Εφιαλτικές εικόνες στην Ευρώπη – Φωτιές και ακραίος καύσωνας με θύματα – «Έλιωσε» αεροδιάδρομος στη Βρετανία

εφιαλτικές-εικόνες-στην-ευρώπη-φωτι-1489100

Θερμές αέριες μάζες επικρατούν στη Δυτική Ευρώπη προκαλώντας ισχυρό κύμα καύσωνα, με πρωτόγνωρες θερμοκρασίες να καταγράφονται στη Βρετανία θέτοντας όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες σε συναγερμό, ενώ μεγάλες φωτιές κατακαίνε εκτάσεις σε Ισπανία και Γαλλία.

Ο διάδρομος προσγείωσης του αεροδρομίου του Λούτον έκλεισε λόγω ενός «ελαττώματος επιφανείας» από τη ζέστη τη Δευτέρα, καθώς η Ουαλία κατέγραψε την πιο καυτή ημέρα στην ιστορία της.

Στη Γαλλία μιλούν για καύσωνα «Αποκάλυψης», ερευνητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσαν ότι σχεδόν το μισό -ποσοστό 46%- της επικράτειας της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης είναι σε πρωτοφανή επίπεδα ξηρασίας.

Στην Ισπανία, η φωτιά που έκαιγε στη βορειοδυτική επαρχία Ζαμόρα στοίχισε τη ζωή σε έναν 69χρονο βοσκό, ενώ είχε ήδη υποκύψει πυροσβέστης. Στον απολογισμό προστέθηκε και πενηντάχρονος που κατέληξε από θερμοπληξία στη Μαδρίτη.

Τρόμος για επιβάτες τρένου μέσα στις φλόγες

Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα επιβάτης τρένου απαθανατίζει τον πύρινο εφιάλτη που κύκλωσε αμαξοστοιχία, ενώ διερχόταν από τη Ζαμόρα προερχόμενη από τη Μαδρίτη.

Οι αρχές ανέφεραν περίπου 30 πυρκαγιές που εξακολουθούν να μαίνονται από τα νότια έως τη Γαλικία στα βορειοδυτικά, έχοντας καταστρέψει πάνω από 11.000 στρέμματα γης.

Περιοχή μήκους εννέα χιλιομέτρων (5,5 μίλια) και πλάτους οκτώ χιλιομέτρων εξακολουθούσε να φλέγεται κοντά στον Dune de Pilat της Γαλλίας, τον ψηλότερο αμμόλοφο της Ευρώπης, μετατρέποντας γραφικά τοπία, δημοφιλή κάμπινγκ και παρθένες παραλίες σε στάχτη.

«Ο καπνός είναι τοξικός», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Συνολικά 16.000 τουρίστες και 24.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν.

Υψηλό του 1949 ξεπέρασε το θερμόμετρο

Το Saint-Brieuc, στην ακτή της Μάγχης, έφτασε τους 39,5 βαθμούς Κελσίου ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 38,1 Κελσίου και η δυτική πόλη της Νάντης κατέγραψε 42 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας το υψηλό δεκαετιών των 40,3 Κελσίου, που σημειώθηκε το 1949.

Στη βορειοδυτική περιοχή της Βρετάνης, το λιμάνι της Βρέστης στον Ατλαντικό χτύπησε τους 39,3 βαθμούς τη Δευτέρα — άλλο ένα ρεκόρ.

Οι πυροσβέστες στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας εξακολουθούν να δίνουν μάχη επί έξι ημέρες, σε δύο μέτωπα.

Δύο νεκροί στην Πορτογαλία

Η θερμοκρασία για πρώτη φορά από τις 8 Ιουλίου, δεν ξεπέρασε τους 40 βαθμούς.  Οι πυρκαγιές ωστόσο προκάλεσαν δύο θανάτους,  60 τραυματίες ενώ άφησαν 120-150.000 στρέμματα καμένου δάσους.

‘Έσπασε ρεκόρ του 1887 ο υδράργυρος

Στην Βρετανία, οι 38,1 βαθμούς Κελσίου (100,9 Φαρενάιτ) στο Σάφολκ της ανατολικής Αγγλίας, ήταν το ρεκόρ του έτους και η τρίτη πιο ζεστή ημέρα του χρόνου στα χρονικά.

Η Ιρλανδία  είχε 33 βαθμούς Κελσίου — η υψηλότερη θερμοκρασία από το 1887 στο Δουβλίνο— ενώ στο Βέλγιο  επίσης ο υδράργυρος εκτοξεύτηκε στους 40 βαθμούς Κελσίου και άνω.

ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook