Δύο κρητικά τυριά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης ανάμεσα σε 1.305 προϊόντα

δύο-κρητικά-τυριά-στην-κορυφή-της-παγκ-1479923

Σημαντικές διακρίσεις απέσπασαν τα ελληνικά τυριά, που τον Ιούνιο του 2022 βρέθηκαν στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, ανάμεσα σε 1.305 προϊόντα, ενώ τρία εξ αυτών εντάχθηκαν μέσα στην πρώτη πεντάδα.

Συνολικά 35 ελληνικά τυριά μπήκαν στη λίστα του «Taste Atlas», ταξιδιωτικού οδηγού με παραδοσιακά τρόφιμα απ’ όλον τον κόσμο, που περιλαμβάνει προϊόντα, τοπικά πιάτα και αξιολογήσεις.

Από τη λίστα δεν θα μπορούσαν να λείπουν δύο τυριά κρητικής προέλευσης: Η γραβιέρα Κρήτης φυσικά, η οποία βρίσκεται στην 11η θέση της σχετικής κατάταξης και η ξινομυζήθρα Κρήτης που βρίσκεται στην 42η θέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το ξύγαλο Σητείας βρίσκεται στη σχετική λίστα, σε πιο χαμηλή θέση όμως.

Από τα 35 ελληνικά τυριά που μπήκαν στη λίστα με τα καλύτερα στον πλανήτη, 13 εξ αυτών βρίσκονται στα κορυφαία 50 και ανταγωνίζονται ευθέως τα καλύτερα από Γαλλία και Ιταλία.

Η «χρυσή« πεντάδα

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το τυρί Canastra, που παρασκευάζεται σε νοτιοδυτικές περιοχές της Βραζιλίας. Στη δεύτερη και την τρίτη θέση βρίσκονται το Καλαθάκι Λήμνου και η Γραβιέρα Νάξου αντίστοιχα. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το γαλλικό Mont d’ Or, ενώ και η πέμπτη θέση ανήκει στο διάσημο τυρί Μετσοβόνε.

Στη 10 θέση βρίσκεται το κεφαλοτύρι κι στην 11η η Γραβιέρα Κρήτης. Τις θέσεις 15 και 16 καταλαμβάνουν το Γαλοτύρι και το Σαν Μιχάλη. Η Κεφαλογραβιέρα βρίσκεται στην 19η θέση και η Κοπανιστή στην 21. Διάκριση και για το Λαδοτύρι Μυτιλήνης, στην 40ή θέση, η Ξινομυζήθρα Κρήτης στην θέση 42, ενώ στις θέσεις 45 και 56 βρίσκονται το Κασέρι και το Ανθότυρο αντίστοιχα.

Ερώτημα είναι γιατί η φέτα, το πλέον «διάσημο» ελληνικό τυρί δεν βρίσκεται στη λίστα με τα 50 καλύτερα. Ωστόσο περιλαμβάνεται στην κατάταξη, όπως η Φορμαέλα Αράχωβας Παρνασσού, ο Ανθόγαλο, το Κατίκι Δοκομού, το Σουρωτό, το Ανεβατό Γρεβενών, η Καθούρα Ικαρίας, το Κρασοτύρι, το Ξύγαλο Σητείας, το Μελίχλωρο, η Σφέλα Μεσηνίας, το Αρσενικό Νάξου το Χλωρό Σαντορίνης, η Γραβιέρα Αγράφων, το Μανούρι και το τυρί Μπάτζος.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook