Δύο νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου – Που έχουν καταγραφεί κρούσματα

δύο-νεκροί-από-τον-ιό-του-δυτικού-νείλο-872746

Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Πρόκειται για δύο ηλικιωμένους, άνω των 80 ετών που απεβίωσαν συνέπεια της λοίμωξης από τον ιό.

Ειδικότερα, από την αρχή της επιδημιολογικής επιτήρησης φέτος έως και σήμερα 1η Αυγούστου έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 25 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 17 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 8 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 77 έτη.

Από τους 25 ασθενείς,10 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία (4 σε ΜΕΘ και 6 σε κανονικές κλίνες), ενώ εξιτήριο έχουν λάβει 12 άτομα.

Οι περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου είναι οι νομοί: Πιερίας, Κατερίνης, Πέλλας Πέλλας, Ξάνθης, Καβάλας, Λάρισας, Καρδίτσας καθώς και στην Ανατολική Αττική και τα Μεσόγεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που φέτος έχουν καταγραφεί κρούσματα της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου. Πλέον, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ έχουν αναφερθεί κρούσματα και στη Ρουμανία.

Πώς να προστατευθείτε από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’όλη την περίοδο της κυκλοφορίας τους. Συνιστά ενδεικτικά την ένδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα) καθώς και τη χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, εφόσον είναι εγκεκριμένα στη χώρα. Άλλα μέτρα προστασίας του ΕΟΔΥ είναι τα συχνά ντους για την απομάκρυνση του ιδρώτα που προσελκύει τα κουνούπια, η χρήση κουνουπιέρας ιδίως σε παιδικά κρεβάτια, η χρήση σίτας σε πόρτες και παράθυρα σπιτιών, ανεμιστήρα ή κλιματιστικού, εντομοαπωθητικών οικιακής χρήσης και η απομάκρυνση κάθε αντικειμένου με λιμνάζον νερό όπως οι θήκες των γλαστρών κ.α.

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook