Εφιαλτική εκτίμηση για 100 θανάτους την ημέρα μέχρι τέλος του χρόνου – Στο μικροσκόπιο η επίδραση της Όμικρον στην πορεία της πανδημίας

εφιαλτική-εκτίμηση-για-100-θανάτους-την-1191966

«Μαύρος» προοιωνίζεται ο Δεκέμβριος σε ό,τι αφορά τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, με τους ειδικούς να παρακολουθούν με αγωνία τα επιδημιολογικά δεδομένα και την επίδραση της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον, την ώρα που ήδη τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στα όριά τους.

H χθεσινή μέρα, σημαδεύτηκε από τους 116 απώλειες ανθρώπινων ζωών, στο βωμό του κορονοϊού, ενώ σε υψηλά επίπεδα είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων, που ανήλθαν σε 714.

Το πρόβλημα είναι ότι τα οδυνηρά αυτά στοιχεία, δυστυχώς δεν θα είναι και τα τελευταία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Θα βλέπουμε 100 νεκρούς καθημερινά μέχρι το τέλος του χρόνου

Σύμφωνα με τον γιατρό και καθηγητή στις ΗΠΑ, Γιώργο Παυλάκη, η έξαρση στον αριθμό των νεκρών θα κρατήσει έως και τα Χριστούγεννα ή το τέλος του έτους.

Όπως εξήγησε, μπορεί να βλέπουμε καθημερινά 100 νεκρούς, μέχρι τις γιορτές, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών από κορονoϊό στη χώρα μπορεί να φτάσει τους 20.000 ακόμα και 21.000 μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Δεν σοκαριζόμαστε πια από τον αριθμό των νεκρών και αυτό είναι το πρόβλημα. Έχει γίνει περίπου αποδεκτό ότι δεν τρέχει τίποτα», σημείωσε μιλώντας στον Σκάι.

Γεγονός είναι ότι μόνο τις πρώτες 6 μέρες του Δεκεμβρίου, συνολικά 556 άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τον κορονoϊό.

«Η Όμικρον διευκολύνει την διασπορά του ιού»

Οι επιστήμονες ανησυχούν για τους επόμενους μήνες όταν η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα. Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν θα αυξηθούν οι νοσηλείες και τα βαριά περιστατικά καθώς η Όμικρον είναι υπερ-μεταδοτική και προκαλεί 3-6 φορές περισσότερες επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν ήδη νοσήσει σε άλλα στελέχη.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, έχουμε να κάνουμε με ένα πάρα πολύ μεταδοτικό στέλεχος, ενώ είμαστε περίπου στο επίπεδο του ιού της ιλαράς που είναι αερομεταδιδόμενο.

Ο καθηγητής επισήμανε πως ό,τι ανέφεραν οι επιστήμονες για την μετάλλαξη Δέλτα, ισχύει 2 ή 3 φορές παραπάνω για την Όμικρον. «Όπου υπάρχει συγκέντρωση ανθρώπων, θα σημειώνεται διασπορά του ιού, ακόμα και σε εμβολιασμένους», προειδοποίησε.

Σημειώνεται ότι η παραλλαγή Όμικρον βρίσκεται πλέον και στην Αθήνα, αφού τα δύο κρούσματα που ελέγχθηκαν γονιδιακά, αποδείχθηκε ότι φέρουν το νέο στέλεχος. Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στη χώρα ανέρχονται πλέον σε τρία και έχουν όλα ήπια συμπτώματα.

«Στη Νότια Αφρική τα κρούσματα επεκτείνονται και πολλαπλασιάζονται μέχρι τώρα δεν έχουν σημειωθεί βαριά περιστατικά , ωστόσο αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε κρούσματα σε μικρές ηλικίες», τόνισε ο κ. Παυλάκης για τις μέχρι τώρα ενδείξεις σχετικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Μάλιστα, αναφορικά με την αναμνηστική δόση, υπογράμμισε ότι καινούργιος εμβολιασμός προσθέτει στο επίπεδο των αντισωμάτων, ειδικά ο 2ος και ο 3ος. Ανέφερε δε ότι άτομα όπως οι ανοσοκατασταλμένοι θα χρειαστούν ακόμα και 4η δόση εμβολίου, καθώς ο επαναλαμβανόμενος εμβολιασμός τους προσθέτει παραπάνω ανοσία.

«Η Όμικρον αναγκάζει τις κυβερνήσεις να αναδιαμορφώσουν τη στρατηγική τους»

Αν και το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί η κινητικότητα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, κυβέρνηση και ειδικοί κρούουν καμπανάκι για εντατικοποίηση των εμβολιασμών.

Κάτι που σημείωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος μιλώντας στο MEGA, σημείωσε πως μετάλλαξη Όμικρον αναγκάζει τις κυβερνήσεις να αναδιαμορφώσουν τις στρατηγικές τους.

«Η κυβέρνησή μας είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη που πήρε τα πιο γενναία, δυσάρεστα και ριζοσπαστικά μέτρα», είπε και χαρακτήρισε γενναία την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών.

Πρόσθεσε δε, η στρατηγική της κυβέρνησης δείχνει να αποδίδει, καθώς δεκάδες χιλιάδες πολίτες αυτής της ηλικίας, τις τελευταίες ημέρες έσπευσαν να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση.

«Η δική μας επιδίωξη είναι να μη χρειαστεί να επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο. Το πρόστιμο δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά να ασκήσουμε μία παραπάνω πίεση σε όσους είναι πιο ευάλωτοι», δήλωσε.

Δεν είναι στα σχέδιά μας το lockdown

«Ο κόσμος επειδή γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι να μείνει ανοιχτή η οικονομία, η εκπαίδευση, η κοινωνία έχει την ανησυχία βλέποντας τα κρούσματα να επιμένουν. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα έχουμε πάρει αποφάσεις σώφρονες», είπε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας πως δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας στους πολίτες άνω των 50 ετών.

Εκείνο που θα παίξει ρόλο είναι η δυναμική της πανδημίας και η εξέλιξη της εμβολιαστικής κάλυψης, είπε και ξεκαθάρισε: «Η αγορά μας πρέπει να είναι ανοιχτή για τα Χριστούγεννα. Είναι σημαντική περίοδος οικονομικά, θρησκευτικά, κοινωνικά. Το lockdown δεν είναι στα σχέδιά μας».

Η πορεία των εμβολιασμών

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την προηγούμενη Τρίτη, έχουν κλειστεί 150.000 ραντεβού για εμβολιασμό με την πρώτη δόση, εκ των οποίων τα 67.000 είναι από πολίτες άνω των 60.

Χθες είχαμε ακόμη 11.000 ραντεβού πρώτης δόσης από τους άνω των 60, σε σύνολο 28.000 ραντεβούπρώτων δόσεων.

in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook