Δημόσιους κοινωφελείς σκοπούς για τα κτίρια προτείνει η Πρωτοβουλία κατά της Ξενοδοχοποίησης στον Λόφο Καστέλι

δημόσιους-κοινωφελείς-σκοπούς-για-τα-1106711

Ανακοίνωση εξέδωσε η Η Πρωτοβουλία ενάντια στη Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στον Λόφο Καστέλι, όπου αναφέρει τα εξής:

«Η Πρωτοβουλία ενάντια στη Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στον Λόφο Καστέλι υποστηρίζει σθεναρά εξαρχής τη θέση για τον δημόσιο χαρακτήρα των Μνημείων στον Λόφο Καστέλι και την αξιοποίηση τους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ σε αυτή την πόλη, κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς, τοπικά κινήματα και τοπική αυτοδιοίκηση έχουν συμφωνήσει στο πλαίσιο: μη ξενοδοχοποίηση και χρήση των κτηρίων για δημόσιους, κοινωφελείς σκοπούς.

Από τη θέση αυτή η Πρωτοβουλία μας παραμένει αμετακίνητη.

Την καθολική αντίθεση των πολιτών και των φορέων της πόλης δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται ούτε η ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης, που είναι υπεύθυνη για τις μεθοδεύσεις αυτές, ούτε η Belvedere. Εξακολουθούν να προσπαθούν να «περάσουν» με κάθε τρόπο την μετατροπή των Μνημείων σε ξενοδοχείο. Τους ενημερώνουμε να σταματήσουν να υποτιμούν την πόλη και τους κατοίκους της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επονομαζόμενος «επενδυτής» έχει προχωρήσει στην κατάθεση μελετών τόσο στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης όσο και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και ως εκ τούτου συνεχίζει να απαξιώνει την πάνδημη βούληση της τοπικής κοινωνίας.

Η μεθόδευση της Belvedere και όσων από την πλευρά του Πολυτεχνείου Κρήτης επιμένουν στην απαράδεκτη διαδικασία, που συνεχίζει να εξελίσσεται επικεντρώνεται στην επαναφορά του ψευτοδιλήμματος «Κατάληψη ή Ξενοδοχείο» προκειμένου να καταστήσουν ανενεργή την πάνδημη βούληση και να δημιουργήσουν ρήξη στο κοινωνικό μέτωπο της πόλης.

Η πρωτοβουλία χαιρετίζει την απελευθέρωση της μοναδικής πλατείας στον Λόφο Καστέλι από την αδικαιολόγητη αστυνομική φρούρηση για λογαριασμό των «επενδυτών» και πιστεύει πως στο επόμενο διάστημα θα είναι καλό να πραγματοποιηθούν εκεί ανοικτές δραστηριότητες από το Δήμο, το Πολυτεχνείο και άλλους φορείς και συλλογικότητες, χωρίς αποκλεισμούς με στόχο την ανάδειξη του ελεύθερου χώρου.

Θεωρούμε ότι τα μνημεία θα πρέπει να παραμείνουν κενά διότι αντίθετη προσέγγιση θα εξυπηρετήσει τελικά τα σχέδια όσων προωθούν την ξενοδοχοποίηση και επιδιώκουν και πάλι το διχασμό της τοπικής κοινωνίας.

Επαναλαμβάνουμε την θέση μας ότι οι κοινωνικές δυνάμεις της πόλης πρέπει να επικεντρωθούν στην υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των Μνημείων των οποίων η αξιοποίηση θα κριθεί μέσα από ένα ανοικτό και πάνδημο διάλογο με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Δήμου Χανιών και τη συμμετοχή του τοπικού ΑΕΙ το οποίο είναι ο νόμιμος διαχειριστής.

Καλούμε τον Δήμο Χανίων να καταθέσει επειγόντως στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρόταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την λήψη της σχετικής απόφασης, που θα εξασφαλίζει για το μνημείο κοινωφελείς χρήσεις άλλως θα θεωρηθεί ότι αδυνατεί να προχωρήσει στις δεσμεύσεις που δημόσια ανέλαβε και ότι απεκδύεται των ιστορικών του ευθυνών με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, στρώνοντας έτσι το έδαφος για κεντρικές αποφάσεις που θα αγνοούν την τοπική κοινωνία.

Αναλαμβάνουμε για μία ακόμα φορά να καλέσουμε σε σύσκεψη όλους τους φορείς της πόλης, την ΤΕΤΑΡΤΗ 16 Ιουνίου στις 8 μ.μ. σε χώρο που θα προσδιοριστεί με νεώτερη ανακοίνωση μας, με μοναδικό στόχο την συμφωνία για τον κοινωφελή χαρακτήρα των μνημείων, την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στην πλατεία και την επίσπευση της κατάθεσης του ΓΠΣ.

Τα μνημεία και η ιστορία δεν εκποιούνται.»

zarpanews.gr

One thought on “Δημόσιους κοινωφελείς σκοπούς για τα κτίρια προτείνει η Πρωτοβουλία κατά της Ξενοδοχοποίησης στον Λόφο Καστέλι

  1. Το κτίριο ανήκουν στο πολυτεχνείο τα κάνει ότι θέλει για πχ η επένδυση το ξενοδοχείο που είναι υοογραμενη,,, ο χώρος πρέπει να ξεβρωμισει και πάλι μέσα από τα ναρκωτικά τους μπαχαλακιδες και τους αναρχικούς της αριστεράς…. Το πιθανότερο είναι να γίνει ξενοδοχείο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook