ΕΕ: Προειδοποιεί με νέες αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας

εε-προειδοποιεί-με-νέες-αυστηρές-κυρώ-1400826

Η Ευρώπη προειδοποιεί ότι θα επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία και θα ενισχύσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία μετά από αναφορές για σφαγή και βιασμό αμάχων σε πόλεις που έχουν ανακτηθεί από ρωσικά στρατεύματα.

Καθώς η Ρωσία επικέντρωσε την επίθεσή της στα ανατολικά και νότια της χώρας, οι ουκρανικές δυνάμεις που ανακατακτούσαν χωριά και πόλεις γύρω από το Κίεβο διαπίστωσαν πολλές αγριότητεςσε βάρος των ανθρωπίνων δικαιώματων. Μεταξύ των ανακαλύψεών τους ήταν νεκρές γυναίκες που έμειναν γυμνές στο δρόμο και, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, βιάστηκαν.

«Ρώσοι στρατιώτες έκαναν τρομερά πράγματα εδώ», δήλωσε η Πρώτη Υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Εμινέ Ντζαπαρόβα, καθώς μοιράστηκε μια εικόνα θυμάτων στο χωριό Μοτιζίν. Έφερε στη δημοσιότητα φωτογραφία που δείχνει μια γυναίνα να είναι μπρούμυτα με δεμένα τα χέρια και πυροβολημένη στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Στην πόλη Μπούτσα, οι Ρώσοι σκότωσαν αμάχους κατά τη διάρκεια της κατοχής τους καθώς επίσης κατά τη διάρκεια της υποχώρησής τους, πρόσθεσε η Ντζαπαρόβα σε δήλωσή της.

Την Κυριακή, ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι «σοκαρίστηκε από στοιχειωμένες εικόνες φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν από [τον] ρωσικό στρατό».

«Περαιτέρω κυρώσεις και στήριξη της ΕΕ βρίσκονται καθ’ οδόν», ανέφερε σε tweet.

Η Πολωνία έχει ήδη προτείνει από την Παρασκευή μια νέα σειρά μέτρων με σκοπό να παραλύσουν το ρωσικό καθεστώς. Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ είναι διχασμένοι όσον αφορά την επίτευξη περαιτέρω τιμωρητικών μέτρων, ειδικά όσον αφορά τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό.

Ωστόσο, η ένδειξη ότι ενδέχεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα , η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ τουίταρε επίσης: «Θα εντείνουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και θα στηρίξουμε #Ukraine ακόμα περισσότερο στην άμυνά της». Είπε επίσης ότι «οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου πρέπει να λογοδοτούν».

Η ΜΚΟ Human Rights Watch πήρε συνέντευξη από δέκα πολίτες από την Ουκρανία, οι οποίοι ήταν μάρτυρες αγριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων συνοπτικών εκτελέσεων στη Μπούτσα, περίπου 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου, και στο χωριό Στάρυ Μπάικιβ, στην περιοχή Τσερνιχίβ. Η ομάδα υπεράσπισης παρείχε λεπτομερή απολογισμό των συνεντεύξεών τους.

«Οι υποθέσεις που καταγράψαμε ισοδυναμούν με ανείπωτη, σκόπιμη σκληρότητα και βία εναντίον Ουκρανών πολιτών», δήλωσε ο Χιου Γουίλιαμσον, διευθυντής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας στο HRW. «Ο βιασμός, οι δολοφονίες και άλλες βίαιες πράξεις εναντίον ανθρώπων υπό κράτηση των ρωσικών δυνάμεων θα πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου», ανέφερε.

Η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, επίτροπος της Ουκρανίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να διερευνήσει υποθέσεις αγριότητας, μέσω των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Προσερχόμενος στο Sky News την Κυριακή, ο υπουργός Μεταφορών του Η.Β. Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι οι αναφορές ήταν «φρικτές» και «οδυνηρές». Ανέφερε ότι είναι «απολύτως σωστό όλα αυτά να τεκμηριωθούν σωστά», ώστε να επιτραπεί στους υπεύθυνους να προσαχθούν στη διεθνή δικαιοσύνη.

Η Πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας τουίταρε ότι οι φωτογραφίες «υπενθυμίζουν τις μαζικές δολοφονίες σοβιετικών και ναζιστικών καθεστώτων». «Δεν πρόκειται για πεδίο μάχης, είναι τόπος εγκλήματος», πρόσθεσε. «Τα αποδεικτικά στοιχεία πρέπει να συγκεντρωθούν, να αποθηκευτούν για δίκες, και οι δράστες πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη».

Οι αναφορές αυτού του είδους αυξάνονται καθώς οι Ουκρανοί ανακτούν χωριά και πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα. Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε εν τω μεταξύ για τις επιθέσεις της Ρωσίας στα ανατολικά και νότια της χώρας. Αυτές περιελάμβαναν νέο βομβαρδισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας της αρχαίας και στρατηγικής λιμενικής πόλης Οδησσού στα νοτιοδυτικά, σύμφωνα με το AFP. Η Μόσχα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα μετατοπίσει την εστίασή της από το Κίεβο στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Σε έκκληση προς τη Δύση να εντείνει τις προσπάθειές της για να βοηθήσει τη χώρα, ο Ζελένσκι δήλωσε σε ομιλία του την Κυριακή: «Δυστυχώς, η Ουκρανία δεν έχει λάβει ακόμα αρκετά σύγχρονα δυτικά αντιπυραυλικά συστήματα ή αεροσκάφη».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν τέσσερις γύρους κυρώσεων κατά της Ρωσίας ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά παραμένουν διχασμένοι όσον αφορά την επιβολή ενεργειακού εμπάργκο στη Μόσχα και έχουν απορρίψει τις εκκλήσεις του Κιέβου για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Επισκεπτόμενη το Κίεβο την Παρασκευή, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα δεσμεύθηκε να εντείνει τη βοήθεια προς την Ουκρανία και συζήτησε «περαιτέρω» κυρώσεις στη Ρωσία. «Έχουμε ήδη παράσχει οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια — αυτό θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί», ανέφερε.

Ουκρανία: Το Κίεβο απαιτεί την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων θα πρέπει να επιβληθεί κατά της Ρωσίας, στοχοποιώντας όλες τις τράπεζες της, κλείνοντας λιμάνια για τα ρωσικά πλοία και επιβάλλοντας ένα εμπάργκο στο σύνολο του ρωσικού εμπορίου.

Ο Αντρίι Σιμπίχα αναπληρωτής διευθυντής του προεδρικού γραφείου στην Ουκρανία, τόνισε σε δηλώσεις του προς την τηλεόραση, ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να επιβληθούν, αναφορικά με την διάπραξη βιαιοτήτων από τη Ρωσία στην πόλη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο.

Η Ρωσία δεν έχει μέχρι τώρα σχολιάσει δημόσια τις καταγγελίες. Η Μόσχα έχει προηγούμενα αρνηθεί πολλαπλώς τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι έχει στοχοποιήσει αμάχους.

Η Γαλλία καταδικάζει τις «μαζικές βιαιότητες» των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων

Ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε σήμερα ότι καταδικάζει απερίφραστα αυτό που χαρακτήρισε ως «μαζικές βιαιότητες» που έχουν διαπραχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Λεντριάν αναφέρθηκε ειδικότερα, στην πόλη Μπούτσα που βρίσκεται έξω από το Κίεβο, για την οποία οι ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν τη διάπραξη μιας σκόπιμης «σφαγής» από τη Ρωσία.

Ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών πρόσθεσε στην ίδια δήλωση ότι τέτοιες ενέργειες μπορούν να χαρακτηριστούν ως εγκλήματα πολέμου και ότι η Γαλλία θα συνεργαστεί με τις αρχές της Ουκρανίας, αλλά και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την προσαγωγή σε δίκη, αυτών που έχουν την ευθύνη διάπραξης αυτών των βιαιοτήτων.

Η Ρωσία δεν έχει μέχρι τώρα σχολιάσει δημόσια τις καταγγελίες. Η Μόσχα έχει προηγούμενα αρνηθεί πολλαπλώς τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι έχει στοχοποιήσει αμάχους.

Άντονι Μπλίνκεν: «Γροθιά στο στομάχι» οι εικόνες με τον μεγάλο αριθμό των νεκρών Ουκρανών στην πόλη Μπούτσα

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σε μία σημερινή συνέντευξη του στο CNN, ότι οι εικόνες με τον μεγάλο αριθμό των νεκρών Ουκρανών στην πόλη Μπούτσα, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων «είναι μια γροθιά στο στομάχι.»

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook