Δημοσιονομική ευελιξία και μετά το 2021 επιδιώκει το Υπουργείο Οικονομικών

Να επεκταθεί και μετά το 2021 η δημοσιονομική χαλάρωση και να μη γίνει βίαια η μετάβαση σε διαδικασία σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο με βάση και όσα καταγράφηκαν σήμερα στο Eurogroup. Στη σημερινή συνεδρίασή του, σύμφωνα με το Υπ. Οικονομικών, συζήτησε δύο σημαντικά ζητήματα: την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης των οικονομικών ανισορροπιών που προκάλεσε ή ενέτεινε στην Ευρωζώνη η υγειονομική κρίση, καθώς και τις προτεραιότητες για τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως αναφέρεται ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στην τοποθέτησή του, σημείωσε ότι η πανδημία του κορονοϊού ανέκοψε την πρόοδο που είχε σημειωθεί στην άμβλυνση των οικονομικών ανισορροπιών και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με την επίτευξη υψηλότερης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Επισήμανε, δε, ότι καταλύτης για την οικονομική μεγέθυνση θα είναι η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα επενδύσεων, παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης, περιορίζοντας τις ανισότητες και αποτρέποντας τη διόγκωση της φτώχειας.

Τόνισε ακόμα ότι η μετάβαση από τα έκτακτα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα μέτρα ανάκαμψης απαιτείται να πραγματοποιηθεί στον κατάλληλο χρόνο, διότι εάν γίνει πρόωρα θα εκτροχιάσει την ανάταξη των εθνικών οικονομιών, ενώ εάν γίνει καθυστερημένα είναι πιθανό να επιδεινώσει τις ανισορροπίες. Να σημειωθεί ότι και για το 2021 φαίνεται ότι η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας θα γίνει πράξη.

Κατά τη συζήτηση για τα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο κ. Σταϊκούρας ανέδειξε τη σημασία της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν και θα κινητροδοτήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις, αυξάνοντας την παραγωγικότητα. Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών ανέπτυξε ορισμένους από τους τομείς στους οποίους εστιάζει το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η επένδυση στην εκπαίδευση και την απόκτηση δεξιοτήτων, οι πολιτικές για την αγορά εργασίας, οι μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και η ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα και των αγορών κεφαλαίου.

«Επίσης, έχουμε δώσει πολύ μεγάλη έμφαση στις επενδύσεις, και ιδίως στις ιδιωτικές επενδύσεις, τις οποίες θεωρούμε καθοριστικής σημασίας, προκειμένου να μειωθεί το επενδυτικό κενό της οικονομίας μας και να διασφαλιστεί ότι ορισμένες προϋπάρχουσε ςμακροοικονομικές ανισορροπίες που σχετίζονται με την ανεργία ή τη δυνητική ανάπτυξη θα αντιμετωπιστούν και δεν θα βαθύνουν εξαιτίας της σημερινής κρίσης», ανέφερε ο κ.Σταϊκούρας, κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΟΙΚ το επόμενο διάστημα θα προωθηθεί τροπολογία για να ξεκινήσουν πιο νωρίς τα πρώτα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ με ένταξη δράσεων που θα ενταχθούν πιο μετά στο όλο σχέδιο κι έτσι να αξιοποιηθεί το νωρίτερο δυνατό η προκαταβολή που είναι 2,1 δισ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ