Δύσπνοια και κόπωση ακόμα και έξι μήνες μετά τη νόσηση… Πώς θα λειτουργεί το ιατρείο Post covid στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων

δύσπνοια-και-κόπωση-ακόμα-και-έξι-μήνε-1291531

Την έναρξη ιατρείου παρακολούθησης ασθενών Covid19 – Postcovid στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων ανακοίνωσαν σήμερα ο διοικητής του ιδρύματος, Γιώργος Μπέας και οι γιατροί που στελεχώνουν το ιατρείο, Ειρήνη Λαγουδάκη, Πρόεδρος Επιτροπής Λοιμώξεων Γ.Ν. Χανίων και  Υπεύθυνη της  Covid2 κλινικής , και Αλεξάνδρα Πενθερουδακη ειδική  Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος ΜΕΘ.

Το ιατρείο λειτουργεί κάθε Τετάρτη και τα τηλέφωνα για ραντεβού είναι 2821071010 , 08.00 – 14.00 καθημερινές.

Όπως ανέφερε η κα Λαγουδάκη, ασθενείς που νόσησαν με κορονοϊό, αναφέρουν συμπτώματα ακόμα και για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη νόσηση, τα οποία περιλαμβάνουν, κόπωση, δύσπνοια, πόνο στον θώρακα, διαταραχές γεύσης και όρασης, απώλεια όσφρησης, κεφαλαλγία.

«Το post covid αφορά παράταση συμπτωμάτων κορονοϊού ακόμα και μετά τις 12 εβδομάδες, δηλαδή 3 μήνες, 6 μήνες ή ακόμα και έναν χρόνο. Μιλάμε για συμπτώματα που είτε έχουν παραταθεί είτε υποτροπιάζουν, δηλαδή έχουν περάσει για λίγο αλλά επανέρχονται. Συμπτώματα ακόμα και που δεν τα φανταζόμαστε, όπως διάρροιες, εμετοί, ναυτίες, πονοκέφαλοι, μια ομίχλη στον εγκέφαλο, άνθρωποι που δεν μπορούν να συγκεντρωθούν, στυτική δυσλειτουργία.

Ακόμη, μπορούν να πυροδοτηθούν νοσήματα όπως διαβήτης ή θυροδειής, ανοσολογικά ή ρευματικά νοσήματα όπως διάμεση πνευμονοπάθεια, πνευμονική εμβολή, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική νόσος, αντιδραστική αρθρίτιδα, νόσος συνδετικού ιστού, σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, εμβολή-θρόμβωση αρτηριών ή φλεβών, αλωπεκία, στυτική δυσλειτουργία, έλλειψη βιταμινών ακόμα και κατάθλιψη».

Μάλιστα, η ίδια σημείωσε ότι τα συμπτώματα αυτά είναι ανεξάρτητα με το πόσο βαριά νόσησε ο ασθενής, «εδώ αυτό που έχει βρεθεί από τις μελέτες είναι ότι έχουμε μια υπεροχή των γυναικών και μια υπεροχή στις ηλικίες 30 – 65 ετών.

Από τη μεριά της η κα Πενθερουδάκη σημείωσε πως «το συνηθέστερο σύμπτωμα που επιμένει είναι η δυσκολία στην αναπνοή για μεγάλο διάστημα, αυτό μαζί με την κόπωση είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα ακόμα και για έξι μήνες μετά.

Το ιατρείο, πολύ σύμπτωμα θα εξοπλιστεί με τον απαραίτητο εξοπλισμό για σπιρομετρικό και λειτουργικό έλεγχο των πνευμόνων. «Βλέπουμε μόνιμες βλάβες στους πνεύμονες και σε νέους ανθρώπους και σε ανθρώπους που δεν νοσηλεύτηκαν. Και το χειρότερο είναι ότι αυτό το βλέπουμε και σε παιδιά» τόνισε.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook