Έχυσαν γάλα σε ένδειξη διαμαρτυρίας – Αγανακτισμένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην αντιπεριφέρεια Χανίων | Photos + Video

έχυσαν-γάλα-σε-ένδειξη-διαμαρτυρίας-989884

Στα όριά της έχει φτάσει η υπομονή αγροτών και κτηνοτρόφων στα Χανιά, αφού βλέπουν το κράτος να αγνοεί τις ανάγκες τους και να τους επιβαρύνει ακόμα περισσότερο.

Έτσι, μετά την κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης (δείτε ΕΔΩ) μπήκαν στα οχήματά τους και μετέβησαν στην αντιπεριφέρεια Χανίων, όπου συναντήθηκαν με το Νίκο Καλογερή, ενώ αίτημά τους είναι η επικοινωνία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη.

Χαρακτηριστική η κίνησή τους να χύσουν γάλα στα σκαλιά της περιφέρειας, θέλοντας να δείξουν πόσο χαμηλή είναι πια η αξία των προϊόντων και των κόπων τους.Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν, «βγαίνουμε στον δρόμο του αγώνα με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μας αυτοκίνητα ενάντια σε μια πολιτική που δίνει όλη την πίτα στους μεγάλους κι εμάς μας πετάει τα ψίχουλα! Ενάντια στις κυβερνήσεις και τους τοπικούς άρχοντες που μας κοροϊδεύουν, μας αγνοούν και μας χτυπάνε με γκλοπ και χημικά! Ενάντια σε εκείνους που «παίζουν» τον ιδρώτα μιας χρονιάς, τις περιουσίες μας, για τα κέρδη τους!»Κατά την συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκο Καλογερή, έγινε αναφορά στα αιτήματα που έχουν οι αγρότες των Χανίων, και τα οποία έχουν να κάνουν με τις αποζημιώσεις τις οποίες μάλιστα είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση. Επίσης από τους αγρότες τέθηκε και το πρόβλημα της δακοκτονίας, που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στην εφετινή ελαιοπαραγωγή, ενώ ούτε και για την επόμενη χρονιά δεν προβλέπεται κάποια βελτίωση.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων σημείωσε πως τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια, ενώ έκανε λόγο για μεγάλη ζημιά στην εφετινή ελαιοπαραγωγή.

Οι αγρότες τις επόμενες ημέρες θα αποφασίσουν για την μορφή που θα πάρουν οι νέες κινητοποιήσεις τους.

Τα αιτήματα των αγροτών:

  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές στο λάδι, τα εσπεριδοειδή και τα υπόλοιπα προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς. Άμεση πληρωμή στην παράδοση.
  • Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμποροβιομήχανων.
  • Καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που εκκρεμούν. Να αλλάξει ο κανονισμός για να ασφαλίζει και να αποζημιώνει παραγωγή και κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια. Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας της παραγωγής. Ειδικά για τις καταστροφές στην ελαιοπαραγωγή.
  • Άμεση καταγραφή και οριζόντια αποζημίωση στο 100% της καταστροφής της παραγωγής για απώλεια εισοδήματος λόγω δάκου, για την οποία δεν ευθυνόμαστε, για το σύνολο των παραγωγών, όχι μόνο των ασφαλισμένων, με ευθύνη του κράτους.
  • Εξασφάλιση την επόμενη χρονιά ενιαίας πανελλαδικής, ολοκληρωμένης επιστημονικά άρτιας, ασφαλούς εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες του απαραίτητου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας. Όχι στην ανάθεση σε εργολάβους, είτε ιδιώτες είτε δήμους. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάργηση της εισφοράς του 2% για τους μικρομεσαίους παραγωγούς.
  • Απαλλαγή πληγέντων λόγω καταστροφών από φόρους/χαράτσια (τέλη, άρδευση, κλπ.).
  • Μείωση κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, ζωοτροφές.
  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων, μείωση ορίων συνταξιοδότησης, 60 για τους αγρότες, 55 για τις αγρότισσες.
  • Όχι στις περικοπές επιδοτήσεων – ενισχύσεων που προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ.
  • Όχι στη μείωση του αφορολόγητου ορίου που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, αύξηση στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Καμία ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δράσης και αγώνων. Τώρα κατάργηση των «αγροτοδικείων!»

zarpanews.gr

3 thoughts on “Έχυσαν γάλα σε ένδειξη διαμαρτυρίας – Αγανακτισμένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην αντιπεριφέρεια Χανίων | Photos + Video

  1. και..βγήκατε να πετάξετε το γάλα στους δρόμους λοιπόν μικρόψυχοι μικροαστοί….οπότε λύθηκε το πρόβλημα τώρα.
    Σας άκουσε η κυβέρνηση, «πήρε το μύνημα» και παραδίπλα άνθρωποι δεν έχουν να φάνε.
    Πότε επιτέλους θα μάθετε να έχετε επιχειρήματα και όχι να ουγκανίζετε??
    Μάλλον ποτέ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook