Δράμα δίχως τέλος στη Νιγηρία: 500 νεκροί και πάνω από 1,4 εκατ. εκτοπισμένοι λόγω πλημμυρών

δράμα-δίχως-τέλος-στη-νιγηρία-500-νεκροί-1544540

Περισσότεροι από 1,4 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και περίπου 500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε μερικές από τις χειρότερες πλημμύρες που έχει δει η Νιγηρία εδώ και μια δεκαετία, δήλωσε την Τετάρτη το υπουργείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας της χώρας.

Σύμφωνα με το CNNi, από την Τρίτη, «πάνω από 1,4 εκατομμύρια άτομα είχαν εκτοπιστεί, περίπου 500 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, 790.254 άτομα μετακινήθηκαν από τις τοποθεσίες τους και 1.546 άτομα τραυματίστηκαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Νασίρ Σάνι-Γκάρζο, μόνιμος γραμματέας του Υπουργείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, Διαχείρισης Καταστροφών και Κοινωνικής Ανάπτυξης.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «45.249 σπίτια υπέστησαν ολοκληρωτικές ζημιές, 76.168 εκτάρια (περίπου 761.680 στρέμματα) καλλιεργήσιμων εκτάσεων καταστράφηκαν μερικώς και 70.566 εκτάρια καλλιεργήσιμων εκτάσεων (περίπου 705.660 στρέμματα) καταστράφηκαν ολοσχερώς».

Τα τελευταία στοιχεία αντιπροσωπεύουν μια σημαντική αύξηση των θυμάτων και των εκτοπίσεων από την καταστροφική κρίση των πλημμυρών της Νιγηρίας φέτος. Τον περασμένο μήνα, η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (NEMA) της χώρας δήλωσε ότι τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 100.000 άλλοι έχουν εκτοπιστεί από την αρχή της περιόδου των βροχών.

Την περασμένη εβδομάδα, 76 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό στη νοτιοανατολική πολιτεία Ανάμπρα, όταν η βάρκα τους ανατράπηκε καθώς προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τα υψηλά νερά των πλημμυρών. Νωρίτερα, έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα μικρό παιδί, αναφέρθηκε ότι έχασαν τη ζωή τους στη γειτονική βορειοκεντρική πολιτεία Κόγκι, όπου η πληγείσα περιοχή Ιμπάτζι βυθίστηκε πλήρως στο αποκορύφωμα των πλημμυρών που ξεκίνησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σε τμήματα του Κόγκι και της Ανάμπρα, οι πλημμύρες είχαν φτάσει μέχρι τις στέγες των σπιτιών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, ο κυβερνήτης της πολιτείας Κόγκι, Αλχάτζι Γιαχάγια Μπέλο δήλωσε:

«Η πλημμύρα έχει προκαλέσει την καταστροφή της πολιτείας Κόγκι. Οι πλημμύρες στην πολιτεία Κόγκι είναι περισσότερες από κάθε άλλη πλημμύρα οπουδήποτε».

Πρόσθεσε ότι ο λόγος για το υψηλότερο επίπεδο πλημμυρών οφείλεται στη συνένωση των δύο μεγάλων ποταμών – Νίγηρα και Μπένουε – στην πολιτεία Κόγκι.

Ο Μπέλο απηύθυνε έκκληση για βοήθεια με σκοπό την καταπολέμηση των πλημμυρών, λέγοντας: «Καλώ την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καλώ τον πρόεδρο [Μουχαμαντού] Μπουχαρί, καλώ την Παγκόσμια Τράπεζα και όλους τους άλλους οργανισμούς-χορηγούς να έρθουν σε βοήθεια».

Η NEMA δήλωσε ότι οι αυξημένες βροχοπτώσεις και η απελευθέρωση πλεονάζοντος νερού από ένα φράγμα στο γειτονικό Καμερούν συνέβαλαν στις πλημμύρες στη Νιγηρία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας, οι πλημμύρες φέτος ήταν παρόμοιες με την τελευταία μεγάλη πλημμύρα στη Νιγηρία το 2012, από την οποία σκοτώθηκαν 363 άνθρωποι και εκτοπίστηκαν 600.000.

Η Εθνική Αρχή Εσωτερικών Υδάτινων Οδών της Νιγηρίας δήλωσε ότι η πλημμύρα του 2012 ανήλθε στο επίπεδο των 12,84 μέτρων (42 πόδια), ενώ η τελευταία πλημμύρα μετρήθηκε στα 13,22 μέτρα (43 πόδια).

Εικόνες που κατέγραψε το Landsat 9 της Nasa αποκαλύπτουν ότι τα νερά της πλημμύρας έχουν «πλημμυρίσει πολλές κοινότητες» κατά μήκος των όχθων και των δύο ποταμών και ότι έχουν προκληθεί σοβαρές καταστροφές στην πρωτεύουσα της πολιτείας Κόγκι, Λοκότζα. Η εικόνα απεικονίζει περαιτέρω ότι το νερό έχει φτάσει στη νότια πολιτεία Κόγκι και στη βόρεια πολιτεία Ανάμπρα.

cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook