Ε όχι και στον Φάρο! Έκαναν γκράφιτι στο στολίδι των Χανίων | Photos

ε-όχι-και-στον-φάρο-έκαναν-γκράφιτι-στο-1299436

Ε όχι και στον Φάρο! Αυτή η φράση βγαίνει αυθόρμητα μόλις δει κάποιος το γκράφιτι στο πιο χαρακτηριστικό ίσως μνημείο της πόλης, το στολίδι του Ενετικού Λιμανιού.

Κι όμως, κάποιοι δεν δίστασαν ακόμα και σε αυτό το στολίδι να βάλουν την… «υπογραφή» τους

Μόνο ντροπή… Γιατί μπορεί το γκράφιτι να είναι μία μορφή τέχνης, όμως είναι απαραίτητο να διέπεται από κανόνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr, η αστυνομία βρίσκεται σε αναζήτηση των δραστών.

«Είναι το γκράφιτι σε ιστορικά μνημεία έγκλημα και απαράδεκτο και κοινωνικά άδικο να ξοδεύουν το κράτος και οι ιδιώτες μεγάλα χρηματικά ποσά για τον καθαρισμό των χώρων που τους ανήκουν και φιλοξενούν χωρίς την θέληση τους την έμπνευση κάποιου αγνώστου.

Η εγχώρια έννομη τάξη δεν προβλέπει ξεχωριστό νόμο ο οποίος ποινικοποιεί το γκράφιτι. Η δημιουργία γκράφιτι τιμωρείται στο πλαίσιο των άρθρων 381-383 του ποινικού κώδικα σύμφωνα με τις διατάξεις για την φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Μάλιστα, το άρθρο 383 Π.Κ προβλέπει ότι η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως χωρίς να απαιτείται έγκληση του παθόντος στις περιπτώσεις όπου η φθορά έγινε απρόκλητα, το πράγμα χρησιμεύει για κοινό όφελος ή η πράξη τελέστηκε από δύο ή περισσότερα άτομα. Το ίδιο προβλέπεται και εφόσον η φθορά αφορά αρχαιολογικό ή καλλιτεχνικό ή ιστορικό μνημείο ή αντικείμενο τοποθετημένο σε δημόσιο χώρο.

Βέβαια εφόσον δοθεί σχετική άδεια από τον ιδιοκτήτη ή από την Αρμόδια Αρχή το παράνομο της πράξης αίρεται και το γκράφιτι δεν τιμωρείται.»

zarpanews.gr

4 thoughts on “Ε όχι και στον Φάρο! Έκαναν γκράφιτι στο στολίδι των Χανίων | Photos

    1. ΡΕ ΜΑΤΣΑΜΠΛΟΚΟ,
      ΓΙΑΝΤΑ ΜΠΡΕ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙΣ ΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΛΟΓΩ ΣΧΗΜΑΤΟΣ?????
      ΙΝΤΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΟ-ΧΑΝΙΟΛΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΗΣ?????
      ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΑ-Μ@Λ@ΚΙ@ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΟΡΙΑ.
      ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΦΗΝΟΥΜΕ -ΩΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ- ΧΩΡΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΘΕΡΜΟΑΙΜΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΑΥΤΟΔΙΚΕΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΚΡΑΦΙΤΑΔΩΝ.

  1. Αρκαλε σωστό σε βρίσκω! Πώς ανέβηκαν εκεί πάνω; η σιδερένια πόρτα, και η ξύλινη δεν είναι κλειδωμένη; Και αν ναι, πού βρήκανε τα κλειδιά;

  2. Κανονικά θα’πρεπε να φυλάσσεται…Δεν μπορεί κάθε καρυδιάς καρύδι να πηγαινοέρχεται ανενόχλητος στο τόσο ιστορικό όσο και φημισμένο ..σήμα κατατεθέν της Παλιάς Πόλης Χανίων..και να το βανδαλίζει έτσι…. Συγκεκριμένο έχει βανδαλιστεί και όλος.ο κοντινός του χώρος με ανάλογα γκράφιτι …όπως το παλιό καρνάγιο …χωρίς κανείς έστω να φροντίσει να αποκαταστήσει την ζημιά…Κατά τα άλλα λαμπάκια.με τον τόνο λόγω Christmas..σε όλη την πέριξ περιοχή μπάς με την χλίδα της λάμψης(!) σκεπάσουμε την ανικανότητα να φροντίσουμε ότι μας κάνει να…ξεχωρίζουμε….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook