Δύσκολη νύχτα στην Ηλεία: Ανεξέλεγκτη η φωτιά, κοντά στον οικισμό Γρύλλος οι φλόγες – Μαρτυρίες των κατοίκων | Video + Photos

δύσκολη-νύχτα-στην-ηλεία-ανεξέλεγκτη-1492560

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή στα Κρέστενα Ηλείας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

Επί τόπου επιχειρούν 159 πυροσβέστες με 59 οχήματα και επτά ομάδες πεζοπόρο τμήμα, ενώ από το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα.

Η πυρκαγιά κινείται νότια νοτιοανατολικά προς Σμέρνα και Γρύλλο, και Σκιλλουντία σε τρεις γλώσσες.

Σχετικά με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, δεν δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών, αφού οι άνεμοι που πνέουν δεν έχουν μεγάλη ένταση.

Από χθες, προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 εστάλη για εκκένωση των οικισμών: ΚρέστεναΦρίξαΜακρίσια και Σκυλλουντία. Όταν η πυρκαγιά έφτανε προς τα πρώτα σπίτια στην Σκιλλουντία, εκκενώθηκε και η κατασκήνωση της Φρίξα, με όλα τα παιδιά να παραμένουν ασφαλή.

«Είμαστε περικυκλωμένοι από τις φλόγες. Το κακό έγινε μέσα σε 10 λεπτά, όπως το 2007», είπε ο Αναστάσιος Καρνάρος, δημοτικός σύμβουλος στα Κρέστενα, στο Open, αναφέροντας πάντως πως δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες και εγκλωβισμένους. «Το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται πλέον εκτός οικισμών και κινείται σε αγροτοδασικές εκτάσεις» δήλωσε χθες ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Διονύσης Μπαλιούκος. Επίσης, όπως είπε ο δήμαρχος, «μέχρι τώρα δεν έχω ενημερωθεί για ενδεχόμενες ζημιές σε σπίτια».

Όσον αφορά στην εξέλιξη της φωτιάς, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «το πύρινο μέτωπο απλώθηκε σε έκταση περίπου 20 χιλιομέτρων», προσθέτοντας ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι πλέον δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή».

Όπως γνωστοποίησε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «το πύρινο μέτωπο έχει «ανοίξει» αρκετά και βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές, Σκιλλουντία, Φρύξα, Βρίνα και Γρύλος, χωρίς όμως να απειλεί μέχρι τώρα κατοικημένες περιοχές».

“Είναι εγκληματική ενέργεια”

Εν τω μεταξύ σε δηλώσεις του στο patrisnews.com, ο κ. Μπαλιούκος τόνισε ότι είναι η τρίτη μέρα που υπάρχει φωτιά στην περιοχή και πως «ήθελαν να μας τραβήξουν στα ορεινά για να κάνουν τη δουλειά τους όπως την έκαναν σήμερα».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του δημάρχου:

«Είναι η τρίτη μέρα που είχαμε φωτιά στην περιοχή. Και οι τρεις φωτιές που είχαμε είναι εγκληματική ενέργεια. Ήθελαν να μας τραβήξουν στα ορεινά για να κάνουν τη δουλειά τους όπως την έκαναν σήμερα. Είναι πάνω από τέσσερις διαφορετικές εστίες. Θα εξακριβώσουμε ακριβώς τι συμβαίνει.

Ευτυχώς η κινητοποίηση της πυροσβεστικής και όλων των φορέων που εμπλέκονται στη φωτιά ήταν άμεση και αποφύγαμε τα χειρότερα. Τουλάχιστον η εικόνα που έχω αυτή τη στιγμή εγώ δεν είναι εικόνα καταστροφής κάποιου σπιτιού.

Βέβαια στον εργατικό χώρο θα έχουμε ζημιές σε εργοστάσια, καλλιέργειες κι άλλα, αλλά είναι λιγότερες δυνατές που έχουμε τώρα. Η φωτιά απειλεί τώρα δύο χωριά και η κατεύθυνση του ανέμου θα δείξει αν θα περιοριστεί σε αυτά ή θα επεκταθεί και σε άλλα.

Τα χωριά είναι ο Γρύλος και η Βρίνα, αλλά εάν φύγει λίγο αριστερά θα έχουμε και κίνδυνος στη Σκιλλουντία. Και αν υπερπηδήσει τα χωριά αυτά μετά ακολουθεί του Γκρέκα. Θα δούμε την πορεία της. Γύρισα περιμετρικά τους οικισμούς που κινδύνεψαν πολύ και δεν είδα σπίτι καμένο».

“Είμαστε περικυκλωμένοι από τις φλόγες. Δυστυχώς ο αέρας συνεχίζεται. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και θέλουμε βοήθεια άμεσα. Ευτυχώς μέχρι τώρα δεν έχω ακούσει για τραυματισμούς. Όμως σίγουρα έχουν καεί περιουσίες, δυστυχώς και κάποια ζώα. Σε 10 λεπτά έκανε η φωτιά αυτό που έγινε το 2007. Έκανε ένα άλμα χιλιομέτρων ατελείωτο και έκαψε από την μια περιοχή στην άλλη περιουσίες, δέντρα και σπίτια”, ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος στα Κρέστενα, Αναστάσιος Καρνάρος, μιλώντας στο OPEN.

Πώς ξεκίνησε η φωτιά – Οι μαρτυρίες των κατοίκων

Οι κάτοικοι της περιοχής μιλώντας στο patrisnews εξηγούν πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά. Όπως λένε, η φωτιά εξαπλώθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook