Δήμος Χανίων: «Τέλος» σε χορηγίες και δωρεάν παραχωρήσεις από την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ

δήμος-χανίων-τέλος-σε-χορηγίες-και-δ-789935

«Κουτσουρεμένη» κατά 200.000 ευρώ είναι η επιχορήγηση του Δήμου Χανίων προς την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, η οποία για το 2019 ανέρχεται στα 300.000 ευρώ, οδηγώντας το διοικητικό συμβούλιο σε αλλαγή πλεύσης ως προς τις χορηγίες και τις δωρεάν παροχές των χώρων που εκμεταλλεύεται.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1,2 εκ. ευρώ και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο Χανίων, στην συνεδρίαση της Πέμπτης.Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος, Όθωνας Χαραλαμπάκης, η επιχείρηση «χάνει» 208.000 ευρώ τον χρόνο με τις δωρεάν παραχωρήσεις του Δημοτικού Κήπου, του ΚΑΜ (συνεδριακού και εκθεσιακού χώρου) του θεάτρου Ανατολικής Τάφρου και της Πύλης Σαμπιονάρα. Την ίδια ώρα, το 2018, η επιχείριση δαπάνησε 108.000 ευρώ για την διοργάνωση δωρεάν εκδηλώσεων και δράσεων.

«Εφόσον για το 2019 η πρόβλεψη χρηματοδότησης παραμείνει στο ύψος των 300.000 ευρώ, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ θα πρέπει να περιορίσει κατ’ αναλογία τη δωρεάν διάθεση χώρων, τις δικές της διοργανώσεις και την υποστήριξη στις διοργανώσεις του Δήμου Χανίων και των νομικών του προσώπων. Η περικοπή αυτή θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να διασφαλίζει θετικό αποτέλεσμα στον ισολογισμό του 2019, προκειμένου να μην τεθεί σε διακινδύνευση η ύπαρξη της Επιχείρησης» τόνισε ο κ. Χαραλαμπάκης, στη διάρκεια συζήτησης για το θέμα στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.Τελικά ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε χωρίς τροποποιήσεις, με τις παρατάξεις της μειοψηφίας να τάσσονται υπέρ του αιτήματος για αύξηση της επιχορήγησης.

Διερεύνηση για το καφέ «Κήπος» – Έξωση από το «Ειρήνης και Φιλίας»

Ερωτηθείς για τα μισθώματα της ΚΕΠΠΕΔΗΧ, ο κ. Χαραλαμπάκης έκανε γνωστό πως η νομική διερεύνηση για τις πολυετείς παρατάσεις στη μίσθωση του «Κήπου» συνεχίζεται ενώ παράλληλα ο μισθωτής είναι μέσα κανονικά και είναι συνεπής προς όλες τις υποχρεώσεις του.

Αντίθετα, είναι σε εξέλιξη διαδικασία έξωσης από το αναψυκτήριο του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας, καθώς ο μισθωτής έχει συσσωρεύσει πολλές οφειλές ενώ κανονικά «τρέχει» και η μίσθωση στο αναψυκτήριο του ΚΑΜ.

Την άποψη ότι η ΚΕΠΠΕΔΗΧ θα έπρεπε να διαχειρίζεται μόνη της το αναψυκτήριο αυτό, εξέφρασε ο Άρης Παπαδογιάννης, με τον κ. Χαραλαμπάκη να απαντά πως αυτό πράγματι θα ήταν πιο προσοδοφόρο ωστόσο δεν μπορεί να γίνει με τις σχέσεις εργασίας του δημοσίου. Παράλληλα ο κ. Παπαδογιάννης τόνισε την ανάγκη να στηριχθεί το έργο του ΚΑΜ ώστε να ξαναβρεί τον ρόλο του ως Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Λειψάκης από την παράταξη Σκουλάκη, υποστήριξε πως το ΚΑΜ θα έπρεπε να έχει διοικητική αυτοτέλεια με αυτόνομη διοίκηση.

«Να απλωθούν οι δράσεις πολιτισμού στην Παλιά Πόλη, στις γειτονιές και στα σοκάκια» ζήτησε ο Γιάννης Σαρρής που στάθηκε επίσης στην ανάγκη να αξιοποιηθούν οι εγκαταλελειμμένες Βίλες Σβαρτς και Πολογιώργη. Την εναντίωση του με την αντιμετώπιση του πολιτισμού σαν «επιχείριση» επανέλαβε ο Νίκος Παπαντωνάκης από την «Λαϊκή Συσπείρωση».

Κλείνοντας ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, στάθηκε στο οικονομικό και διοικητικό «νοικοκύρεμα» της ΚΕΠΠΕΔΗΧ που έχει συντελεστεί τα τελευταία πέντε χρόνια και χαρακτήρισε «τεράστιο έργο» την μεταφορά όλων των δομών κοινωνικής πολιτικής στον ΔΟΚΟΙΠΠ.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook