Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο η Κρήτη, λέγεται… Κρήτη;

έχετε-αναρωτηθεί-ποτέ-για-ποιο-λόγο-η-κ-745306

Ξέρετε γιατί το μεγαλύτερο και ωραιότερο νησί της Ελλάδας έχει πάρει την ονομασία που διατηρεί αιώνες τώρα;

Οι επικρατέστερες θεωρίες που εξηγούν από πού προήλθε το όνομα της Κρήτης είναι οι παρακάτω:

Οι μυθικοί Κουρήτες, σύμφωνα με την μυθολογία, ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της Κρήτης. Πέντε αδέλφια, ο Ηρακλής (απλή συνωνυμία με τον ημίθεο των δώδεκα άθλων), ο Παιωναίος, ο Επιμίδης, ο Ιάσιος και ο Ίδας, που δεν γεννήθηκαν, αλλά φύτρωσαν από τη γη όταν την έβρεξαν τα πρώτα δάκρυα του νεογέννητου Δία.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, οι Κουρήτες βοήθησαν τη Ρέα να γεννήσει τον Δία μέσα σε μια σπηλιά της Κρήτης, και ανέλαβαν να… κάνουν θόρυβο χτυπώντας τύμπανα και μεταλλικές ασπίδες κάθε φορά που το μωρό έκλαιγε, ώστε να μην φτάσει ο θόρυβος στα αυτιά του Κρόνου.

Επίσης, Κρήτη ονομαζόταν μία από τις νύμφες των Εσπερίδων και, σύμφωνα με τη μυθολογία, από τη νύμφη αυτή πήρε το όνομά του και το νησί. Σύμφωνα με άλλο μύθο, Κρήτη ήταν το όνομα της γυναίκας του Άμμωνα, θεού της Αιγύπτου, ο οποίος έφυγε από τη χώρα του, γιατί είχε πέσει σιτοδεία, και πήγε στην Κρήτη. Εκεί ίδρυσε το νέο του βασίλειο, στο οποίο έδωσε το όνομα της γυναίκας του. Άλλοι, πάλι λένε ότι η Κρήτη πήρε το όνομά της από τον Κρη, που ήταν γιος του Δία και της νύμφης Ιδαίας.

Η Κρήτη πάντως, σύμφωνα με τη μυθολογία, είναι πατρίδα του Δία. Όταν γεννήθηκε, η μητέρα του, η Ρέα, τον έκρυψε σε μία σπηλιά για να τον γλιτώσει από τον πατέρα του, τον Κρόνο, που είχε τη μανία να τρώει τα παιδιά του. Εκεί τον ανέθρεψαν οι νύμφες της Δίκτης, ενώ τα παλικάρια της Κρήτης, οι Κουρήτες, έκαναν θόρυβο χτυπώντας τις ασπίδες τους για να μην ακούγονται τα κλάματα του μωρού και τ’ ακούσει ο Κρόνος.

Όταν ο Δίας, μεγάλος πια, απήγαγε την Ευρώπη από τη Φοινίκη με μορφή ταύρου, την έφερε στην Κρήτη. Εκεί η Ευρώπη γέννησε τους τρεις γιους του Δία: το Μίνωα, το Ροδάμανδη και το Σαρπηδόνα.

3 thoughts on “Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο η Κρήτη, λέγεται… Κρήτη;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook