Δημοσιογράφοι στο στόχαστρο χάκερς – Πώς προσπαθούν να τους παγιδέψουν

Μπαράζ επιθέσεων σε γυναίκες δημοσιογράφους από χάκερ τα τελευταία 24ωρα. Οι επιτήδειοι, είτε επιχειρούν μέσω των προφίλ των δημοσιογράφων να αποκτήσουν πρόσβαση σε άλλα προφίλ, είτε ζητούν από τους ακόλουθούς τους να βάλουν συγκεκριμένα χρηματικά ποσά σε αγνώστους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να το επιτύχουν, αφού πρώτα έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πρόσβαση στα προφίλ των επιλεγμένων στόχων τους (πρόκειται για δημόσια πρόσωπα), στο Instagram, είναι να στείλουν ένα μήνυμα με ενεργό λινκ, ζητώντας από τους ανυποψίαστους ακόλουθους να το πατήσουν, για να το διαβάσουν.

Στη συνέχεια οι χάκερ ανοίγουν κανονικά διάλογο με τα υποψήφια θύματά τους και δεν στέλνουν αυτοματοποιημένα μηνύματα. Προτού κάνουν αυτό αντιγράφουν τον χαρακτήρα που μιλάει ο χρήστης που του έχουν παραβιάσει τον λογαριασμό και αρχίζουν να μιλούν με αυτόν τον τρόπο.

Έτσι αποκτούν άμεσα πρόσβαση και σε άλλα προφίλ, ενώ η πρόσβαση στον πραγματικό κάτοχο καθίσταται αδύνατη. Έπειτα επιχειρούν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά, στέλνοντας συνήθως το ακόλουθο μήνυμα: «Μπορείς να μου μεταφέρεις στον λογαριασμό 740€; Θα σου βάλω αύριο το πρωί που θα βγάλω νέα κάρτα 760€. Σίγουρα αύριο…».

Ένα άλλο μήνυμα που στέλνουν, είναι το παρακάτω: «Μπορείς να κάνεις μία μεταφορά 1.300 ευρώ σε έναν λογαριασμό; Θα σου βάλω αύριο το πρωί που θα πάω τράπεζα 1.320 ευρώ. Σίγουρα αύριο πρωί που θα πάω να βγάλω νέα κάρτα».

Η αστυνομική συντάκτρια της ΕΡΤ Κάτια Νιάκαρη κατέφυγε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και το ίδιο αναμένεται να πράξει και η συνάδελφός της, Κωνσταντίνα Κλοκοτάρα. Σημειώνεται πως άλλο ένα θύμα των χάκερ είναι ο αστυνομικός συντάκτης του Alpha Δημήτρης Περγελής, όπως επίσης και η δημοσιογράφος του Alpha Μίνα Βάρσου καθώς και ο μετεωρολόγος του ίδιο τηλεοπτικού σταθμού Γιώργος Τσατραφύλλιας.

Σημειώνεται πως στην περίπτωση της Μίνας Βάρσου οι χάκερ της έστειλαν μήνυμα και της είπαν ότι έχουν στην διάθεση τους άσεμνες φωτογραφίες της. Ωστόσο ένας φίλος της την προέτρεψε να μην πατήσει το ενεργό λινκ και έτσι την γλίτωσε. Την επόμενη μέρα οι επιτήδειοι της έστειλαν μήνυμα να βάλει λεφτά σε λογαριασμό.

protothema.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΚέικ με ντομάτες, κρεμμύδι και ανθότυρο
Επόμενο άρθροΚρήτη | Αστυνομικοί σε ρόλο “μεταφορέων” ψυχικά ασθενών – Ζητούν εισαγγελική παρέμβαση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ