Δραπέτης μέσα απ’ την ποίηση… Κρατούμενος των φυλακών Αγιάς παρουσίασε την ποιητική συλλογή του | Photos+Videos

δραπέτης-μέσα-απ-την-ποίηση-κρατούμ-1494666

«Ένας άνθρωπος με ένα μόνιμο χαμόγελο, καλοδιάθετος, που κρύβει μέσα του έναν καλλιτέχνη που τραγουδά, που παίζει θέατρο». Έτσι μιλούν για τον κρατούμενο, Γιάννη Πατεράκη.

Μετά από παρότρυνση καθηγητών που διδάσκουν στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας όπου λειτουργεί στις φυλακές της Αγιάς, ο κ. Πατεράκης έβγαλε και τον ποιητή που κρύβει μέσα του και σήμερα οι σκέψεις του μέσα από το κελί, τα όνειρά του και τα βιώματά του ταξιδεύουν μέσα από χάρτινες σελίδες, αυτές που συνέλλεξε και δημιούργησε ολόκληρη συλλογή. Μία συλλογή από «Ποιήματα».

Ο Μιχάλης Αεράκης, και η καθηγήτρια του, η Δήμητρα, που διδάσκουν στο ΣΔΕ των φυλακών είναι εκείνοι που «έσπρωξαν» τον κ. Πατεράκη – όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά δήλωσε – στο να προχωρήσει σε αυτό το βήμα.

Έμπνευσή του, η μοναξιά της φυλακής, όπως ο ίδιος μας είπε. Έγραψε «με την λογική το τι σου κάνει η κλεισούρα, πως σκέφτεσαι τα πράγματα όταν συνειδητοποιείς και κάνεις την αυτοκριτική σου».

«Τον γνώρισα σαν μαθητή στο ΣΔΕ στις φυλακές της Αγιάς. Εκεί κέρδισε τις καρδιές όλων μας» είπε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Χανίων, Γιάννης Γιαννακάκης.

Λίγα λόγια για τον Ιωάννη Πατεράκη – Αποσπάσματα από το βιβλίο

«Ονειρεύομαι πια τις νύχτες την πόλη και τα φώτα, τους ανθρώπους, με ανοιχτά παράθυρα και χρωματιστά Ναι».

Γεννήθηκε στον Πειραιά όπου και μεγάλωσε. Τελείωσε τη Σχολή Μαγείρων και εργάστηκε ως μάγειρας σε καράβια. Στα 24 του ξεμπαρκάρισε σε ένα λιμάνι της Νότιας Ισπανίας, όπου παντρεύτηκε και έζησα για 7-8 χρόνια. «Τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου, τα πιο δημιουργικά» γράφει… «Έχω ένα παιδί και τώρα συνειδητοποιώ πως είναι ό,τι έχω στη ζωή μου, και είναι το μόνο για το οποίο είμαι περήφανος. Όλα τ’ άλλα στη ζωή μου τα έκανα μαντάρα. Ευελπιστώ ότι, αν ζήσω μερικά χρόνια ακόμα, να καταφέρω να διορθώσω μερικά από τα πολλά λάθη που έχω κάνει».

Την ποιητική συλλογή του παρουσίασαν η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, ο Δήμος Χανίων και οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς το απόγευμα της Τετάρτης, στο ενετικό λιμάνι Χανίων.

 

 

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook