Δώδεκα τρόποι να αυξήσετε τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

δώδεκα-τρόποι-να-αυξήσετε-τις-πιθανότ-1051207

Τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί, μπορούν να αλλάξουν ορισμένες από τις συνήθειές τους και να ενισχύσουν τη γονιμότητά τους.

Ορισμένες αλλαγές είναι προφανείς, άλλες δεν είναι ευρέως γνωστές. Αξίζει όμως κάθε ζευγάρι που προσπαθεί να αποκτήσει παιδί, να κάνει ό,τι μπορεί για να αυξηθούν οι πιθανότητες να επιτευχθεί εγκυμοσύνη

1. Αυξήστε τις σεξουαλικές επαφές

Είναι προφανές ότι όσο πιο συχνά κάνετε σεξ, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχετε να επιτευχθεί εγκυμοσύνη. Σημαντικό είναι βέβαια να μην θυσιάσετε τη χαρά του έρωτα, επειδή κυνηγάτε μία εγκυμοσύνη. Για τους άνδρες, οι συχνές εκσπερματίσεις έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος, όπως έδειξε έρευνα που έγινε σε ζευγάρια που έκαναν εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι συχνές εκσπερματίσεις «παρακινούν» τους όρχεις να παράγουν καλύτερο σπέρμα, ενισχύοντας την σπερματογένεση.

2. Προσοχή στα λιπαντικά

Ορισμένα λιπαντικά που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης επηρεάζουν την κινητικότητα του σπέρματος, μειώνοντας τις πιθανότητες να γονιμοποιηθεί το ωάριο. Αποφύγετε προϊόντα με σπερματοκτόνα και αναζητήστε ένα λιπαντικό ειδικά σχεδιασμένο για ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν.

3. Εντοπίστε το «γόνιμο παράθυρο»

Παρακολουθώντας τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο, μπορείτε να υπολογίσετε πότε είναι πιθανό το “γόνιμο παράθυρό” σας. Πρόκειται για τις ημέρες πριν και μετά την ωορρηξία και είναι η περίοδος που είναι πιο πιθανό να μείνετε έγκυος. Εάν για παράδειγμα ο κύκλος σας διαρκεί 28 ημέρες, τότε είναι πιθανό να κάνετε ωορρηξία την 14η ημέρα, στη μέση του κύκλου. Σε αυτή την περίπτωση ο «γόνιμο παράθυρο» θα ήταν από την 10η μέχρι την 20η μέρα.

Πολύ λίγες γυναίκες έχουν κύκλο 28 ημερών και αρκετές δεν έχουν σταθερό κύκλο. Ένας φυσιολογικός εμμηνορροϊκός κύκλος διαρκεί περίπου 21 έως 35 ημέρες. Εάν κύκλος σας είναι άστατος, ο γιατρός σας μπορεί με διαδοχικά υπερηχογραφήματα να βρει τις γόνιμες ημέρες του κύκλου σας.

4. Προσέξτε το βάρος σας

Υπέρβαρες ή ελλιποβαρείς γυναίκες χρειάζονται τουλάχιστον διπλάσιο χρόνο για να μείνουν έγκυοι. Το υπερβολικό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική παραγωγή ορμονών που διαταράσσουν την ωορρηξία. Οι υπερβολικά αδύνατες γυναίκες μπορεί να έχουν ακανόνιστο κύκλο. Μάλιστα, ο κύκλος μπορεί να διακοπεί πλήρως αν μία γυναίκα χάσει απότομα πολύ βάρος. Στον άνδρα, η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος.

5. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και καφέ

Σύμφωνα με Σουηδούς ερευνητές, οι γυναίκες που πίνουν συστηματικά δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα, έχουν μειωμένη γονιμότητα κατά σχεδόν 60%. Η υπερβολική κατανάλωση καφέ (5 φλιτζάνια την ημέρα) μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.

6. Τρώτε υγιεινά

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για τη φυσιολογική γονιμότητα της γυναίκας. Η βιταμίνη C (που υπάρχει πχ στις κόκκινες πιπεριές, τα ακτινίδια, τα πορτοκάλια, τα λαχανικά με σκούρα πράσινα φύλλα) είναι σημαντική όταν προσπαθείτε να αποκτήσετε παιδί.

Ο ψευδάργυρος είναι επίσης σημαντικός για τη γονιμότητα του άνδρα. Το βόειο κρέας, το αρνί, η γαλοπούλα, τα στρείδια και τα καρύδια περιέχουν ψευδάργυρο, που αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης και την παραγωγή υγιών σπερματοζωαρίων. Για τη σωστή σπερματογένεση συνιστάται και το σελήνιο και η πιο πλούσια πηγή είναι τα βραζιλιάνικα φιστίκια.

Ιδανικό για όσες γυναίκες προσπαθούν να μείνουν έγκυοι είναι το φυλλικό οξύ, το οποίο περιέχεται μεταξύ άλλων στις φακές, τα σπαράγγια, τους ηλιόσπορους και το μπρόκολο. Το φυλλικό οξύ προστατεύει και το έμβρυο από πιθανές νευρολογικές βλάβες.

7. Κοιμηθείτε αρκετά

Ερευνητές υπολόγισαν ότι 7-8 ώρες ύπνου αυξάνουν τη γονιμότητα του άνδρα. Η μεγαλύτερη παραγωγή τεστοστερόνης γίνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

8. Σταματήστε το κάπνισμα

Το κάπνισμα επηρεάζει τόσο τη γυναικεία όσο και την ανδρική γονιμότητα. Έχει φανεί ότι το ωάριο των γυναικών που καπνίζουν έρχεται σε επαφή με παράγωγα της νικοτίνης που ανιχνεύονται στην ωοθήκη. Το κάπνισμα επηρεάζει επίσης την αιμάτωση της μήτρας, με αποτέλεσμα το έμβρυο να έχει μειωμένες πιθανότητες να εμφυτευθεί ή κι αν εμφυτευθεί να είναι αυξημένες οι πιθανότητες αποβολής. Στους άνδρες, το κάπνισμα μπορεί να μειώσει την παραγωγή σπέρματος και να προκαλέσει βλάβες στο DNA των σπερματοζωαρίων.

9. Προστατεύεστε τα σπερματοζωάρια από χημικά και θερμότητα

Οι άνδρες πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με χημικά, όπως ουσίες που υπάρχουν στα πλαστικά και σε μπογιές και διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία. Είναι σημαντικό να μην υπερθερμαίνεται η περιοχή των όρχεων από καθημερινά καυτά μπάνια, από τη χρήση laptop πάνω στα πόδια ή από το κινητό στην τσέπη του παντελονιού. Τα μποξεράκια θεωρούνται καλύτερα για την παραγωγή σπέρματος σε σχέση με τα σλιπάκια.

10. Βεβαιωθείτε ότι η δουλειά σας δεν διαταράσσει τον κύκλο σας

Η ακτινοβολία, το οξείδιο του αζώτου, τα καύσιμα των αεροσκαφών και ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται συχνά στη βιομηχανία μπορούν να διαταράξουν τον κύκλο σας και να μειώσουν μειώσουν τη γονιμότητα της γυναίκας. Μεγάλη μελέτη έχει δείξει ότι οι γυναίκες που έχουν κυλιόμενες βάρδιες, οποιαδήποτε στιγμή του 24ώρου, έχουν έως και 80% περισσότερα προβλήματα γονιμότητας από εκείνες που έχουν σταθερές ημερήσιες βάρδιες.

11. Αποφύγετε την υπερβολική άσκηση και τα συμπληρώματα

Οι άνδρες που ασκούνται υπερβολικά έχουν χαμηλότερης ποιότητας σπέρμα και κάποιες φορές μειωμένη τεστοστερόνη σε σχέση με εκείνους που ασκούνται ήπια 3 φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με ερευνητές. Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουν οι άνδρες τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, καθώς μερικά από αυτά περιέχουν αναβολικά, που καταστέλλουν την παραγωγή σπερματοζωαρίων.

12. Φροντίστε την ψυχική σας γαλήνη

Την περίοδο που προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, φροντίστε τον εαυτό σας και μειώστε με κάθε τρόπο το άγχος, το οποίο συνδέεται με την υπογονιμότητα. Το υπερβολικό άγχος μπορεί να διαταράξει την παραγωγή των ορμονών, ενώ πολλές φορές μειώνει σημαντικά τη λίμπιντο, άρα και τον αριθμό των σεξουαλικών επαφών ενός ζευγαριού. Ο διαλογισμός, η γιόγκα ή μερικές μέρες διακοπών σίγουρα βοηθούν.

Εάν δεν έχετε μείνει έγκυος ύστερα από έναν χρόνο ελεύθερων, τακτικών σεξουαλικών επαφών ή ύστερα από 6 μήνες εάν η γυναίκα είναι άνω των 35 ετών, καλό είναι το ζευγάρι να μην χάνει χρόνο. Πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό για να διαγνωστούν τα αίτια της υπογονιμότητας και να χαραχθεί η κατάλληλη στρατηγική ώστε να επιτευχθεί εγκυμοσύνη. Ευτυχώς για την μεγάλη πλειοψηφία των υπογόνιμων ζευγαριών, υπάρχουν λύσεις.

ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook