Δημοτικός Κήπος Χανίων – Ιστορία και Λειτουργίες ενός χώρου αστικού πρασίνου: Η παρουσίαση του βιβλίου του Χάρη Στρατιδάκη | Photos+Video

δημοτικός-κήπος-χανίων-ιστορία-και-λ-1708382

Δημοτικός Κήπος Χανίων: Το «πράσινο στολίδι» της πόλης εντυπώθηκε σε… σελίδες ενός ξεχωριστού βιβλίου, γραμμένο από τον Χάρη Στρατιδάκη.

Ένα βιβλίο που παρουσιάζει τον Δημοτικό Κήπο ως μνημείο ιστορικό, φυσικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και τοπιακό. Ένα μνημείο, που εδώ και ενάμιση αιώνα προσφέρει ευκαιρίες περιπάτου και αναψυχής, αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής του τόπου, παρέχει δυνατότητες άθλησης και περιβαλλοντικής αγωγής και βελτιώνει τη βιοποικιλότητα της πόλης, αποτελώντας ένα οικοσύστημα με τη δική του χλωρίδα.

Ένα βιβλίο που περιλαμβάνει περισσότερες από εκατό φωτογραφίες, παλιές και σύγχρονες, και μισή εκατοντάδα βοτανικών σχεδίων τιτλοφορείται ως «Δημοτικός Κήπος Χανίων – Ιστορία και Λειτουργίες ενός χώρου αστικού πρασίνου».

O Ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας του βιβλίου Χάρης Στρατιδάκης μιλώντας για το βιβλίο του επεσήμανε πως «ένας από τους σκοπούς του βιβλίου είναι να αναδείξει τον Κήπο ως ένα εκπαιδευτικό εργαλείο. Είναι στο κέντρο των Χανίων, η χρήση του είναι δωρεάν που είναι ζητούμενο στις εποχές μας και αποτελεί ιδανικό χώρο και για τη διεξαγωγή μαθησιακής διαδικασίας αλλά και να χρησιμοποιηθούν – τα δέντρα του, τα ζώα του και οι εγκαταστάσεις του – ως εργαλεία για το ίδιο το μάθημα. Σε αυτό τον σκοπό αφιερώνεται το τρίτο μέρος του βιβλίου. Θα ανεβάσουν ακόμα παραπάνω στη συνείδησή τους τον Κήπο.

«Προσπαθήσαμε να δώσουμε πρόσωπο και εικόνα, μορφή στα στοιχεία που πρωταγωνιστούν στον Κήπο. Να ζωντανέψουμε την ιστορία του μέσα από εικονογραφικό υλικό» δήλωσε η ιστορικός και επιμελήτρια του βιβλίου, Αγγελική Βλαχοπούλου.

Η Αμαλία Κοτσάκη, Καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης δήλωσε: «Ο Κήπος δεν είναι απλά ένας χώρος πράσινου αλλά έχει διάσταση πολιτική, οικολογική και βεβαίως είναι ένας δημόσιος χώρος που εξασφαλίζει την αξιοποίηση του ελευθέρου χρόνου των πολιτών με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται αντιληπτή ως δημόσιο αγαθό».

Ο ηθοποιός, καλλιτεχνικός διευθυντής εκθέσεων και επιμελητής εκδόσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, Λευτέρης Λαμπράκης, μίλησε για τον δημοτικό κινηματογράφο, μία ιστορία που κρατά από το 1900. Πρόκειται μάλιστα, για τον πρώτο θερινό κινηματογράφο στην Ελλάδα.

Για το βιβλίο αλλά και γενικότερα για τον Δημοτικό Κήπο μίλησε ο αντιδήμαρχος πρασίνου, Μιχάλης Τσουπάκης. «Συνεχίζει, ομορφαίνει, εξελίσσεται και είναι ένα σήμα κατατεθέν για την πόλη των Χανίων… Είναι μία όαση πρασίνου που μπορούν μικροί και μεγάλοι να έρθουν εδώ, να ηρεμήσουν, να διασκεδάσουν» επεσήμανε.

Η παρουσίασή του πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, 8 Ιουνίου στον Δημοτικό Κινηματογράφο ΚΗΠΟΣ.

 

zarpanews.gr

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook