Δύο στρατηγικές για δύο κάλπες

δύο-στρατηγικές-για-δύο-κάλπες-735912

Ο κ. Μητσοτάκης απευθύνει ξεκάθαρο μήνυμα προς υποψήφιους επενδυτές ότι οι επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες ακόμη και τώρα, αφού θεωρεί ότι μόνο ευκαιριακά τις πιστώνεται η κυβέρνηση

Με το όπλο παρά πόδα βρίσκεται η Ν.Δ. ενόψει των πολλαπλών καλπών. Στον τρίτο όροφο της Πειραιώς εξετάζουν όλα τα σενάρια και κινούνται με άξονα δύο στρατηγικές ενόψει των ευρωεκλογών, αλλά και των εθνικών εκλογών, εφόσον οι δύο δεν συμπέσουν. Προφανώς, αν οι εθνικές εκλογές συμπέσουν με τις ευρωεκλογές, αυτές αποτελούν τη μητέρα των μαχών. Αν, όμως, αυτές πάρουν παράταση –όπως εκτιμά και η Πειραιώς ότι είναι η απώτερη επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα– ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει σε όλους τους τόνους τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα για την πολιτική αλλαγή και το «φύγετε» που δίνει ο ίδιος στις ευρωεκλογές, εκπέμποντας το μήνυμα ότι για τη Ν.Δ. η ψήφος στις 26 Μαΐου δεν είναι χαλαρή.

«Οι εκλογές αυτές δεν θα αφορούν μόνο την Ευρώπη. Θα αφορούν και την Ελλάδα. Και θα είναι η πρώτη φορά, μετά σχεδόν τέσσερα χρόνια, που θα δοθεί στους Ελληνες η δυνατότητα να προσέλθουν στην κάλπη. Και θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον κ. Τσίπρα. Αρκετά, ώς εδώ, δεν πάει άλλο, ήρθε η ώρα να φύγεις, ήρθε η ώρα να γίνουν εθνικές εκλογές, ήρθε η ώρα για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή».

Η υπογράμμιση αυτή του κ. Μητσοτάκη αποτυπώνει εύγλωττα και τη στρατηγική της Ν.Δ. ενόψει της 26ης Μαΐου. Για τον κ. Μητσοτάκη αυτή δεν είναι απλώς μια ψήφος για την Ευρώπη και τη θέση της Ελλάδας μέσα σε αυτήν. Είναι μια ψήφος στην οποία η κυβέρνηση πρέπει να αποδοκιμαστεί και να της σταλεί το μήνυμα ότι πρέπει να «φύγει». Υπό αυτό το πρίσμα, η Πειραιώς θα επιμείνει στη σκληρή ρητορική έναντι της κυβέρνησης και στην αποδόμηση σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να σταλεί ξεκάθαρα το μήνυμα στην ευρωκάλπη, και σκοπεύει να αναδείξει με όλους τους τρόπους ότι χαλαρή ψήφος σε αυτές τις ευρωεκλογές δεν υπάρχει. Κυρίως, ότι μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση μπορεί να σταλεί μόνο μέσω της ψήφου στη Ν.Δ.

Εξάλλου, η εβδομάδα που πέρασε, έλεγαν στην Πειραιώς, μιλάει από μόνη της ως προς την ανεπάρκεια και την ανικανότητα της κυβέρνησης, αλλά και για τα «φαιδρά» της επιχειρήματα ότι πολεμά τα μεγάλα συμφέροντα επιδιώκοντας να εμφανίζει ότι τα υπηρετεί η Ν.Δ. Το εισαγγελικό πόρισμα για το Μάτι, σχολίαζαν στην Πειραιώς, όχι μόνον επιβεβαιώνει πλήρως το πόρισμα Συνολάκη, αλλά αποδεικνύει την πλήρη διάλυση των κρατικών δομών. Η δε τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων είναι ένα «ασύλληπτο» δώρο στις πολυεθνικές, που καμιά κυβέρνηση δεν θα τολμούσε να κάνει. Πολλώ δε μάλλον, αφού ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που επανειλημμένως εγκαλούσε τη Ν.Δ. ως διαπλεκόμενη.

Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι η συμμετοχή στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου θα είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις τελευταίες ευρωεκλογές. Και αυτό διότι οι πολίτες δεν έχουν ψηφίσει εδώ και τριάμισι χρόνια, ενώ οι ευρωεκλογές συμπίπτουν και με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Κοινώς, θα είναι η πρώτη κάλπη μετά την πλήρη εμπειρία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και, άρα, εκτιμούν ότι το μήνυμα θα είναι ηχηρό. Στην Πειραιώς θεωρούν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει να φοβάται διαρροές λόγω της υψηλής συσπείρωσής της. Αντιθέτως, δεν αποκλείουν διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά – σε σχηματισμούς όπως αυτός του Γιάνη Βαρουφάκη.

Κωδικός «επόμενη μέρα»

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης βγαίνει μπροστά ενόψει της εθνικής κάλπης, όποτε κι αν αυτή στηθεί, εστιάζοντας στην επόμενη μέρα. Στόχευση του προέδρου της Ν.Δ. στον δρόμο προς τις εκλογές είναι το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα, το οποίο περνάει μέσα από την ενεργοποίηση και προσέλκυση των αναποφάσιστων.

Επανειλημμένως έχει ζητήσει οι πολίτες να δώσουν στον ίδιο μια ευκαιρία, αντί να δώσουν τρίτη ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα, και προς αυτήν την κατεύθυνση ξεδιπλώνει όλο και πιο αναλυτικά το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ., δίνοντας έμφαση στην επόμενη μέρα και στο γιατί η Ν.Δ. μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τις τύχες της χώρας.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι συγκεκριμένα και ξεκάθαρα τα μηνύματα που απευθύνει προς επενδυτές και διεθνείς επαφές ότι οι επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες ακόμη και τώρα. Και αυτό διότι θεωρεί ότι μόνο ευκαιριακά τις πιστώνεται η κυβέρνηση, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις εκλογές και την αλλαγή κυβέρνησης για να «ξεπαγώσουν» ενδιαφέρον για μεγάλα επενδυτικά εγχειρήματα. Η βελτίωση του κλίματος ακόμη και πριν από τις εθνικές κάλπες είναι καλοδεχούμενη στον τρίτο όροφο της Πειραιώς, καθώς εκτιμά ότι συνδράμει στην οικοδόμηση μιας πιο ευνοϊκής επόμενης μέρας, που, ούτως ή άλλως, είναι ναρκοθετημένη από την κυβέρνηση σε πολλά επίπεδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι από την Πειραιώς θύμιζαν την παρέμβαση Μπαρόζο στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ότι η προσδοκία των εκλογών και της αλλαγής κυβέρνησης βελτιώνει το κλίμα. Τούτο εξηγεί τη στάση της Ν.Δ. έναντι της έκδοσης του δεκαετούς ομολόγου και το σχετικό σχόλιο του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα η έκδοσή του να είναι επιτυχής. «Το γεγονός παραμένει πως οι αγορές περιμένουν την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Η επερχόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. θα μπορέσει να ανεβάσει επενδυτική βαθμίδα μέσα σε 18 μήνες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, οι παρεμβάσεις και οι συνεντεύξεις του εστιάζονται συγκεκριμένα στην επόμενη μέρα και, κυρίως, στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας και των πλεονασμάτων.

Γράφει η Αριστοτέλια Πελώνη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook