Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να έχετε διαβήτη, λένε οι γιατροί

εάν-έχετε-αυτά-τα-συμπτώματα-μπορεί-να-1443459

Τα κρούσματα διαβήτη αυξάνονται, ιδιαίτερα στους νέους. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, “Οι διαγνωσμένες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 αυξάνονται μεταξύ των νέων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των ατόμων κάτω των 20 ετών που ζουν με διαβήτη τύπου 1 αυξήθηκε κατά 45% και ο αριθμός που ζει με διαβήτη τύπου 2 αυξήθηκε κατά 95%. Ο διαβήτης είναι επίσης η κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Το 2019, ο διαβήτης ήταν η ένατη κύρια αιτία θανάτου με περίπου 1,5 εκατομμύριο θανάτους που προκλήθηκαν άμεσα από τον διαβήτη».

Γιατί λοιπόν υπάρχει αύξηση στις περιπτώσεις; Το eatthis.com, μίλησε με ειδικούς που δίνουν την άποψή τους για την κατάσταση και αποκαλύπτουν σημάδια διαβήτη που πρέπει να προσέξουν.

Αυξημένη συχνότητα ούρησης

Η Δρ Minisha Sood, ενδοκρινολόγος στο Lenox Hill Hospital λέει: «Καθώς αυξάνεται η γλυκόζη στο αίμα, το σώμα προσπαθεί να την αποβάλει μέσω των ούρων και ακολουθεί το νερό, αυξάνοντας έτσι τη συχνότητα ούρησης».

Αυξημένη δίψα

«Καθώς το σώμα χάνει γλυκόζη στο αίμα (σάκχαρο) και νερό μέσω των ούρων, μπορεί να επέλθει αφυδάτωση», λέει η Δρ Σουντ.

Θολή όραση

Η Δρ Sood δηλώνει, «Η αύξηση της γλυκόζης επηρεάζει τη συγκέντρωση του υγρού γύρω από τον φακό του ματιού, αλλάζοντας έτσι το σχήμα του φακού που μπορεί να παραμορφώσει την όραση».

Άλλα σημάδια διαβήτη που πρέπει να προσέχετε

Η Angela Ginn-Meadow RN RDN CDCES Diabetes Educator Programme, Baltimore Metropolitan Diabetes Regional Partnership University of Maryland Medical Center λέει, “Άλλα σημάδια μπορεί να είναι ακούσια απώλεια βάρους, πείνα, ξηρό δέρμα ή φαγούρα και/ή επαναλαμβανόμενες μολύνσεις ζύμης. Και μερικοί άνθρωποι έχουν χωρίς σημάδια ή συμπτώματα»

Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα διαβήτη;

Ο Δρ. Σουντ εξηγεί, “Τα κρούσματα διαβήτη αυξάνονται πιθανώς λόγω της ευρείας διαθεσιμότητας εξαιρετικά επεξεργασμένων ραφιναρισμένων τροφίμων και της συνολικής μείωσης της ποσότητας φυτικών ινών και άλλων υγιεινών τροφών που καταναλώνουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Η καθιστική ζωή είναι πιο συνηθισμένη όσο οι άνθρωποι ξοδεύουν Το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους ασχολούνται με δραστηριότητες που δεν απαιτούν σωματική κίνηση. Αυτό αντικατοπτρίζει την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας που αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο διαβήτη».

Η Ginn-Meadow προσθέτει: «Η αύξηση της παχυσαρκίας είναι ένας από τους κύριους λόγους που ο αριθμός των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 έχει αυξηθεί δραματικά».

Ποιες επιλογές τρόπου ζωής αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη

Σύμφωνα με την Δρ. Sood, “Το να κάνεις καθιστική ζωή και να τρως επεξεργασμένα τρόφιμα, πλούσια σε θερμίδες και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να προδιαθέσει σε διαβήτη. Είναι επίσης γνωστό ότι άτομα που δεν κοιμούνται επαρκώς (δηλαδή εργαζόμενοι σε βάρδιες και άλλοι με διαταραχές ύπνου) αναπτύξουν διαβήτη σε υψηλότερα ποσοστά».

Η Ginn-Meadow εξηγεί, “Βρέθηκε ότι το να κάθεσαι 10 ώρες ή περισσότερες την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο μεταβολικών καταστάσεων. Μια μεταβολική κατάσταση είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2. Ένας καθιστικός ή μη ενεργός τρόπος ζωής μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του διαβήτη. Η σωματική δραστηριότητα είναι μια μέθοδος πρόληψης του διαβήτη τύπου 2.”

Πώς μπορεί ο διαβήτης να επηρεάσει τη συνολική υγεία και την καθημερινή ζωή;

Η Δρ Sood λέει, “Ο διαβήτης συχνά περιλαμβάνει διακυμάνσεις της γλυκόζης του αίματος που μπορεί να προκαλέσει διαλείπουσα κόπωση. Ο διαβήτης με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές σε όργανα όπως τα μάτια, τα νεφρά, η καρδιά, ο εγκέφαλος και άλλα συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του νευρικού συστήματος. Εάν αυτά τα όργανα δεν Αν δεν λειτουργήσει καλά, μπορεί να προκύψουν άλλα συμπτώματα, όπως πόνος στα νεύρα, δυσκολία στην πέψη των τροφών, συμπτώματα καρδιακής νόσου όπως πόνος στο στήθος ή μειωμένη ανοχή στην άσκηση και άλλα, όπως κακή όραση ή τύφλωση».

Πώς μπορεί να προληφθεί ο διαβήτης;

Η Dr. Sood μοιράζεται, “Ο διαβήτης μπορεί να προληφθεί με μια υγιεινή προσέγγιση στη διατροφή – τρώτε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες λαχανικά και ορισμένα φρούτα και που περιλαμβάνει μέτριες ποσότητες πρωτεϊνών και υγιών λιπών σε μικρές ποσότητες. Η κίνηση είναι επίσης σημαντική – περπατήστε ως όσο το δυνατόν περισσότερο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής και την τακτική άσκηση – αυτό μπορεί να περιλαμβάνει 150-300 λεπτά μέτριας άσκησης κατά τη διάρκεια της οποίας ο καρδιακός ρυθμός είναι ελαφρώς αυξημένος (π.χ. γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, σε ένα μάθημα άσκησης ή σε άλλα Μηχανήματα). Ο αρκετός ύπνος είναι επίσης σημαντικός – ο στόχος είναι 7-9 ώρες τη νύχτα για ενήλικες.”

Η Ginn-Meadow λέει, “Η ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2 έχει τόσους πολλούς παράγοντες, αλλά οι πιο συνηθισμένοι τρόποι πρόληψης είναι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η συχνότερη κίνηση. Ο στόχος είναι να στοχεύσετε σε τουλάχιστον 150 λεπτά δραστηριότητας την εβδομάδα. Κάντε δραστηριότητα διαλείμματα όπως 10 λεπτά μετά τα γεύματα ή 20 λεπτά περπάτημα την ημέρα».

healthstories.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook