Δύο παραθαλάσσια χωριά στην Κρήτη πραγματικά ησυχαστήρια

δύο-παραθαλάσσια-χωριά-στην-κρήτη-πρα-1284069

Η Κρήτη κρύβει συναρπαστικά χωριουδάκια, πραγματικούς θησαυρούς που αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Οι νωχελικοί ρυθμοί τους, οι αυθεντικοί άνθρωποι και η απλόχερη φιλοξενία τους στα όσα θα σας πείσουν ότι το Λουτρό στα Χανιά και ο Μόχλος στο Λασίθι αποτελούν ιδανικά ησυχαστήρια για ήρεμες διακοπές δίπλα στη θάλασσα.

Λουτρό, Χανιά

Το παραθαλάσσιο χωριουδάκι στο νότιο τμήμα του νομού, 71 χλμ. από το κέντρο των Χανίων, αποτελεί φημισμένο παραθεριστικό θέρετρο, κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ωστόσο και ο Σεπτέμβριος αποτελεί ιδανική επιλογή. Μπορεί να έχει ένα δρόμο όλο κι όλο, «σπαρμένο» με ταβερνάκια, cafes και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά, μόλις το αντικρίσετε, δεν θα αναζητήσετε τίποτα παραπάνω.

Τα πάλλευκα σπιτάκια του (θυμίζουν πολύ κυκλαδίτικο τοπίο) «αγκαλιάζουν» το μικρό λιμανάκι, δημιουργώντας μια γραφική εικόνα που θα χαραχτεί στη μνήμη σας. Τα αξιοθέατά του είναι το κτίριο όπου στεγάστηκε το κυβερνείο κατά την Επανάσταση του 1821, τα ερείπια της αρχαίας Αράδαινας με την εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ, καθώς και αυτά της Ανώπολης.

Αν έχετε ως βάση σας το Λουτρό, μπορείτε να εξερευνήσετε το φαράγγι της Σαμαριάς και της Αράδαινας ή να ανεβείτε στην Ανώπολη και να απολαύσετε τη μαγευτική θέα στο Λιβυκό πέλαγος.

Από εδώ, επίσης, αναχωρούν καραβάκια που θα σας μεταφέρουν στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, το μικρό νησί της Γαύδου. Στο Λουτρό θα φτάσετε μετά από 20 λεπτά με καραβάκια που αναχωρούν από τα Σφακιά.

Μόχλος

Πρόκειται για ένα μυστικό μέρος που όποιος το ανακαλύψει, δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεθεί σε αυτό ξανά και ξανά. Το ησυχαστήριο του Λασιθίου, λοιπόν, εντοπίζεται 48 χλμ. ανατολικά του Αγίου Νικολάου και 35 χλμ. δυτικά της Σητείας και ακούει στο όνομα Μόχλος.

Το παραδοσιακό χωριό, χτισμένο απέναντι από το νησάκι του Αγίου Νικολάου με το ομώνυμο εκκλησάκι που αποτέλεσε σπουδαίο Μινωικό λιμάνι, διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που περιμένει κανείς να συναντήσει σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης, με βασικότερο και σημαντικότερο στοιχείο όλων την απλόχερη, κρητική φιλοξενία των κατοίκων του.

Ακριβώς μπροστά στον οικισμό συναντάται και η ομώνυμη ακρογιαλιά με άμμο και βραχώδη βυθό, ενώ ανατολικότερα συναντάται ο δεύτερος, ακόμη πιο βραχώδης, κόλπος του οικισμού. Τέλος, 400 μέτρα δυτικά του Μόχλου βρίσκεται η παραλία Λιμενάρια, η οποία ενδείκνυται για απομονωμένα μακροβούτια.

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook