Χανιά | «Έχουμε θέμα επιβίωσης, ζούμε σε μια πανάκριβη πόλη» – Διαμαρτυρία καθηγητών στην Δευτεροβάθμια | Video + Photos

χανιά-έχουμε-θέμα-επιβίωσης-ζούμε-σε-1542320

Αυξήσεις μισθών ζητούν οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα Χανιά, διεκδικώντας παράλληλα και καταλληλότερες συνθήκες που να διευκολύνουν το εκπαιδευτικό έργο.

Οι καθηγητές συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τρίτης στην Διεύθυνση Δευτροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, προκειμένου να καταθέσουν στον προϊστάμενο τα αιτήματά τους. Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, Γιάννης Κυριακάκης, τόνισε πως το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, διαμένοντας στα Χανιά, όπου η ζωή είναι ακριβή:

«Και εμείς όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι έχουμε σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Αντιλαμβάνεστε ότι ζούμε σε μια πόλη πάρα πολύ ακριβή, οι μισθοί μας είναι καθηλωμένοι. Σας λέω ένα παράδειγμα, ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο που έτρεξε στο 12%, αφαίρεσε περίπου από ένα κατοστάρικο από όλους τους εκπαιδευτικούς. Οι ανατιμήσεις των βασικών ειδών διατροφής λέει η στατιστική υπηρεσία, έχουν ξεπεράσει το 20%. Άρα αρκετοί έχουν ζητήματα επιβίωσης. Με δεδομένο ότι κάποιοι, κυρίως αναπληρωτές, αλλά και νεοδιόριστοι από την υπόλοιπη Ελλάδα, πληρώνουν νοίκι, λογαριασμούς και ουσιαστικά τα έξοδα μετακίνησης, τα οποία μετά βίας καλύπτει ο μισθός τους.

Εμείς δεν είμαστε στο σχολείο και μόνο για μάθημα, έχουμε και την υπόλοιπη ζωή μας, στην οποία τα φέρνουμε πάρα πολύ δύσκολα πέρα και προφανώς ζητούμε αυξήσεις που να καλύπτουν τουλάχιστον το ύψος του πληθωρισμού για να μη συζητήσουμε τις απώλειες που είχαμε από τα χρόνια του μνημονίου που αγγίζουν το 40%».

«Το Υπουργείο δεν ασχολείται με το μάθημα – Υποβαθμίζεται η δουλειά μας»

Στο μεταξύ, οι καθηγητές έκαναν λόγο για υποβάθμιση του εκπαιδευτικού τους έργου, καθώς το υπουργείο τους φορτώνει με επιπλέον καθήκοντα, τα οποία δεν σχετίζονται με το μάθημα:

«Το δεύτερο ζήτημα που θέλουμε να αναδείξουμε και να μάθει όλη η ελληνική κοινωνία, η οποία μας πληρώνει από τους φόρους της για να κάνουμε μάθημα στα παιδιά ενώ το υπουργείο δεν ασχολείται καθόλου με το μάθημα και με την παιδαγωγική πλευρά της δουλειάς μας, που είναι κυρίως παιδαγωγική, αλλά μας φορτώνει διαρκώς με εξωδιδακτικά καθήκοντα, όπως υπεύθυνοι κόβιντ, υπεύθυνοι σχολικής ζωής, συντονιστές πεδίου, συντονιστές ομίλων, υπεύθυνοι εκδρομών, συνεδριάσεις απογευματινές, ένα σορό καθήκοντα, τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με την εκπαιδευτική διαδικασία».

«Τραγικές οι ελλείψεις στην ειδική αγωγή»

Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο έχει στείλει αρκετούς εκπαιδευτικούς φέτος, τα κενά παραμένουν, ιδιαίτερα στην ειδική αγωγή. Αυτή τη στιγμή, στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα Χανιά υπάρχουν 25 κενά στην γενική αγωγή και πάνω από 30 στην ειδική αγωγή, με αποτέλεσμα σε πολλά σχολεία να μην εφαρμόζεται πλήρες ωράριο.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ψυχολόγοι σε μόνιμη βάση, δεν υπάρχουν επιστάτες, δεν υπάρχει γραμματειακή υποστήριξη. Όλα αυτά τα καθήκοντα και πολλά άλλα κάνει ο εκπαιδευτικός. Αυτό ουσιαστικά ζημιώνει την εκπαίδευση των παιδιών. Στην ειδική αγωγή τα προβλήματα είναι πολύ έντονα. Τρομακτικές ελλείψεις, με δεδομένο ότι η παράλληλη στήριξη δεν γίνεται εξατομικευμένη, δε γίνεται με ένα ένα παιδί, πράγμα που συνιστά μεγάλη υποβάθμιση της ποιότητας της δουλειάς μας».

Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε ο κ. Κυριακάκης, αρκετά δύσκολα φαίνεται να περνούν ορισμένοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι οποίοι κάνουν μάθημα σε 4 -5 διαφορετικά σχολεία: «Καταλαβαίνετε τη σχέση οικοδομούν με τους μαθητές, πως βγαίνουν τα προγράμματα, πως ζουν οι ίδιοι, πως μετακινούνται».

zarpanews.gr

2 thoughts on “Χανιά | «Έχουμε θέμα επιβίωσης, ζούμε σε μια πανάκριβη πόλη» – Διαμαρτυρία καθηγητών στην Δευτεροβάθμια | Video + Photos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook