Δήμος Χανίων: Πλεονάσματα, «μαξιλάρια» και γκρίνια για τα οικονομικά

δήμος-χανίων-πλεονάσματα-μαξιλάρια-816410

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Χανίων τον οικονομικό απολογισμό για το 2017 σε ειδική συνεδρίαση το απόγευμα της Τετάρτης. Για έναν Δήμο που έχει τακτοποιήσει τα οικονομικά του και βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, έκανε λόγο ο Δήμαρχος, Τάσος Βάμβουκας και ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Γιάννης Μαράκης ενώ η αντιπολίτευση διατύπωσε τις ενστάσεις της και καταψήφισε τον απολογισμό, σε μια συζήτηση που διήρκεσε σχεδόν 2,5 ώρες και διεξήχθη σε χαμηλούς σχετικά τόνους με ήπιες αντιπαραθέσεις.«Είναι εμφανές ότι η οικονομική εικόνα του Δήμου έχει βελτιωθεί σημαντικά. Τα οικονομικά έχουν τακτοποιηθεί με τοn καλύτερο τρόπο» σχολίασε ο Δήμαρχος, ανοίγοντας την συζήτηση. Τα οικονομικά στοιχεία παρουσίασαν η προϊσταμένη των οικονομικών υπηρεσιών και η ορκωτή λογίστρια. Σύμφωνα με αυτά, ο Δήμος Χανίων στο τέλος του 2017 είχε ταμειακό υπόλοιπο 22,6 εκ ευρώ, από τα οποία 8,9 εκ. ευρώ ίδιοι πόροι, 3 εκ. ευρώ πλεόνασμα από ανταποδοτικά και 5 εκ. ευρώ δεσμευμένα για εισφορές σχεδίου  πόλεως.

«Ο Δήμος Χανίων έχει τα οικονομικά του σε ένα σημαντικό επίπεδο. Μέσα στα χρόνια της κρίσης, κατάφερε να απεγκλωβιστεί από την κρατική επιχορήγηση την ώρα που γειτονικοί Δήμοι προσέφευγαν σε δανεισμό» σχολίασε μεταξύ άλλων η ορκωτή λογίστρια, Μαρίνα Χρυσανθοπούλου. Σύμφωνα με την ίδια υπάρχει ένα «μαξιλάρι» 5 εκ. ευρώ που επιτρέπει στον Δήμο να είναι πιο ευέλικτος.

Κριτική της αντιπολίτευσης

«Ο ισολογισμός δεν απεικονίζει επαρκώς την πραγματική οικονομική θέση του Δήμου» σχολίασε από την παράταξη Σκουλάκη η Μαρία Κοκκινάκη. «Τα οικονομικά μας, μας δίνουν μεν την δυνατότητα μιας δυναμικής αναπτυξιακής πολιτικής, όμως φαίνεται πως δεν έχουμε την επάρκεια να την κάνουμε πράξη» σχολίασε.

Ο Άρης Παπαδογιάννης στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας λογιστικής αποθήκης στον Δήμο Χανίων, ώστε να ελέγχονται και να καταγράφονται ηλεκτρονικά τα υλικά που μπαίνουν και βγαίνουν. Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η αποχώρηση όλης της παράταξής του, πριν καν ολοκληρωθεί η φάση των απαντήσεων.

«Σκοπός του Δήμου είναι όχι να συσσωρεύει χρήματα αλλά να κάνει προγραμματισμό ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των δημοτών του» τόνισε από την πλευρά του ο Γιάννης Σαρρής. Στην κριτική του, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη καταγραφής της ακίνητης περιουσίας του Δήμου και της αξίας της «μια μεγάλη ανάγκη που μένει χρόνια σε εκκρεμότητα» όπως είπε.

«Οι αριθμοί ευημερούν αλλά τα μεγάλα προβλήματα της πόλης δεν λύνονται» τόνισε ο Νίκος Παπαντωνάκης από την «Λαϊκή Συσπείρωση». «Εάν η δημοτική αρχή είχε ακούσει τις προτάσεις μας και είχε βάλει σε προτεραιότητα τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, σήμερα ίσως να μην είχαμε τόσο μεγάλες καταστροφές» σημείωσε.

Τέλος, ο Σεραφείμ Ρίζος από την «Ανταρσία στα Χανιά» κατηγόρησε την δημοτική Αρχή για ταξικές πολιτικές επιλογές. «Αντί να διεκδικούμε από το κράτος, προσαρμόζουμε αυτήν την πίεση προς τους Δημότες» σημείωσε.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook