ΕΕ: Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκαν κατά 13,3% το 2020

Το 2020, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου των επιχειρήσεων που καλύπτονται από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ΣΕΔΕ) της ΕΕ μειώθηκαν κατά 13,3 % σε σύγκριση με το 2019.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η συνολική αυτή μείωση είναι αποτέλεσμα της μείωσης κατά 11,2 % των εκπομπών από σταθερές εγκαταστάσεις και της εξαιρετικά μεγάλης πτώσης της τάξης του 64,1 % που σημείωσαν οι εκπομπές των αεροπορικών μεταφορών.

Οι εκπομπές του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας κατέγραψαν πτώση 14,9 %, η οποία αντικατοπτρίζει τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού λόγω της πανδημίας, αλλά και τη μετάβαση της ηλεκτροπαραγωγής από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο και την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πού οφείλεται η μείωση των εκπομπών

Η σημαντική αυτή μείωση των εκπομπών οφείλεται εν μέρει στην πανδημία του κορονοϊού, παράλληλα όμως αναδεικνύει το ΣΕΔΕ ως ένα από τα αποτελεσματικότερα εργαλεία κλιματικής πολιτικής. Η Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για την ενίσχυση και, ενδεχομένως, την επέκταση του ΣΕΔΕ τον Ιούνιο, όταν παρουσιάσει τη δέσμη μέτρων «Fit for 55» για την προσαρμογή των πολιτικών μας στις αυξημένες φιλοδοξίες μας για το κλίμα.

Το ΣΕΔΕ αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της κλιματικής πολιτικής της ΕΕ. Καλύπτει τις εκπομπές πάνω από 10.000 σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, βιομηχανικών εγκαταστάσεων και αεροπορικών εταιρειών που μαζί παράγουν περίπου το 40 % των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ.

Τα κοινοποιηθέντα από τις επιχειρήσεις και επαληθευμένα δεδομένα εκπομπών για το 2020 είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο του ημερολογίου συναλλαγών της ΕΕ.

Πηγή: iefimerida.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΝΑΙ. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ……ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟ CO2 ΑΝΕΒΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ 410 ppm ΣΤΑ 417 ppm. ΓΙΑΤΙ. ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ. Η ΜΕΣΗ ΓΗΙΝΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 15.48 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ ΣΤΟΥΣ 15.24 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ…ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΟΥ CO2 ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ, ΑΛΛΑ ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΓΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΟΥ CO2, ME ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΓΗΙΝΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ….ΑΥΤΟ ΚΑΤΙ ΛΕΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΨΑΧΝΕΙ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ