Δωρεάν μοριακό PCR τεστ: Ποιοι και πώς μπορούν να το κάνουν – Δείτε τα σημεία στα Χανιά

δωρεάν-μοριακό-pcr-τεστ-ποιοι-και-πώς-μπο-1381169

Στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα σε ανακοίνωση αυτή από τον Οκτώβριο του 2020, αναφέρεται ότι 161 Κέντρα Υγείας και 42 περιφερειακά ιατρεία στη χώρα μας παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Σημειώνεται ακόμη πως:

«Όσοι πολίτες αναπτύσσουν συμπτωματολογία συμβατή με λοίμωξη από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 μπορούν πλέον να απευθύνονται στα εν λόγω Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία προκειμένου να εξεταστούν. Η εξέταση θα γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού, είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ραντεβού, όπου υπάρχει πλέον η ένδειξη για Ιατρείο COVID-19, είτε τηλεφωνικά με τους 5ψήφιους αριθμούς, είτε επικοινωνώντας απευθείας με το Κέντρο Υγείας».

Ωστόσο η ανακοίνωση αυτή δεν έχει ανανεωθεί από τότε ενώ αν κάποιος μπει να κλείσει το σχετικό ραντεβού δεν θα τα καταφέρει ποτέ καθώς η πλατφόρμα θα κολλήσει στο σημείο του κλεισίματος του ραντεβού.

Με τους κωδικούς Taxisnet και το ΑΜΚΑ, είτε μπαίνετε από το πόρταλ της ΗΔΙΚΑ είτε κατευθείαν από τo e-sintagografisi.gr. Σημειώνεται ότι για τη διαδικασία αυτή πρέπει να ενεργοποιήσετε την άυλη συνταγογράφηση.

Πατώντας λοιπόν στο «Νέο Ραντεβού», τικάρετε πάνω αριστερά την επιλογή «Αναζήτηση ραντεβού μόνο σε ιατρεία Covid-19».

Ωστόσο, τελικά δεν μπορούμε να επιλέξουμε μέρα και ώρα για το σχετικό ραντεβού καθώς η διαδικασία παγώνει εκεί.

Πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν μοριακό τεστ και πώς

Λόγω της μεγάλης αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας και σε μια προσπάθεια καταγραφής και ελέγχου αυτών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αυξήθηκαν τα σημεία που μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στο δημόσιο τομέα, τονίζοντας με έμφαση ότι ο πολίτης προσέρχεται, αξιολογείται και εφόσον πληροί τα κριτήρια γίνεται το τεστ.

Συγκεκριμένα υπάρχουν κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα στα οποία όποιος πολίτης επιθυμεί μπορεί να απευθυνθεί για να κάνει δωρεάν μοριακό τεστ.

Στην Αττική συγκεκριμένα υπάρχουν συνολικά 8 δημόσια κέντρα υγείας που αναλαμβάνουν μοριακό τεστ.

Σε επικοινωνία του Dnews με ένα από τα κέντρα αυτά και συγκεκριμένα με το Κέντρο Υγείας της Λεωφόρου Αλεξάνδρας επιβεβαιώθηκε η διαδικασία αυτή και ένας πολίτης μπορεί πράγματι να προσέλθει εκεί αρκεί να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

  • Να εφημερεύει το Κέντρο
  • Να υπάρχουν σοβαρά συμπτώματα, επαφή με κρούσμα
  • Να είστε πλήρως εμβολιασμένοι
  • Να εξεταστείτε από τον εφημερεύοντα γιατρό ο οποίος θα επιβεβαιώσει τα συμπτώματα και θα σας παραπέμψει για να κάνετε δωρεάν το μοριακό τεστ.

Σε ερώτηση για το αν απαιτείται κάποιο ραντεβού πρώτα η απάντηση ήταν αρνητική, προσερχόμαστε σε ένα από τα παρακάτω κέντρα υγείας όταν αυτό εφημερεύει και περιμένουμε μέχρι να εξεταστούμε.

Έτσι, αν κάποιος είναι διατεθειμένος να περιμένει, κάποιες φορές μάλιστα αρκετές ώρες ανάλογα με τα περιστατικά μπορεί να κάνει μοριακό χωρίς να πληρώσει.

Δείτε τα σημεία που γίνονται δωρεάν μοριακά τεστ σε όλη την Κρήτη: 

 

dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook