Δήμος Χανίων: Θα ανοίξει νέο παιδικό σταθμό – Τι γίνεται με δημοτική αστυνομία, πάρκινγκ και ειδικά σχολεία

δήμος-χανίων-θα-ανοίξει-νέο-παιδικό-στ-1320331

Τη λειτουργία νέου παιδικού σταθμού στην περιοχή της Χρυσοπηγής ανακοίνωσε μεταξύ άλλων σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων Γιώργος Φραγκιαδάκης, μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 και στους Άννα Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Κολομπάκη, με αφορμή το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.(Δες εδώ.) «Ο παιδικός σταθμός είναι έτοιμος και το προσωπικό έχει προγραμματιστεί για να υπάρχει του χρόνου το Σεπτέμβριο και θα λειτουργήσει κανονικά.»

Νέο Κτιριακό Συγκρότημα για τα Ειδικά Σχολεία

Ο κ. Φραγκιαδάκης ανακοίνωσε ακόμα τη δημιουργία ενιαίου σχολικού συγκροτήματος που θα στεγάζει αποκλειστικά όλα τα ειδικά σχολεία σε νέο οικόπεδο που στοχεύει να χτίσει ο Δήμος τα επόμενα χρόνια: «Μέσα στο Πρόγραμμα Τρίτσης, έχουμε βάλει και ένα συγκρότημα ειδικών σχολείων. Είναι μια πολύ σημαντική παρέμβαση γιατί θα συγκεντρώσουμε σε νέο χώρο τις ανάγκες μας σε ειδικά σχολεία, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι διάσπαρτα στην πόλη.»

Παράλληλα, ο κ. Φραγκιαδάκης αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι 32 νηπιαγωγεία της πόλης κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς προσωπικό καθαριότητας, λόγω λήξης των συμβάσεών τους (Δείτε εδώ.) :«Το προσωπικό καθαριότητας, λόγω και του covid, πρέπει να είναι ενισχυμένο. Έχουν διπλασιαστεί οι ανάγκες. Το Υπουργείο στην αρχή της χρονιάς μας έδωσε ένα συγκεκριμένο αριθμό προσωπικού με τον οποίο μπορούμε να καλύψουμε κάποιες ανάγκες, όχι όλες. Για το λόγο αυτό, είχαμε υπογράψει και συμβάσεις ορισμένου χρόνου που αφορούσαν σε έκτακτες ανάγκες κι αυτές ήταν περίπου στις 30. Από Δευτέρα, δεν είμαστε ακόμα σε θέση να γνωρίζουμε με ποιο τρόπο θα καλύψουμε το κενό αυτό. Δυστυχώς δεν έχουμε λάβει κάποια οδηγία. Και ο Δήμαρχος αλλά και εγώ έχουμε επικοινωνήσει με το υπουργείο και περιμένουμε να μας προτείνουν λύση, ώστε να συνεχίσουν αυτές ή συμβάσεις ή να έχουμε κάποιες καινούριες.»

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται η ανακαίνιση και η ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων του Δήμου Χανίων, με τον κ. Φραγκιαδάκη να επισημαίνει: «Είμαστε στο δεύτερο έτος υλοποίησης, της ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών μονάδων.  Φέτος πολλά παιδιά στα γυμνάσια και στα λύκεια, είδαν τα κτίριά τους ντυμένα με νέα κουφώματα και με νέα τοιχοποιία, η οποία βοηθάει στη θερμοκρασία των αιθουσών. Έχει γίνει θερμοπρόσοψη στα κτίρια και ανακαίνιση στα παράθυρα των κτιρίων, όπου αυτή θα ολοκληρωθεί του χρόνου σε κάποια κτίρια, σε κάποια άλλα ολοκληρώθηκε.» Ο κ. Φραγκιαδάκης αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στις αθλητικές εγκαταστάσεις των σχολείων, με αντικατάσταση αθλητικού εξοπλισμού.

Εν αναμονή των προκηρύξεων για την πρόσληψη δημοτικών αστυνομικών

Στον πρώτο άξονα του επιχειρησιακού σχεδίου του Δήμου Χανίων, ο οποίος περιλαμβάνει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, συμμετέχει και η δημοτική αστυνομία, για την οποία ο Δήμος δεν έχει ακόμα τη δυνατότητα να προκηρύξει τις ανάλογες θέσεις. Ο κ. Φραγκιαδάκης τόνισε, πως στο επιχειρησιακό πρόγραμμα περιλαμβάνονται μέτρα και προτάσεις, τα οποία δεν αναφέρονται αποκλειστικά στις δυνατότητες που έχει ο ίδιος ο Δήμος, αλλά και στις δυνατότητες που έχει η κυβέρνηση και το κράτος: «Για να ελέγξουν τους χώρους, να γίνει πιο προσβάσιμη η πόλη, πρέπει να υπάρχει μια προϋπόθεση, αυτή είναι το Υπουργείο Εσωτερικών να μας δώσει τη δυνατότητα να προκηρύξουμε θέσεις δημοτικών αστυνομικών, κάτι που μέχρι τώρα δεν το έχουμε.»

Στα σκαριά η αντικατάσταση του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης μέσω χρηματοδότησης 

Στα άμεσα σχέδια του Δήμου είναι και ο εκσυγχρονισμός και η αντικατάσταση του παλαιού συστήματος της ελεγχόμενης στάθμευσης, μέσα από χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου: «Το προηγούμενο διάστημα έχουμε δουλέψει αρκετά πάνω σε αυτό το κομμάτι. Θα έχουμε αρκετούς πόρους, οι οποίοι θα φτάνουν στα 3 εκατομμύρια ευρώ και μέσα σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο θα εντάξουμε και ένα νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης. Εκεί προσανατολιζόμαστε σε ότι πιο σύγχρονο υπάρχει, έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες, όχι απλά να έχουν πρόσβαση από ένα μηχάνημα, αλλά ακόμα και από το κινητό τους. Έχουμε επικεντρωθεί και έχουμε ρίξει τις δυνάμεις μας πάνω σε αυτό.» Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο θα δείχνει στον πολίτη τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης, τις κατειλημμένες θέσεις, αλλά και το κόστος για το χρόνο στάθμευσης.

Ο κ. Φραγκιαδάκης εξέφρασε μεταξύ άλλων, την επιθυμία του Δήμου να φέρει στην πόλη καινούρια ηλεκτρικά ποδήλατα αλλά και να ενισχύσει και τον αριθμό των ήδη υπαρχόντων .

Ενίσχυση της εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης των πολιτών

Τέλος, ο Δήμος Χανίων προσανατολίζεται στην άμεση αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του, η οποία κρίνεται αναγκαία εν μέσω πανδημίας. Στόχος του Δήμου είναι η επέκταση και ενίσχυση της εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης των πολιτών, η οποία το επόμενο διάστημα θα γίνεται μέσα από πλατφόρμες για ηλεκτρονικά ραντεβού.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook