Έχει και το Λασίθι το δικό του Κουφονήσι και είναι υπέροχο

έχει-και-το-λασίθι-το-δικό-του-κουφονήσ-1248869

Στα γνωστά Κουφονήσια οι θάλασσες είναι εκπληκτικές. Όμως υπάρχει και άλλο ένα Κουφονήσι αυτή τη φορά όχι στις μικρές Κυκλάδες, αλλά στην Κρήτη στο νομό Λασιθίου.

Πρόκειται για μια νησίδα όπου οι επισκέπτες απολαμβάνουν την ηρεμία, τα πεντακάθαρα νερά και την ομορφιά του σχεδόν τροπικού τοπίου. Η νησίδα είναι ακατοίκητη και βρίσκεται στη νοτιοανατολική Κρήτη και συγκεκριμένα 3 ναυτικά μίλια νότια του ακρωτηρίου Γουδερό.

Η επιφάνεια της νησίδας είναι περίπου 4,26 τ.χλμ. και διοικητικά ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου. Τώρα όπως είπαμε δεν κατοικείται αλλά παλαιότερα ζούσαν άνθρωποι και μάλιστα η κύρια ασχολία τους ήταν η σπογγαλιεία. Εξ ου και το φημισμένο για τους σπόγγους του «Μπογάζι του Κουφονησιού».

Έχει μάλιστα και ιστορία. Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν το νησί Ολεσία. Ήταν το αγαπημένο μέρος του Πλήνιου, του Ρωμαίου συγγραφέα, φυσιοδίφη και φυσικού φιλόσοφου.

Κατά την Ελληνική Επανάσταση τον Απρίλιο του 1821 μια ομάδα 28 Κρητικών από τις ανατολικές επαρχίες της Κρήτης, υπό τους οπλαρχηγούς Εμμανουήλ Καζάνη, Εμμανουήλ Αλέξη κ.ά. επιβιβάστηκαν σε μικρό πλοιάριο και επέδραμαν νύκτα στο Κουφονήσι όπου βρισκόταν εκεί για διασκέδαση ο διαβόητος Τούρκος γενίτσαρος Μεχμέτ Πιλαβάς με τους 30 συντρόφους του.

Κατά την επιχείρηση εκείνη μετά τον αποκλεισμό και τον όλεθρο που ακολούθησε φονεύθηκαν τόσο ο Πιλαβάς όσο και οι 27 σύντροφοί του, ενώ μόνο τρεις κατάφεραν να σωθούν, παραμένοντας κρυμμένοι σε ρωγμές των βράχων.

Το βίντεο του ntelogo.com είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακό.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook