“Δώρο” Giga στα κινητά των εφήβων: Η διαδικασία για να τα λάβουν και οι εκπτώσεις στους λογαριασμούς

Απαντήσεις στα ερωτήματα που αφορούν το πως οι νέοι έως 29 ετών θα εξασφαλίσουν τις παροχές του «πακέτου» το οποίο εξήγγειλε η Κυβέρνηση δίνει το enikonomia.gr: Ερωτήματα βεβαίως υπάρχουν και για τους… έφηβους 15 έως 17 ετών, καθώς το «δώρο» για τους εμβολιασμένους πάει σε κινητά τηλέφωνα που… δεν είναι στο όνομά τους.

Ποια θα είναι η διαδικασία για τα Giga στα κινητά των εφήβων

Tο ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι «πως θα δοθεί το δώρο στα παιδιά αφού δεν έχουν κινητό στο όνομά τους»; Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές στο enikonomia το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανοίξει ειδική εφαρμογή στο gov.gr, την οποία και θα επισκέπτεται ο γονέας του προστατευόμενου τέκνου.

Ο γονιός με κωδικούς Taxis θα δηλώνει στην εφαρμογή το ΑΜΚΑ του παιδιού που είναι εμβολιασμένο, αυτό θα επιβεβαιώνεται και κατόπιν θα καλείται να αναγράψει τον αριθμό κινητού στο οποίο θέλει να πιστωθούν «αυτόματα» τα Giga.

Με άλλα λόγια ο γονέας είναι εκείνος που θα δηλώσει σε ποιο κινητό θέλει να κατευθυνθούν τα data.

Έκπτωση στους λογαριασμούς της κινητής

Οι νέοι έως 29 ετών πάντως θα έχουν και μειώσεις στους λογαριασμούς κινητής: Από την 1η Ιανουαρίου μηδενίζεται για τους νέους το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;
Σήμερα το τέλος υπολογίζεται προ του ΦΠΑ και είναι 12% σε χρεώσεις έως 50 ευρώ, 15% έως 100 ευρώ, 18% έως 150 ευρώ και 20% για λογαριασμού πάνω από 150 ευρώ.
Στους λογαριασμούς κινητής ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) 24% υπολογίζεται μετά την επιβολή του ειδικού τέλους με αποτέλεσμα η πραγματική επιβάρυνση να είναι μεγαλύτερη.

Όσοι λοιπόν διαθέτουν συμβόλαιο ή καρτοσυμβόλαιο κινητής και είναι μέχρι 29 ετών οι οποίοι θα δουν το τέλος να μηδενίζεται: Για παράδειγμα, ένας νέος που σήμερα πληρώνει συμβόλαιο με βασικό πάγιο 25 ευρώ του αναλογεί ειδικό τέλος 12%, δηλαδή 3 ευρώ. Ο ΦΠΑ 24% υπολογίζεται στα 28 ευρώ (βασική χρέωση + ειδικό τέλος) με αποτέλεσμα η τελική τιμή να διαμορφώνεται στα 34,72 ευρώ.

Από το νέο έτος το ειδικό τέλος θα καταργηθεί για αυτόν και έτσι ο τελικός λογαριασμός θα ανέλθει στα 29 ευρώ, δηλαδή θα δει μείωση στον λογαριασμό του 5,72 ευρώ τον μήνα ή 68,64 ευρώ τον χρόνο.

Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί είναι το αν και πως ακριβώς θα ισχύσει η απαλλαγή από την πληρωμή του τέλους για την καρτοκινητή.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΆννα Ντουντουνάκη: Έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ στη Νάπολη
Επόμενο άρθροΗ νέα καμπάνια του Louis Vuitton αποκαλύπτει τη σπάνια ομορφιά της Μήλου | Videos + Photos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ