Δύο νέα δεξιά κόμματα: Η «σοβαρή ΧΑ» και η «ΝΔ η παλιά η ορθόδοξη»

δύο-νέα-δεξιά-κόμματα-η-σοβαρή-χα-και-982686

Κ. Μπογδάνος, Φ. Κρανιδιώτης, Θ. Τζήμερος ετοιμάζουν ακραία δεξιό κόμμα, ενώ πρώην “λοχαγοί” με συντονιστή τον Ν. Καραχάλιο κεντροδεξιά κίνηση

Η ακρίβεια, η καχυποψία μερίδας της “πατριωτικής δεξιάς” όσον αφορά στις προθέσεις του Μαξίμου στα εθνικά θέματα, η δυσαρέσκεια παραδοσιακών νεοδημοκρατών για την ισχυρή παρουσία σημιτικών στο “επιτελικό κράτος”, επιταχύνουν τις εξελίξεις όχι για ένα, αλλά για τουλάχιστον δύο νέα κόμματα/ πολιτικούς σχηματισμούς εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας.

Το σενάριο ενός νέου κόμματος εκ δεξιών της ΝΔ, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιήσει την ώθηση της απλής αναλογικής στις πρώτες κάλπες (αφού οι εκλογές θα είναι διπλές) για να φτάσει το κρίσιμο 3% και να μπει στη Βουλή στις δεύτερες ή για να διαπραγματευτεί στο ενδιάμεσο την επιστροφή στο γαλάζιο “μαντρί”, “ζυμώνεται” εδώ και καιρό.

Ο διαγραφείς από τη ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, αφού διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει ανοιχτή πόρτα για την επιστροφή του κάρφωσε το Γιώργο Γεραπετρίτη για την παρουσία του στην περίφημη συγκέντρωση μαζί με τον Ηλία Κασιδιάρη και προχώρησε τις συζητήσεις με το Φαήλο Κρανιδιώτη και το Θάνο Τζήμερο, για ένα…. συνασπισμό της άκρας δεξιάς.

Μία συζήτηση που έχει γίνει ξανά και όταν ακόμη η ΝΔ ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά σκόνταφτε τότε και σκοντάφτει και τώρα στο ποιος θα είναι ο επικεφαλής ενός τέτοιου εγχειρήματος: Όλοι θέλουν να γίνουν αρχηγοί.

Ο κ. Μπογδάνος λοιπόν προχωρά στην ανακοίνωση της δικής του πολιτικής κίνησης στις 5 Απριλίου, προσκαλώντας σε συνεργασία το κόμμα Κρανιδιώτη- Τζήμερου. Το σκεπτικό του βουλευτή Α Αθήνας είναι ότι ένα νέο κόμμα της ακραίας δεξιάς, στο οποίο βέβαια θέλει ο ίδιος ν είναι επικεφαλής, μπορεί να αντλήσει ψήφους δυσαρεστημένων νεοδημοκρατών, αλλά και από τη δεξαμενή της Χρυσής Αυγής που έχει μείνει εκτός Βουλής και την οποία διεκδικεί το κόμμα του υπόδικου Κασιδιάρη.

Δε φαίνεται όμως πολύ πιθανό ο κ. Κρανιδιώτης να δεχθεί να αφήσει τον πρώτο ρόλο σε ένα άλλο, εξίσου “πληθωρικό” στέλεχος της σκληρής δεξιάς.

Ο κ. Μπογδάνος δημιουργώντας τη δική του κίνηση πιθανότατα σκέπτεται και λίγο πιο πονηρά: Δηλαδή λαμβάνει υπόψη το σενάριο μεταξύ των πρώτων και δεύτερων εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να καλέσει σε πανστρατιά της παράταξης, όπως είχε κάνει ο Αντώνης Σαμαράς το 2012 καλώντας πίσω τη Ντόρα Μπακογιάννη.

Και σε ένα τέτοιο σενάριο, όποιος έχει ένα δικό του σχήμα και έχει λάβει έστω και ένα μικρό ποσοστό, θα έχει διαπραγματευτικές δυνατότητες. Στη ΝΔ ο κ. Μπογδάνος έχει ακόμη πολιτικούς φίλους, ενώ δε λείπουν και αυτοί που θα δεχόταν τον ακραία νεο-φιλελεύθερο κ. Τζήμερο. Ο κ. Κρανιδιώτης όμως σε κάθε περίπτωση είναι κόκκινο πανί για το Μαξίμου, καθώς έχει εξαπολύσει πολλάκις προσωπικές επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού.

Η παλιά η ΝΔ, η ορθόδοξη

Στην παρουσίαση της πολιτικής κίνησης Μπογδάνου έχει προσκληθεί και θα παραστεί ο πρώην γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, Νίκος Καραχάλιος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει πρόθεση να συνεργαστεί με το βουλευτή της Α Αθήνας. Ο κ. Καραχάλιος αντίθετα συμμετέχει στις ζυμώσεις για μία άλλη, κεντροδεξιά, πολιτική κίνηση, μαζί με καμία δεκαριά άλλους πρώην υπουργούς και στελέχη, που εμφορούνται από σαφή αντιμητσοτακική και αντισημιτική διάθεση.

Όπως λένε οι συμμετέχοντες σε αυτές τις κεντροδεξιές ζυμώσεις, φιλοδοξούν να εκφράσουν τη “γνήσια” ΝΔ, καθώς πιστεύουν ότι το κυβερνών κόμμα έχει αποκλίνει από τις αρχές του και δεν είναι πια η κοινωνική πατρωτική κεντροδεξιά. Εκφράζουν επίσης τη δυσαρέσκεια παραδοσιακών νεοδημοκρατών για το μεγάλο αριθμό προσώπων προερχόμενων από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και το “επιτελικό κράτος”, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Άκης Σκέρτσος και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Ο κ. Καραχάλιος έχει επαφές με στελέχη όπως ο Σάββας Τσιτουρίδης, ο Θανάσης Γιαννόπουλος, ο Αργύρης Ντινόπουλος, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο Γιώργος Ορφανός, η Φεβρωνία Πατριανάκου, αλλά δεν “έχουν δώσει τα χέρια”. Είναι σαφές ότι στις ζυμώσεις αυτές πάντως συμμετέχουν πάλαι ποτέ “λοχαγοί” της καραμανλικής ΝΔ, αλλά και σαμαρικά στελέχη και παλιοί μητσοτακικοί που τώρα έχουν παραγκωνιστεί.

Οι συμμετέχοντες ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι δεν φιλοδοξούν να εκφράσουν κανέναν από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, που δεν έχουν γνώση των συζητήσεων. Δεν θα βιαστούν άλλωστε να φτιάξουν και κόμμα, αλλά θα μετρήσουν πρώτα τις αντιδράσεις, εκτιμώντας εξάλλου ότι τελικά οι πρόωρες εκλογές θα αργήσουν.

Επικεφαλής της κίνησης θα τεθεί κάποιο πρόσωπο “έκπληξη” ή το ζήτημα της αρχηγίας θα λυθεί με τον ορισμό μίας τριανδρίας ή πεντάδας στελεχών που θα έχουν αρμοδιότητα επί ενός συγκεκριμένου τομέα. Στόχος στην πραγματικότητα φέρεται να είναι περισσότερο να επηρεάσουν τη ΝΔ, με πόλεμο φθοράς κατά της ηγεσίας Μητσοτάκη και ενδεχομένως να διαπραγματευτούν την επιστροφή τους στην παράταξη την επόμενη ημέρα.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

One thought on “Δύο νέα δεξιά κόμματα: Η «σοβαρή ΧΑ» και η «ΝΔ η παλιά η ορθόδοξη»

  1. Ο/Η Σημασία έχει να εξολοθρεύσουν τα ποντίκια, όχι το χρώμα της γάτας που θα τα εξολοθρεύσει ! λέει:

    Όλοι αυτοί που αναφερωντε στο άρθρο είναι λαμόγια και έχουν συμβάλει στην πτώχευση και την καταστροφή μας ! Θα είμαστε άξιοι της τύχης μας αν ξαναψηφίσουμε εστω και ένα από αυτά τα σούργελα που αναφερωντε στο άρθρο ! Η Ελλάδα έχει γεμίσει τρωκτικά και χρειάζεται μια γάτα για να τα εξολοθρεύσει ! Εφόσον δεν υπάρχει η δεν θέλει ο στρατός να γενεί η γάτα της κάθαρσης τότε ο λαός θα ψηφίσει την μόνη άλλη γάτα που υπάρχει και θα περιφρονήσει αυτους που προσπαθούν να τον πείσουν ότι η γάτα πρέπει να έχει γαλάζιο χρώμα η πράσινο η κόκκινο η πορτοκαλί για να καθαρίσει τα ποντίκια ! Οποιοδήποτε δεξιός θυμήθηκε να κάνει κόμμα τώρα επειδή τον έδιωξαν, επειδή εν τον πήραν στην κυβέρνηση, επειδή δεν εκλέχθηκε κλπ είναι δούρειος ίππος του ανθέλληνα γερμανοπροσκυνημενου μητσοτακη ! Όλο το κατεστημένο και όλα τα κόμματα φοβουντε και τρέμουν ένα μονάχα κόμμα και ένα μονάχα όνομα ! Αναρωτιέμαι γιατί όλοι προσπαθούν να το ανακόψουν και να το εμποδίσουν να μπει στη Βουλή !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook