον αδερφό της. Σύμφωνα πάντα με τον κατηγορούμενο, η γυναίκα τον απείλησε λέγοντας ότι θα πάρει τηλέφωνο τον αδερφό της, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή, καθώς εκτίνει ποινή κάθειρξης για γνωστή υπόθεση δολοφονίας που είχε συγκλονίσει πριν από αρκετά χρόνια την τοπική κοινωνία της Κρήτης.

Στο αυτόφωρο 35χρονη – Κατήγγειλε ότι τον χαστούκισε η μάνα του

Την Τετάρτη 13 Απριλίου, έφτασε στο ακροατήριο του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου άλλη μια υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια γυναίκα περίπου 35 ετών κατηγορείται ότι χειροδίκησε σε βάρος του ανήλικου γιου της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο 15χρονος νεαρός φέρεται να μίλησε σε μια δασκάλα του για το περιστατικό. Η υπόθεση δεν άργησε να πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, με την Αστυνομία να συλλαμβάνει τη μητέρα του ανηλίκου.

Η 35χρονη επρόκειτο να δικαστεί την Τετάρτη 13 Απριλίου, από το Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, ωστόσο η δίκη αναβλήθηκε για την Παρασκευή 15 Απριλίου, προκειμένου οι Αρχές να διορίσουν συνήγορο υπεράσπισης στην κατηγορούμενη. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η μητέρα υποστήριξε ενώπιον της Έδρας πως αγαπά και κάνει τα πάντα για τα παιδιά της. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι στο «κάδρο» της υπόθεσης φέρεται να τέθηκε και ο πατέρας των παιδιών, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες της «ΚΡΗΤΗ TV» κρατείται από τις Αρχές. Πάντως, ο ανήλικος, ο οποίος αρχικά μεταφέρθηκε στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, μετέβη κατόπιν σε ιατροδικαστή προκειμένου να εξεταστεί.

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook