Δράσεις και διεκδικήσεις εν μέσω κορονοϊού από τους οικοδόμους των Χανίων

δράσεις-και-διεκδικήσεις-εν-μέσω-κορο-884885

Πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα μια σειρά παρεμβάσεις, σε εργοτάξια και μικρότερα γιαπιά και σε πολλές των περιπτώσεων παρατηρήθηκαν ελλειπή μέτρα όσο αφορά την υγιεινή στους κοινόχρηστους χώρους δουλειάς (αποδυτήρια – τουαλέτες) αλλά και μέτρα για μτην υγεία και ασφάλεια, όπως να συγχρωτίζονται δεκάδες εργαζόμενοι σε ένα σημείο, να μην υπάρχουν καν σαπούνια, αντισηπτικά, γάντια κτλ. αναφέρει σε καταγγελτική του ανακοίνωση το Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Χανίων.

Αναλυτικά:

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, μα αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συναδέλφους οικοδόμους και εργαζομένους στις κατασκευές παραμένει στη πρώτη γραμμή του αγώνα.

Παράλληλα έγιναν παρεμβάσεις με επιτυχία για την διεκδίκηση δεδουλευμένων και δικαιωμάτων που η εργοδοσία αξιοποιεί τον κορονοϊό για να εφαρμόσει.

Μετά τη παρέμβαση του Συνδικάτου μας, πάρθηκαν κάποια μέτρα σε εργοτάξια του Νομού μας που διασφαλίζουν, ως ένα βαθμό, την υγεία των συναδέλφων.

Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, για να εξασφαλιστεί ότι παίρνονται όλα τα αναγκαία μέτρα από την εργοδοσία, για την προστασία της υγείας , της ασφάλειας αλλά και για να μην μπουν σε καραντίνα τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.

Παράλληλα συνεχίζουμε την επικοινωνία με το Συνδικάτο για να καταγγείλουμε αντεργατικές ενέργειες της εργοδοσίας με πρόσχημα τον κορονοϊό. Δυναμώνουμε το δίχτυο μαζέματος ξηράς τροφής για την στήριξη των συναδέλφων μας που έχουν ανάγκη κάθε Πέμπτη 19:00 με 20:30 στα γραφεία του σωματείου μας ενώ προχωράμε σε αιμοδοσία την Τετάρτη 9:00 με 16:00 στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης».

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις πολύπλευρες κινητοποιήσεις στην υγεία για άμεσα μέτρα προστασία της υγείας του λαού μας, ξεκινώντας την Τρίτη 7/4/2020 στο Νοσοκομείο Χανίων.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια και πολύ περισσότερο την δεκαετία της καπιταλιστικήςκρίσης, οι οικοδόμοι και συνολικότερα οι εργαζόμενοι στις κατασκευές πληρώσαμε το μάρμαρο για να θησαυρίζουν, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, οι κατασκευαστικές εταιρίες και οι μεγαλοεργολάβοι, ενώ χιλιάδες εργάτες στάλθηκαν στις ουρές τους ΟΑΕΔ.

Σήμερα η κυβέρνηση αξιοποιώντας την πανδημία με συνεχόμενες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου δίνει το ελεύθερο στους εργοδότες για να εντείνουν την επίθεση πάνω στα δικαιώματα μας (αναστολή υποχρέωσης του εργοδότη να δηλώνει την υπερεργασία και την υπερωριακή απασχόληση, ενεργοποίηση πολιτικής επιστράτευσης και επίταξης απεργών) ενώ οι εξαγγελίες ότι και οι οικοδόμοι θα πάρουν έστω  και αυτό το πενιχρό επίδομα των 800 € είναι ένα ακόμα προπαγανδιστικό τερτίπι, αφού δεν καλύπτεται  το μεγαλύτερο κομμάτι του κλάδου που απασχολείται με τη μορφή του μεροκάματου στην απλή ιδιωτική

οικοδομή.

Απαιτούμε :

 Την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ

 Καμία αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς, στα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα

 Συνεχείς και αυστηρότερους ελέγχους από το ΣΕΠΕ

 Μέτρα ουσιαστικής στήριξης και προστασίας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. Να δοθούν τα 800 ευρώ στους οικοδόμους που σταμάτησαν την δουλειά τους στις ιδιωτικές οικοδομές και στους άνεργους που δεν έχουν καμιά επιδότηση από τον ΟΑΕΔ.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook