Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων: Ευθύνη της κυβέρνησης η προστασία εργαζομένων, εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους

δημοτικό-συμβούλιο-χανίων-ευθύνη-της-1055446

Προβληματισμός και ανησυχία διατυπώνεται σε ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, αναφορικά με τις συνθήκες, υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε η επανέναρξη των σχολείων

Όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα «τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία,  με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν φαίνεται να επιλύονται από τη κυβέρνηση», που όπως  επισημαίνεται πρέπει να «αναλάβει τη δική της ευθύνη, που είναι η προστασία όλων των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους.»

Ολόκληρο το ψήφισμα:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων κατά τη συνεδρίαση της 27ης Μαΐου 2020, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, με την υπ΄ αριθμ. 226 ομόφωνη απόφασή του εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:

“Συμπληρώνει την 225/11-3-2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά την έκδοση ψηφίσματος σχετικά με τις προϋποθέσεις επαναλειτουργίας των σχολείων μετά το κλείσιμο τους την 11-3-2020 για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού Covid-19, το οποίο διαμορφώνεται πλέον ως εξής:

Οι ανακοινώσεις που έκανε το Υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων εντείνουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τόσο στους μαθητές και τους γονείς όσο και στους εκπαιδευτικούς. Αυτό συμβαίνει γιατί τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία,  με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν φαίνεται να επιλύονται από τη κυβέρνηση (έλλειψη επαρκούς και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές, εκπαιδευτικά κενά, μέσα ατομικής προστασίας, υλικά καθαρισμού κ.α).

Η κυβέρνηση να αναλάβει τη δική της ευθύνη, που είναι η προστασία όλων των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους.

Το κύριο που πρέπει να μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα είναι το πως θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, αν πραγματικά διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών με ευθύνη του κράτους, χωρίς να μετακυλείται το κόστος και η ευθύνη σε γονείς και μαθητές.

Ο Δήμος μας οφείλει να συμβάλει στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Το άνοιγμα των σχολικών κτιρίων να πραγματοποιηθεί εφόσον έχει τηρηθεί το σύνολο των παρακάτω προϋποθέσεων ασφαλούς λειτουργίας τους:

– Οι αποστάσεις ανάμεσα στους μαθητές, με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου και του ΕΟΔΥ, πρέπει να είναι 1,5 μέτρο, ενώ δε θα πρέπει να βρίσκονται πάνω από 15 μαθητές ανά τάξη. Ακτίνα 1,5 m απαιτεί περίπου 7m2 (E=πr2=3,141,52 =7,065 m2) για κάθε μαθητή.

Να παρθούν λοιπόν συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ σε σχέση με τις αποστάσεις εντός τάξης.

Άμεση ανεύρεση χώρων, ανέγερση σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτηρίων, ακόμα και άμεση ενοικίαση κατάλληλων χώρων.

– Αγορά θρανίων και καρεκλών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα το κάθε παιδί να κάθεται μόνο του

– Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να δίνονται δωρεάν με κρατική ευθύνη όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής (αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες, γάντια, κ.ά.). Να πραγματοποιούνται παντού απολυμάνσεις.

– Πρόσληψη και μονιμοποίηση όλου του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας σε κάθε σχολείο, ώστε μετά από κάθε διάλειμμα να καθαρίζονται όλα τα σημεία επαφής μετάδοσης του κορωνοϊού (π.χ. θρανία, πόμολα, κουπαστές, τουαλέτες κ.λπ.).

– Με ευθύνη του κράτους και των υγειονομικών αρχών να διερευνηθεί η ανάγκη πραγματοποίησης μαζικών τεστ ανίχνευσης του ιού στα σχολεία. Δημιουργία, άμεσα, δομών σχολικής υγιεινής και ασφάλειας με τη στελέχωση όλου του απαραίτητου προσωπικού (σχολίατροι, νοσηλευτές κ.τ.λ.).

– Απολύμανση όλων των σχολείων πριν την έναρξη αυτών, αλλά και καθημερινά όπως προβλέπεται με την αναγκαία πρόσληψη προσωπικού και τροποποίηση των συμβάσεων τους. (σχολικές καθαρίστριες)

– Ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

– Πλήρης επαναλειτουργία των σχολικών κυλικείων για λόγους ασφάλειας της μαθητικής κοινότητας.

– Πρόταση προς τα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Υγείας για την ανάγκη προμήθειας του αναγκαίου εξοπλισμού και τη συγκρότηση ειδικών κλιμακίων για τη θερμομέτρηση των μαθητών κατά την είσοδό τους στα σχολεία.

– Όχι στη τοποθέτηση καμερών στις σχολικές αίθουσες.

– Όχι στη σκοπούμενη αύξηση του αριθμού των μαθητών από 24 σε 27 ανά τάξη.

– Διεκδίκηση από την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων αδιάθετου ποσού για τις μετακινήσεις των μαθητών προκείμενου το ποσό αυτό να διατεθεί στο Δήμο Χανίων για την προμήθεια των αναγκαίων μέσων ( Tablet, Laptop) για την κάλυψη των αναγκών των μαθητών.

– Διεξαγωγή των εξετάσεων στα ειδικά μαθήματα κατά τόπους

– Παράταση του σχολικού έτους στα ειδικά σχολεία της Β/θμιας Εκπ/σης μέχρι 26/6/2020

Αναθέτει στον κ. Δήμαρχο τις παραπέρα ενέργειες σύμφωνα με το νόμο.”

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook