Δώρο Πάσχα: Πώς και πότε θα πληρωθoύν οι εργαζόμενοι σε αναστολή

δώρο-πάσχα-πώς-και-πότε-θα-πληρωθoύν-οι-1015008

Με μοντέλο μικτής χρηματοδότησης από εργοδότες και Δημόσιο αναμένεται να πληρωθεί φέτος το Δώρο Πάσχα σε πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζόμενους, που τελούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας από τον Ιανουάριο, λόγω της πανδημίας της Covid 19

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις «κλειστές» και πληττόμενες, θα πρέπει να καταβάλουν το επίδομα εορτών Πάσχα που αναλογεί στις ημέρες πραγματικής απασχόλησης των μισθωτών τους κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2021 έως 30/4/2021. Το «μερίδιο» των επιχειρήσεων θα υπολογιστεί επί του ονομαστικού μισθού και θα πρέπει να καταβληθεί στους εργαζόμενους το αργότερο τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου.

Πώς θα γίνει η καταβολή

Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται η καταβολή σε δυο τμήματα:

Το κράτος θα πληρώσει την αναλογία για την χρονική περίοδο αναστολής της σύμβασης εργασίας, εντός του πρώτου 4μήνου, με βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Ο εργοδότης θα πληρώσει την αναλογία για την χρονική περίοδο κατά την οποία ο μισθωτός εργάστηκε κανονικά, πάντα εντός του 4μήνου Ιανουάριος – Απρίλιος, με βάση υπολογισμού τον ονομαστικό μισθό του.

Έτσι, όσοι εργαζόμενοι έχουν παραμείνει σε αναστολή ολόκληρο το πρώτο 4μηνο του έτους, δηλαδή από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου αδιαλείπτως, θα λάβουν από το κράτος 267 ευρώ. Για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, αυτό θα είναι συνολικά το φετινό Δώρο Πάσχα. Επίσης, κάθε μήνας αναστολής της σύμβασης εργασίας μεταφράζεται σε Δώρο Πάσχα της τάξης των 67 ευρώ.

Το Δώρο Πάσχα αναμένεται να καταβληθεί έως τη Μεγάλη Τετάρτη, δηλαδή στις 28 Απριλίου.

Πώς υπολογίζεται

Το επίδομα εορτών Πάσχα είναι ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια. Καταβάλλεται στο ακέραιο εφόσον η σχέση εργασίας των μισθωτών με τον εργοδότη είχε διάρκεια ολόκληρη την επίμαχη χρονική περίοδο, δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30ης Απριλίου. Όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το παραπάνω χρονικό διάστημα, δικαιούνται αναλογία Δώρου Πάσχα, το οποίο υπολογίζεται σε ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού για κάθε 8 ημέρες διαρκείας της εργασιακής σχέσης.

lifo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook