Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων: Η βλάβη, η διαμάχη… από το παρελθόν και η μπάλα στην Μητρόπολη

δημοτικό-συμβούλιο-χανίων-η-βλάβη-η-δι-1466463

Τα προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών και των επισκεπτών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της -προ ημερησίας διάταξης- συζήτησης στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων που διεκόπη για αρκετή ώρα εξαιτίας βλάβης στο μικροφωνικό σύστημα ενώ νωρίτερα οι τόνοι ανέβηκαν ξαφνικά, μεταξύ Γιάννη Σαρρή και Δημήτρη Λειψάκη.

Στο μεταξύ, «έγραψε» με την ατάκα του ο Σεραφείμ Ρίζος, όταν κάλεσε τον Δήμαρχο να πάνε… για μπάλα στην Τριμάρτυρη, αφού νωρίτερα τον είχε καλέσει να πάρει θέση για την πρόσφατη απαγόρευση του ποδοσφαίρου στην πλατεία της Μητρόπολης, κάτι που ο Δήμαρχος απέφυγε διακριτικά να κάνει.

Πάντως ο Δήμαρχος τόνισε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος smart city όλα τα μικρόφωνα θα αντικατασταθούν.

Αντιπαράθεση για το παρελθόν 

«Όταν υπάρχουν δυσκολίες στον κόσμο εμείς ως Δήμος δεν μπορούμε να κοιτάμε μόνο τα έργα. Θεωρώ ότι η σημερινή δημοτική αρχή έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί στο παρελθόν. Αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι όλη αυτή η ασχήμια που μεσολάβησε δεν ήταν άσχετη με τις κεντρικές πολιτικές που ασκήθηκαν» αυτή ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών Γιάννη Σαρρή που ενόχλησε τον Δημήτρη Λειψάκη από την παράταξη Παπαδογιάννη, ο οποίος ζήτησε από τον πρόεδρο να τον διακόψει καθώς είχε ξεπεράσει τον επιτρεπόμενο χρόνο. Μάλιστα σχολίασε ότι αυτά δεν αφορούν τον Δήμο με αποτέλεσμα ο Σαρρής να απαντήσει αιχμηρά ότι… την επόμενη φορά θα τον ενημερώσει εκ των προτέρων για το περιεχόμενο των παρεμβάσεων του ώστε να δώσει έγκριση!

Οι τόνοι όμως δεν έπεσαν αλλά αντιθέτως ανέβηκαν, με τον μεν Λειψάκη να κατηγορεί τον Σαρρή ότι «δεν έχει νόημα να ακούμε ότι για όλα φταίνε οι προηγούμενοι» και τον δε Σαρρή να ρωτάει τον Λειψάκη γιατί θίχτηκε.

Μάλιστα ο κ. Σαρρής ζήτησε για δεύτερη φορά τον λόγο ζητώντας να απαντήσει επί προσωπικού με τον Πρόεδρο να τονίζει πως δεν ακούστηκαν ούτε ύβρεις ούτε τίποτα. Τελικά στην δευτερολογία του κατάφερε να δυναμιτίσει το κλίμα ακόμα περισσότερο λέγοντας:

Σαρρής: «Εμείς σε οποιαδήποτε δημοτική αρχή γίνεται κάτι με το οποίο συμφωνούμε το στηρίζουμε. Όπως επί Βάμβουκα τότε που είχε φέρει προς ψήφιση τον κανονισμό για τους κοινόχρηστους χώρους στο λιμάνι που εδώ μέσα έγινε χαμός, εμείς ήμασταν με την εισήγηση, εσείς ήσασταν με τους καταστηματάρχες!» 

Λειψάκης: Σου απαγορεύω να ξανααναφερθείς σε ‘μένα

Σαρρής: Εγώ δεν είπα ποιος ήταν αντιδήμαρχος ούτε όταν παίρναμε το κολυμβητήριο ούτε όταν παίρναμε το ποδηλατοδρόμιο

Λειψάκης: Συγνώμη τώρα αφήνει αιχμές;

Σαρρής: Πολλές αιχμές

Λειψάκης: Για πες μία

Κυκλοφοριακό, πάρκινγκ, τουρισμός

Στις ανακοινώσεις του στην έναρξη της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, έδωσε συγχαρητήρια στον Αντώνη Τσαπατάκη και σημείωσε πως «τον έχουμε προσκαλέσει στο δημαρχείο με την πρώτη ευκαιρία να τον τιμήσουμε δια ζώσης».

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη τη λειτουργία του κοινωνικού κομμωτηρίου και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον σύλλογο κομμωτών Χανίων ενώ προανήγγειλε πως αυτές οι υπηρεσίες θα επεκταθούν το επόμενο διάστημα.

Ο Γιώργος Τσαπάκος, εκπροσωπώντας την παράταξη Παπαδογιάννη αφού σημείωσε πως «μας  έκανε περήφανους ο Αντώνης Τσαπατάκης» αναφέρθηκε στην κατάσταση με το κυκλοφοριακό και τις θέσεις στάθμευσης: «Η εικόνα της πόλης θεωρώ ότι δεν είναι η πρέπουσα. Έστω και τώρα μήπως μπορούμε να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις για να μπούμε στην λογική του καλωσόρισες. Να είμαστε μια φιλόξενη πόλη και όχι να τους έχουμε στο κυνηγητό.

Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης, δίνοντας συγχαρητήρια στον Αντ. Τσαπατάκη τόνισε ότι η διάκριση του Χανιώτη παραολυμπιονίκη είναι ευκαιρία να αναδείξουμε πόσο σημαντική είναι η προσβασιμότητα σε μια πόλη. «Ειδικά στις ιδιωτικές δομές να έχουμε όλοι στο μυαλό μας ότι αυτό που κατασκευάζουμε -ανεξάρτητα με το αν προβλέπεται από τη νομοθεσία ή όχι- έχουμε την ηθική υποχρέωση να το κάνουμε προσβάσιμο» σημείωσε.

Παράλληλα, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τις καθυστερήσεις στην έναρξη των συνεδριάσεων: «Δεν τιμά κανέναν να ξεκινά η συνεδρίαση με 40′ λεπτά καθυστέρηση. Να είμαστε όλοι συνεπείς» τόνισε, καλώντας τον Πρόεδρο να επανεξετάσει την ώρα έναρξης των συνεδριάσεων.

Ο Τάσος Βάμβουκας ανέφερε: «Ο Τσαπατάκης για ακόμα μία φορά μας έδειξε πως η ανθρώπινη θέληση μπορεί να ξεπεράσει δυσκολίες που υπάρχουν»

«Έχουμε μπει σε τουριστική περίοδο. Το καλοκαίρι μπαίνει με κάποια ένταση. Ξέρουμε και καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι μερικές φορές να ρυθμίσεις πράγματα όπως οι υπερβολικές καταλήψεις δημόσιου χώρου ή το κυκλοφοριακό όμως ο Δήμος πρέπει να συνεργαστεί με την τροχαία για να μπει μια τάξη. Υπάρχουν γκρίνιες, υπάρχει δυσφορία» διαπίστωσε, ζητώντας από τον Δήμο να λάβει μέτρα.

Ο Γιάννης Σαρρής πρότεινε το δημοτικό συμβούλιο να εκδώσει ψήφισμα ζητώντας την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, πρόταση με την οποία συντάχθηκαν η «Ανταρσία στα Χανιά» και η «Λαϊκή Συσπείρωση» αλλά διαφώνησε ο Δήμαρχος, σημειώνοντας πως «δεν είναι μια πολιτική δίκη, είναι η δίκη μιας εγκληματικής οργάνωσης, η οποία μπορεί να έχει φασιστική ιδεολογία αλλά δεν δικάζεται για τις ιδέες της.

«Κι εγώ την ίδια άποψη έχω. Το να λάβουμε μια πολιτική απόφαση πάνω στο  θέμα είναι πέραν του μέτρου» προσέθεσε ο Ευτύχης Δαμιανάκης.

Ο Νίκος Βουρλάκης για τον Αντώνη Τσαπατάκη, τόνισε  η βοήθεια της πολιτείας είναι ελάχιστη απέναντί του. Ακόμα αναφέρθηκε στο θέμα της δασοπροστασίας, των πυρκαγιών «κι όλο αυτό που βιώνει ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας» σχολιάζοντας πως «δεν υπάρχει συνολικό σχέδιο από τη μεριά της πολιτείας αλλά ούτε και πολιτική στρατηγική πυροπροστασίας και ζήτησε ενημέρωση για το κομμάτι της πυροπροστασίας στον δήμο Χανίων».

Ο Σεραφείμ Ρίζος αναφερόμενος στον Αντώνη Τσαπατάκη τόνισε πως «μιλάμε για ατομική δύναμη ενώ δεν έχει ικανοποιηθεί σχεδόν κανένα από τα αιτήματα των ΑΜΕΑ»

ΚΕΠ Τουρισμού

Από την παράταξη Αρχοντάκη, ο Γιάννης Φραγκάκης  επεσήμανε πως ο γραφείο τουρισμού του Δήμου Χανίων έχει πολύ περιορισμένες ώρες λειτουργίας και δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της πόλης με τον Δήμαρχο να απαντά πως σχεδιάζεται να γίνει ΚΕΠ τουρισμού στο ενετικό λιμάνι, ΄στο ισόγειο του νέου κτηρίου του λιμενικού, το οποίο σε μερικούς μήνες θα είναι έτοιμο, καθώς ήδη έχει υπογραφεί η σύμβαση.

Βανδαλισμοί στην Αγορά

Την ανάγκη επανίδρυσης της δημοτικής αστυνομίας για μπει τάξη τόσο στο κυκλοφοριακό, όσο στους κοινόχρηστους χώρους, επεσήμανε ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κ. Καλογριδάκης.

«Στην Δημοτική Αγορά, συζητάμε τόσο καιρό για την περίφραξη. Μπήκε η περίφραξη και την Κυριακή το πρωί είδαμε την μισή περίφραξη κατεβασμένη κάτω. Ο Δήμος στα συνεργεία πλέον έχει μείνει με τέσσερις μόνιμους υπαλλήλους» ανέφερε.

«Ο Δήμος δεν έχει δημοτική αστυνομία, ο δήμος δεν κόβει κλήσεις, απλά βάζει κανόνες. Αν δεν μας δοθεί η δυνατότητα να προσλάβουμε 50 άτομα να συστήσουμε δημοτική αστυνομία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» τόνισε.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook