Δύο εικόνες, δύο πατεράδες, δύο μαχαιριές στην καρδιά

δύο-εικόνες-δύο-πατεράδες-δύο-μαχαιρι-1621825

Ο πατέρας στην Ουκρανία. Και ο πατέρας του υποσμηναγού στην Τρίπολη. Δύο δράματα, δύο διαφορετικές ιστορίες, κοινός και άφατος ο πόνος

Στενάχωρος ο θάνατος. Πονάει πολύ. Κυρίως τους συγγενείς, τους φίλους, τους αγαπημένους.

Πονάει και όλη τη χώρα όταν ο νεκρός είναι «δικό μας παιδί», σάρκα από τη σάρκα μας.

Καφκικό το τοπίο αυτές τις δύο ημέρες στην Ελλάδα. Δυστοπικό, στενάχωρο, γροθιά στο στομάχι, όπως συνηθίζουμε να λέμε δημοσιογραφικά.

Και η ζωή συνεχίζεται… Οχι για όλους. Οι γονείς που χάνουν τα παιδιά τους θα είναι για πάντα ζωντανοί – νεκροί. Καμιά χαρά δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο της οικογένειας του υποσμηναγού Τουρούτσικα και του σμηναγού Τσιτλακίδη.

Ο χρόνος όλα τα γιατρεύει, λέει ο λαός. Όμως, είναι ψέματα. Ο χρόνος σε τέτοιες περιπτώσεις είναι δυνάστης. Είναι βασανιστής…

Καθημερινά πεθαίνουν άνθρωποι, πολλοί δυστυχώς πεθαίνουν νέοι, κι αυτό είναι συγκλονιστικό για όλους.

Ο Κάφκα έλεγε: «Φοβόταν τρομερά το θάνατο, γιατί δεν είχε ζήσει ακόμα».

Αυτά τα παιδιά που κηδέψαμε χθες και σήμερα, και όλα τα μικρά παιδιά που φεύγουν τόσο άδικα από τη ζωή είναι άφατος πόνος.

Βλέποντας χθες τον πατέρα του υποσμηναγού Τουρούτσικα, αυτού του αξιοπρεπούς ανθρώπου που μέχρι την κηδεία άντεχε, κράταγε, δεν ξέσπαγε, θυμήθηκα μια άλλη εικόνα.

Πριν από μερικούς μήνες, κάπου στην Ουκρανία, ένας πατέρας σκύβει συντετριμμένος σε ένα φορείο που μεταφέρει το νεκρό γιο του.

Επαιζε αμέριμνος σε ένα γήπεδο και τον σκότωσε μια βόμβα ενός ακόμη άδικου πολέμου.

Δείτε τη φωτογραφία. Ενας τσακισμένος άνδρας, ένας άνθρωπος που είχε μέχρι πριν από λίγα λεπτά ζωή.

Και η ζωή ήταν το παιδί του. Κλαίει γοερά στην άκρη από το ματωμένο σεντόνι. Δεν θα ξαναδεί το παιδί του, ο γεννήτορας αποχαιρετά τη σάρκα του.

Και τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά.

Δείτε στη συνέχεια αυτόν τον τραγικό Ελληνα. Αυτόν τον πατέρα που έχασε το παιδί του, μόλις 29 ετών ήταν, στο τραγικό δυστύχημα με το Phantom.

Ξεσπά πάνω από μνήμα του. Η κραυγή του μαχαιριά. Ξέρει κι αυτός ότι τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά. Ξέρει ότι δεν θα ξαναδεί αυτό το παιδί που τον έκανε περήφανο μέχρι την τελευταία του στιγμή.

Δύο φωτογραφίες, δύο διαφορετικές χώρες, δύο εντελώς διαφορετικά γεγονότα.

Ένα μικρό παιδί νεκρό, παράπλευρη απώλεια ενός παράλογου πολέμου.

Κι ένας άνδρας, ένας πιλότος της Πολεμικής μας Αεροπορίας, νεκρός σε ένα δυστύχημα, εν ώρα υπηρεσίας, την ώρα της εκπαίδευσης για όταν χρειαστεί να υπερασπιστεί την πατρίδα του.

Κοινή η μοίρα τους. Δύο πατεράδες που δεν θα ξαναδούν τα παιδιά τους.

Και δυο εικόνες που θα στοιχειώνουν όλους εμάς, τους απλούς παρατηρητές του θείου, πατρικού (ή μητρικού) δράματος.

Δεν υπάρχει τίποτε πιο δυνατό στον κόσμο από την αγάπη του γονιού για το παιδί του. Κινεί γη και ουρανό αυτή η αγάπη, ας το θυμούνται όλοι εκείνοι που δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι μπρος σε τέτοιες στιγμές, σε τέτοιες τραγωδίες, δεν υπάρχει τίποτε άλλο.

Όλα τα υπόλοιπα είναι ανούσια…

του Βασίλη Κανέλλη

2 thoughts on “Δύο εικόνες, δύο πατεράδες, δύο μαχαιριές στην καρδιά

  1. Και στις δυο περιπτώσεις που αναφέρετε τα πραγματικά αιτία είναι κοινά : χαμηλό IQ των λαών που ψηφίζουν και ακολουθούν πιστά δυστυχώς, χαμηλού IQ ηλίθιους και λαμόγια για αρχηγούς, προέδρους, πρωθυπουργούς κλπ. Μην αμφιβάλετε για αυτό, είναι αδιανόητο να ακολουθούν 500.000.000 ευρωπαίοι τους 40 μαυρογυαλούρους, λαμόγια, κλέφτες και εγκληματίες πολιτικούς, αν δεν ήταν χαμηλούς IQ πολίτες και να δεχωντε να στέλνουν τα λαμόγια πολιτικά τους φόρους τους, που πληρωνωντε για να καλυτερεύει η ζωή τους σε ένα πόλεμο που οι ίδιοι ξεκινήσαν, συντηρούν και δεν αφήνουν να σταματήσει ! Μιλάμε ότι 40 άτομα απαταιωνες υποβάλουν άδικα σε θανατική καταδίκη 500.000.000 ανθρώπους και αυτοί με τις οικογένειες και τα παιδιά τους ξαπλώνουν στο κρεβάτι έτοιμοι να υποστούν την άδικοι ποινή αγόγγυστα και χωρις αντίδραση ! Αυτό ούτε ο Χριστός μας δεν το δέχτηκε ! Μόνο χαμηλό η ανύπαρκτο IQ το δικαιολογεί

  2. Ο/Η Το πρώτο Φάντομ χτύπησε με τα αέρια των κινητήρων το δεύτερο Φάντομ και το στείλε να καρφωθεί στη θάλασσα λέει:

    Στην περίπτωση της θυσίας των πιλότων πάλι χαμηλό IQ των υπηκόων φταίει διότι ψηφίζουν πολιτικούς που επιτρέπουν λόγω ψηφοφορίας να συντηρούν μια συνεχή κόντρα με τους Τούρκους οι οποίοι έχουν να κερδίσουν με την κόντρα ενώ εμείς μόνο να χάσουμε. Ας αναλογιστούμε πως δεν υπάρχει πουθενά στο κόσμο τέτοια συνεχή και εντατική κόντρα ! Και αν ήταν πραγματική για ποιο σκοπό γίνεται ? Για να πάρουμε την Κωνσταντινούπολη μήπως ? Αν οι Τούρκοι είναι αληθινά εχθροί μας γιατί τους δίνουμε τέτοιο εμπορική υποστήριξη ( όλες οι συσκευές και όχι μόνο στην Ελλάδα είναι από Τουρκία αφού κλείσαμε τα δικά μας εργοστάσια ? Γιατί εχουνε τόσες χιλιάδες πολίτες να πηγαινουν τουρισμό στην Τουρκία και να μην διαπιστώνουν παρά φιλία από μέρος των Τούρκων. Γιατί παίζουν τουρκικά σήριαλ, τραγούδια, στην τηλεόραση και γιατί τόσες συναυλίες και καλλιτεχνικές εργασίες. Ο μητσοτακης τους έφτιαξε τζάμια και δήλωσε σε συνέντευξη του ότι θα εισηγηθεί να έχει μουσουλμανική επιτροπή του πρωθυπουργού και ότι θα βάλει την τουρκική γλώσσα στα σχολεία υποχρεωτικά ! Αυτά γιατί τα κρύβουν τα κανάλια και ο τύπος της χώρας ? Πως γίνεται ο πατριωτης ήρωας Κωστής Ηλιακής που σκοτώθηκε σε αναχαίτηση εχθρικού μαχητικού από εχθρικό μαχητικό δεν πήρε προβιβασμο και η οικογένεια του δεν πήρε οικονομική στήριξη του κράτους ενώ στην περίπτωση του Φάντομ και οι δυο πιλότοι πήραν προαγωγή στον ανώτατο βαθμό που μπορεί να φτάσει ένας πιλότος Ίκαρος στην Ελλάδα ? Και γιατί στην κηδεία των δυο πιλότων πήγαν όλοι οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ακόμα και η ανθέλληνας ΠΤΔ ενώ στου ήρωα Ηλιάκη μερικοι μόνο πολιτικοί ? Απλά τώρα έγινε γιατί ερχωντε εκλογές και ήταν ψηφοθηρία ! Και για να πούμε και αυτά που απαγορεύουν να μαθευτούν για το δυστύχημα του Φάντομ για το οποίο δεν θα μαθευτεί ποτέ από κανενα πόρισμα : το Φάντομ έπεσε γιατί το χτύπησαν στην στροφή τα καυσαέρια ( εξάτμιση ) του άλλου Φάντομ που το συνόδευε. Δεν υπάρχει άλλη θεωρία οπυ και να προσπαθούν να ρίξουν τα αιτία της τραγωδίας. Όλοι οι πιλότοι και στα μαχητικά και στην πολιτικοί αεροπορία αυτό συζητούν και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Απλά εδώ έχουν βουλώσει τα στόματα. Να γιατί προβιά σαν τους πιλότους σε αυτή την περίπτωση και όχι στον Χανιωτη ήρωα μας τον Κωστή Ηλιάκη. Οποιος κάνει ελεύθερη δημοσιογραφία έρευνα ας το ψάξει εστω και με ένα απόστρατο πιλότο που θα μπορέσει να μιλήσει ελεύθερα για Jet wash η για Wake turbulence ! Θα ¨πέσετε ¨
    κυριολεκτικά από τον ουρανό. Τα αλλά σενάρια που προσπαθούν να περάσουν στον κόσμο είναι αστεία και τουλάχιστον προσβλητικά για τους Ικάρους που μόλις κηδέψαμε ! Ευχαριστω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook