Έχετε κάνει κοιλίτσα; Η εξέταση που δεν πρέπει να αμελήσετε

έχετε-κάνει-κοιλίτσα-η-εξέταση-που-δεν-1496097

Εάν δυσκολεύεστε να κουμπώσετε το παντελόνι σας ή χρειάζεστε μια ζώνη δυο νούμερα μεγαλύτερη από ότι παλαιότερα, ίσως δεν πρέπει να απορήσετε με τις υψηλές τιμές της χοληστερόλης.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι όταν τα περιττά κιλά είναι συσσωρευμένα στην κοιλιά, αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιαστεί αυξημένη χοληστερόλη καθώς και υψηλό σάκχαρο, αυξημένο ουρικό οξύ και υπέρταση

Το ευχάριστο είναι ότι ακόμη και μια μικρή απώλεια βάρους βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερόλης, αλλά και των τριγλυκεριδίων.

Σύμφωνα με μελέτη τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην American Journal of Clinical Nutrition μια απώλεια βάρους ενός κιλού μπορεί να μειώσει την ολική χοληστερόλη κατά 2.28mg/dl, την LDL κατά 0,91mg/dl και τα τριγλυκερίδια κατά 1,54mg/dl.

Επιπλέον οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (π.χ. όσπρια, αρακάς) μπορεί να μειώσει την ολική χοληστερόλη ακόμη και κατά 10-15%.

Αν και πολλοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη χοληστερόλη συσχετίζονται και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους η σωστή διατροφή (αποφυγή τροφών πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά όπως το κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά, το βούτυρο και τα γλυκά),  η άσκηση (η θετική της δράση οφείλεται στο ότι αυξάνει τη δραστηριότητα των ενζύμων που βοηθούν στην απομάκρυνση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων από το αίμα και στο ότι συμβάλλει στην απώλεια βάρους και στον έλεγχο του στρες) και η διατήρηση σωστού βάρους

εξακολουθούν να αποτελούν τον κυριότερο τρόπο πρόληψης και αντιμετώπισης της υψηλής χοληστερόλης οποιουδήποτε τύπου.

Μάλιστα ο συνδυασμός της άσκησης με τη δίαιτα είναι πολύ πιο αποτελεσματικός σε σχέση με την υιοθέτηση ενός μόνο μέτρου (π.χ. μόνο δίαιτα ή μόνο άσκηση).

Συμπερασματικά εάν η περίμετρος της μέσης σας έχει αυξηθεί σημαντικά, καλό είναι να εξετάσετε το προφίλ των λιπιδίων του οργανισμού σας, αλλά και τις τιμές της πίεσής σας.

ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook