Δραματική έκκληση Τσιόδρα: «Αν λίγο χαλαρώσουμε, ο κορονοϊός θα επιτεθεί με μανία»

δραματική-έκκληση-τσιόδρα-αν-λίγο-χα-1016651

Ο «εχθρός» που λέγεται κορονοϊός είναι εδώ και απειλεί. «Όταν αψηφούμε τον εχθρό, αυτός θα μπει στο σπίτι μας. Αν λίγο χαλαρώσεις, θα σου ξανά επιτεθεί με μανία». Με αυτά τα λόγια, ο Σωτήρης Τσιόδρας θέλησε, για ακόμη μια μέρα, να χτυπήσει το «καμπανάκι» του κινδύνου για να μην «παιχτεί» στην Ελλάδα το κακό σενάριο όπως αυτό της Ιταλίας.

«Είμαστε στο καλό σενάριο και το κακό σενάριο δεν φαίνεται προς το παρόν», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και σημείωσε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι σημαντικές για τον κορονοιό στη χώρα μας, γι’ αυτό παραμένουμε σε επιφυλακή.

Εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον απ’ όσα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι το πόσο μένει ο ιός στον οργανισμό και μέχρι πότε ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από έναν ασθενή που έχει αναρρώσει.

«Φαίνεται ότι μπορεί να παραμείνει ο ιός για μεγάλο χρονικό διάστημα στον οργανισμό», απάντησε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Η συνέχεια ήταν πιο… σοκαριστική: «Μερικοί λένε μέχρι 17 μέρες στις εκκρίσεις του αναπνευστικού και κάποιοι λένε ότι μπορεί να φτάσει και τις 25, 27 μέρες στο γαστρεντερικό, στα κόπρανα, να απεκκρίνεται. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό, οι άνθρωποι που παίρνουν εξιτήριο να τηρούν τους κανόνες υγιεινής για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, για να πάρει ένας ασθενής που έχει προσβληθεί από κορονοϊό εξιτήριο πρέπει να έχει δυο φορές αρνητική μοριακή εξέταση.

Μετά τη 10η μέρα, ακόμη κι αν κάποιος είναι θετικός στον κορονοϊό, με βάση τα δεδομένα των διεθνών οργανισμών «μικραίνει πολύ η πιθανότητα να το μεταδώσεις». Προειδοποίησε όμως ότι «αυτό δεν ακυρώνει τα μέτρα προστασίας, τα μέτρα υγιεινής, καθαριότητας, ιδιαίτερα όσον αφορά την τουαλέτα, γιατί είδατε απεκκρίνεται πολύ καιρό στα κόπρανα».

Τα συμπτώματα και πότε να προβληματίσουν

Σε ό,τι αφορά στα συμπτώματα του κορονοϊού και πότε αυτά θα πρέπει να μας προβληματίσουν, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως «ο μέσος χρόνος από την έναρξη των συμπτωμάτων για να παρουσιάσει κάποιος σοβαρά συμπτώματα, όπως η δυσκολία στην αναπνοή, είναι οι 5 μέρες τουλάχιστον, ενώ μέχρι τη νοσηλεία όταν αυτή είναι απαραίτητη είναι οι 7 ημέρες».

Όσον αφορά στον θάνατο κάποιου που νοσεί από κορονοϊό, φαίνεται ότι αυτός επέρχεται 14 με 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, με εξαίρεση τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Επίσης, γι’ αυτούς που μπαίνουν στο νοσοκομείο, η μέση διάρκεια παραμονής είναι οι 10 ημέρες σύμφωνα με τα ίδια διεθνή δεδομένα, αλλά και την παρατήρηση στη χώρα μας. Η διάρκεια νοσηλείας για ασθενείς με πλήρη επεξεργασία των δεδομένων, έχει κυμανθεί από 1 έως και περισσότερες από 15 ημέρες.

Η φαρμακευτική αγωγή

Για τη φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθείται, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι η ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων ενέκρινε νέα έκδοση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου με τα ειδικά φάρμακα που θα ακολουθούν οι γιατροί του νοσοκομείου, βάσει των διεθνών επιστημονικών ενδείξεων για την αποτελεσματικότητά τους έναντι του νέου ιού.

«Η επιτροπή αυτή υιοθέτησε επίσης ειδικές οδηγίες για την προφυλακτική χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής στους ασθενείς που νοσηλεύονται», τόνισε και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «κάποια», όπως είπε, καρδιοτοξικότητα που έχει ο κορονοϊός.

Μίλησε για το λόγο αυτό για τη χορήγηση της κολχικίνης που χορηγείται ήδη για την περικαρδίτιδα, λέγοντας πως «το φάρμακο αυτό ενδέχεται να έχει κάποια δράση στους ασθενείς με κορονοϊό για να προστατευθεί η καρδιά. Θα το δώσουμε στο πλαίσιο ενός αυστηρού πρωτοκόλλου».

Πηγή: newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook