Δόμνα Μιχαηλίδου από τα Χανιά: «Η Κρήτη έχει μείνει πίσω στο θέμα των ασυνόδευτων παιδιών και πρέπει να μπει μπροστά» | Photos

δόμνα-μιχαηλίδου-από-τα-χανιά-η-κρήτη-936375

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κας Δόμνας Μιχαηλίδου με τον δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηρακη.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο γραφείο του Δημάρχου, με θέμα την ενεργότερη συμμετοχή των Δήμων και των εποπτευόμενων φορέων τους στη δημιουργία δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.

Αρχικά η κα Μιχαηλίδου ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Χανίων για την συνάντηση: «Έχουμε έρθει για να βρούμε λύσεις και να συνεργαστούμε στο θέμα των ασυνόδευτων παιδιών» είπε και συνέχισε τονίζοντας ότι οι ροές ασυνόδευτων παιδιών έχουν αυξηθεί. Στην Ελλάδα υπάρχουν 4.700 εκ των οποίων τα περισσότερα στη Μόρια.

Αναφέρθηκε επίσης στις δομές που φιλοξενούν συνολικά 1200 παιδιά σε όλη την επικράτεια. «Πρέπει να δούμε πώς θα συνεργαστούμε για να ανοίξουν τέτοιες δομές κι εδώ. Υπάρχει υψηλή χρηματοδότηση για τις συγκεκριμένες δομές».

«Η Κρήτη έχει μείνει πίσω στο θέμα των ασυνόδευτων παιδιών και πρέπει να μπει μπροστά. Είναι στη διάθεση των δήμων για να υπάρξει δυνατότητα μεταφοράς εμπειρίας»

Η υφυπουργός Εργασίας χαρακτήρισε πολύ θετική τη στάση του δημάρχου Χανίων σε ότι αφορά τη συνεργασία για τη φιλοξενία παιδιών.

Ακολούθησε συνάντηση εργασίας με θέμα την ενεργότερη συμμετοχή των Δήμων στη δημιουργία δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδρακης, ο δήμαρχος Κισσάμου και Σελίνου Αντώνης Περράκης, η αντιδήμαρχος Αποκορώνου Αργυρώ Μπενάκη, ο αντιδήμαρχος Κισσάμου Γιώργος Χαχλάκης

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Παλτανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης είπε πως υπάρχει η ανάγκη εθνικής στρατηγικής για το προσφυγικό.
Η ΠΕΔ Κρήτης έχει λειτουργήσει το προηγούμενο διάστημα ένα μοντέλο με την φιλοξενία 1200 ατόμων, κυρίως οικογένειες. Υπάρχουν υποδομές μέσω της αναπτυξιακής για την φιλοξενία ατόμων στο νησί, είπε και συμπλήρωσε ότι αυτός είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για την φιλοξενία.
«Αναζητούμε, είπε από τη μεριά του ο κ. Σημανδηράκης, ένα ενδιάμεσο φορέα ως αναπτυξιακής για να τρέξει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Ο δήμος Χανίων μέσω της αναπτυξιακής να βοηθήσει τους υπόλοιπους δήμους σε αυτήν την κατεύθυνση.
Όσον αφορά στη χρηματοδότηση, αυτή θα προκύψει, όπως είπε η υφυπουργός, από τον τακτικό προϋπολογισμό της Ε.Ε. Το ποσό που έχει καθοριστεί ειναι 68 ευρώ για κάθε παιδί.
Ο δήμαρχος Κανδάνου Σελίνου είπε πως έπρεπε πρώτα η ελληνική κοινωνία να καταδικάσει όλες αυτές τις πολιτικές που προκαλούν τον ξεριζωμό αυτών των ανθρώπων. Είπε πως δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό μεταναστευτικού συμπληρώνοντας: «Δεν υπάρχει η δυνατότητα στους δήμους για να αναπτύξουν τέτοιες δράσεις καθώς δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο. Αν ο δήμος Χανίων μπορεί να λειτουργήσει μία τέτοια δομή εμείς ως Δήμος οφείλουμε να συνεργαστούμε».
Ο Δήμαρχος Χανίων  είπε πως πρέπει να έχουν οι δήμοι τη δυνατότητα και τα εργαλεία για να υλοποιήσουν τέτοιες πολιτικές. Τόνισε μάλιστα πώς οι υπηρεσίες του δήμου θα ερευνήσουν αν μέσω της αναπτυξιακής του δήμου και ειδικότερα της Κύδων ΑΕ, αν υπάρχει η δυνατότητα να υλοποιηθεί το πρόγραμμα.
Όπως δήλωσε ο κ. Σημανδηράκης, η πρόταση του υπουργείου αφορά σε εκατό ανήλικα άτομα με μια κατανομή σε κάθε δήμο των Χανίων. Ο Δήμος Χανίων θέλοντας να είναι μέρος της λύσης, πρότεινε να βοηθήσει τους υπόλοιπους δήμους μέσω της αναπτυξιακής και να καλύψει το τεχνικό κομμάτι που απαιτείται για να τρέξει και να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αυτό που μένει, συμπλήρωσε, είναι η αρμόδια αντιδήμαρχος κα Ζερβουδάκη να τρέξει τη διαδικασια για να υποστηρίξουμε την προσπάθεια για βοήθεια αυτών των παιδιών.
zarpanews.gr

One thought on “Δόμνα Μιχαηλίδου από τα Χανιά: «Η Κρήτη έχει μείνει πίσω στο θέμα των ασυνόδευτων παιδιών και πρέπει να μπει μπροστά» | Photos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook